Jegorova-Timofejeva, Anna Alexandrovna

Yegorova-Timofeyeva, Anna Aleksandrovna
Анна Александровна Егорова-Тимофеева
Staršij lejtěnant Anna A. Jegorova-Timofejeva – pilot 805. bitevního let. pluku, 16. LA 1. běloruského frontu


* 1916
+ 2009


Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 23. září 1916 ve vsi Volodovo v Tverské oblasti. Po skončení školy utekla od rodičů k staršímu bratrovi do Moskvy. Našla si práci v Metrostavu a učila se létat v aeroklubu. V roce 1938 jí poslali do Uljanovské školy pilotů Osoaviachimu, ale když byl její bratr zatčen a uvězněn jako „nepřítel lidu“, byla vyhozena. Poté odešla do Smolenska, kde pracovala v textilce a zapsala se do místního aeroklubu. Znovu byla vyslána do školy pro piloty v Chersonu, ale nakonec se v roce 1939 stala instruktorkou létání Kalininského aeroklubu.

Když začala válka, dostala přidělenku do aeroklubu v Doněcku, ale než tam dorazila, město bylo evakuováno. Proto vstoupila do 130. samostatné letecké eskadrilji spojařů Jižního frontu. Začala létat na neozbrojeném Po-2 a důležitými zásilkami a průzkumnými úkoly nad nepřátelským týlem. V únoru 1942 byla vyznamenána Řádem bojového Rudého praporu.


Na podzim 1942 si požádala o přeložení k bojovému letectvu. Po absolvování výcviku byla přidělena k 803. bitevnímu leteckému pluku 230. útočné letecké divizi jako pilotka Il-2 Šturmoviku. Zúčastnila se bojů na Tamanském poloostrově, osvobozování Krymu a Ukrajiny. Za hrdinství ve vzdušných soubojích nad Novorossijskem obdržela druhý Řád Rudého praporu. V celém pluku byla jedinou ženou – pilotkou a spolu se střelcem Dusjou Nazarkinou utvořily první ženskou posádku u bitevního letectva. Spolu také uskutečnily přes 100 bojových vzletů. 20. srpna 1944 byla sestřelena a padla do zajetí. Její partnerka zahynula a posmrtně jí byl udělen titul Hrdina SSSR. Sama pak prošla několika zajateckými tábory, než byla v lednu 1945 osvobozena tankisty 5. úderné armády.


Zajetí mělo za následek, že nebyla připuštěna k létání pod záminkou podlomeného zdraví. Vrátila se tedy do Metrostavu a vdala se za V. Timofejeva, bývalého velitele divize, ve které bojovala. Po pádu stalinismu a rehabilitaci válečných zajatců, jí byla udělena 6. května 1965 dodatečně Zlatá hvězda Hrdiny Sovětského svazu.


Zemřela v Moskvě 29.10.2009.


zdroj:
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Jegorova-Timofejeva-Anna-Alexandrovna-t28299#99152 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více