GBR - Northover Projector

TTD
Váha zbraně : 27,2 kg
Váha podstavce : 33,6 kg
Délka hlavně : 3 ft. 10 ins.
Ráže : 63,5 mm (2.5´)
Dostřel maximální : 274 m (300yardů)
Dostřel efektivní 91 m (100 yardů)


Šlo o jednoduchou zbraň pro Home Guard, která po ústupu z pevniny měla sloužit k odražení nepřátelské tankové techniky. V zásadě jde o vrhač granátů tvořený jednoduchou trubkou s primitivním závěrem, z níž byly střely vymeteny malou náložkou černého střelného prachu. Jako střely bylo užito běžných ručních granátů (Nº 36 a Nº 68 grenade) později byl dodán speciální projektil tvořený lahví s hořlavinou a bílým fosforem (tedy zápalnou lahví) která měla zasáhnout nepřátelské vozidlo a zapálit ho. Zbraň měla jednoduchá mířidla pro palbu od 50 do 200 yardů nastavitelné po 25 yardech. Zbraň byla nabíjena zezadu a odpalován jednoduchou perkusní zápalkou. Obsluhu tvořili mimo velitele dva muži, obsluhy si své zbraně často různě upravovali aby dosáhli co největší mobilnosti, užívali se různé podvozky, ale je zaznamenáno i osazení na motocykl s postraním vozíkem. Buckinghamshirská Home Guard si dokonce své vrhače upravila montáží pětiranného „revolverového“ bubnu, buben byl nabíjen zepředu a poháněn byl pákou s rohatkou, kterou pohyboval druhý člen obsluhy, rohatka zajišťovala nastavení „komory“ proti hlavni. Spolu s pohybem bubnu se napnula i spoušť, takže střelec měl více času na míření, vrhač v této konfiguraci vážil 86 liber
Kromě granátů a zápalných lahví byl dodáván i speciální projektil označený Nº 76 SIP Grenade (Self-Igniting Phosphorous – tedy samozapalující fosforový), jeho TTD jsou :
Váha : 1 lb. 3 ozs.
Zapalovač : zapáleno fosforem po roztříštění na cíli
Tento granát byl užit jen Home Guard, šlo o skleněnou láhev plněnou směsí benzinu s přidanými kousky bílého fosforu, který při styku se vzduchem vzplál a zapálil benzín. Do části granátů bylo přidáno několik kousků surového kaučuku který se v benzinu rozpustil a zajistil že se hořlavina stala lepkavou a lépe držela na pancíři. Granátu byly dvě verze první s červenou čepičkou byla určena k ručnímu vrhání, druhý s čepičkou zelenou byl určen jako munice pro Northover Projektor, granáty se zelenou čepičkou byly ze silnějšího skla. Šlo při neopatrném zacházení o mimořádně nebezpečnou zbraň (hlavně pro obsluhu), podle pamětníků asi každý druhý granát vybuchl buď už v hlavni nebo hned po jejím opuštění. Protože zbraň vrhala zápalné lahve je někdy řazena mezi ohňomety, kam ovšem nepatří protože princip její činnosti je zcela jiný.
URL : https://www.valka.cz/GBR-Northover-Projector-t27785#98574 Verze : 0
Přidám ještě několik fotek na jedné je obrázek z manuálu, na další pak zbraň v dnešní době na ukázce.
URL : https://www.valka.cz/GBR-Northover-Projector-t27785#98576 Verze : 0
Přidám ještě pár fotek "munice" tedy zápalných lahví. Na první je řez z instrukční příručky, na další klasická skleněná se zbytky hořlaviny na stěnách a na posledních dvou je speciální lahev z umělé hmoty (příručky se o ní sice nezmiňují, ale zřejmě se vyráběla)
URL : https://www.valka.cz/GBR-Northover-Projector-t27785#98577 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více