Sovětské obrněné vlaky

Diskuse

Hledám něco obecnějšího - literaturu, odkazy,..
Nejvíc by mě zajímalo vystoupení obrněných vlaků při konfliktech s Japonskem a v počáteční fázi operace Barbarossa


Nepohrdnu Wink ale i hlubší historií , třeba carské obrněné vlaky


díky
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100641 Verze : 0
A umíš rusky? Laughing Laughing (až když jsem to napsal, tak jsem si vzpoměl na strážmistra Flanderku ze Švejka) Laughing Laughing
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100708 Verze : 0
rusky nee, to jsem zapomněl zdůraznit ; "kapitalistická nářečí"Wink němčina, angličtina, španělština a momentálně docela dobře předstírám češtinu Very Happy , ale jazykem východních bratří nevládnu Embarassed .
_________________________________________________________
není totok náhodou faktografické fórum?, včera jsem tu byl poprvé "aktivně" a nadělal dost bordelu, jestli jsem špatně, přesuňte to,prosím, někdo
Tímto bych se chtěl všem poškozeným omluvit.
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100732 Verze : 0
mozna vylovim nejakou literaturu, i v elektronicke podobe ... neco malo je zmineno v knize od Schifferu, Russian military vehicles a nejakej letopocet ... proberu se hromadou a dam vedet ...
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100758 Verze : 0
Něco bys našel i v polkých knížkách na "pociagy pancerne" německa, němci používali i dost kořistních ruských vlaků, ale zatím jsi se nezmínil zda ti jde o první nebo druhou světovou válku.
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100803 Verze : 0
no, kdyz je tam japonsko a barbarossa, tak si troufam trvrdit, ze o druhou Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100815 Verze : 0
Právě s japonskem se bojovalo spíš dřív Smile vystoupení sovětů na konci WWII proti japoncům bylo spíše krátké a epizodní.
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100823 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Právě s japonskem se bojovalo spíš dřív Smile vystoupení sovětů na konci WWII proti japoncům bylo spíše krátké a epizodní.

Na jednej strane sa hovorí, že to bol zbabelý podraz ( vzhľadom na Hirošimu a Nagasaki ) na druhej strane to bola súčasť dohoddy, ktorú ZSSR MUSELO splniť, a sice že vstúpy do vojny PRED kapituláciou Japonska. A tie boje tiež neboli tak celkom oničom, aspoň straty boli ako sa patrí.
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100839 Verze : 0
koukám, že můj odtaz se vykládá jak české zákony:D
chyba samo na mé straně...a aby bylo jasněji, nežene mě něco oficiálního a neženu se za něčím konkrétním, o techniku Rudé armády se zajímám a v obrněných vlacích mám mezery...
táákže zajímají mě všechna bojová vystoupení obrněných vlaků Rudé armády do roku 1945, obvzláště Chasan, Chalchyn Gol a počátek operace Barbarossa.
Ale třeba u půtek s japonci si ani nejsem jistý, jestli tam byly ty vláčky použity Confused:
Kde ale určitě jeden použit byl byl konflikt s Čínou v Mandžusku (1929)...


kdo zvedne vhozené rukavice ?
______________IMHO___________________________
Tažení Mandžuskem 1945 osobně považuji za nezbytné.
Že následovalo po bombardování Hirošimy? Je snad "zbabělým podrazem" využít demoralizace protivníka k rychlejšímu ukončení války? Armáda v Mandžusku byla v té době, pokud se nemýlím, nějsilnější japonskou silou, ke které by ze svých bombardovaných ostrovů mohli vzhlížet. IMHO to bylo pouze šetření životů všech zůčastněných a taky pěkná přehlídka sovětské techniky Wink
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100863 Verze : 0
to mathias:
1) k té rukavici - nejlepší bývá začít u sebe Wink
2) Kantó gun nebyla v roce 1945 zdaleka takovou silou jako v předešlých letech.
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100874 Verze : 0
U japonců nevím (zajímam se o evropu) ale ryze teoreticky na východočínské železnici se asi nějaké vlaky používali, jestli v rámci postupu RA proti Kwantungské armádě je otázka. Jianak musím souhlasit s Jirkou v době útoku sovětů už Kwantungská armády byla jen odleskem své slávy, navíc se značná část tažení odbyla už v době kdy japonsko kapitulovalo.
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#100912 Verze : 0
Je-li člověk líný, pozve si na práci "google" a tak jsem mu v dálnězápadoslovanských nářečích postupně zadal slova: "armoured train" (8130 odkazů), "armored train" (5900 odkazů) a "panzerzug" (683 odkazy). Některé z nich přidkládám.


Pancéřové vlaky - více států
http://www.dampflokomotiven-dr.de/
http://www.saxoncourtbooks.co.uk/ww2rsg/
http://www.wordiq.com/definition/Armoured_train


Finské obrněné vlaky
www.saunalahti.fi


Japonské obrněné vlaky
http://uk.geocities.com/sadakichi09/army/IJAMR.htm


Ruské a sovětské obrněné vlaky
http://www.tankmuseum.ru/train1.html
http://www.tankmuseum.ru/train4.html
www.tdg.nu
http://www.transsib.ru/Eng/loc-carr.htm
www3.mistral.co.uk


Naše knihovny jsou plné pamětí sovětských generálů, například Georgij K. Žukov sepsal: Vzpomínky a úvahy, Naše vojsko, Praha 1976, druhé doplněné vydání - jedná se o paměti na úrovni gen. štábu, ale japonské konflikty tam najdete.


Při Difrologickém klubu je sekce Loko - kolejové dopravní techniky, která též se zaobírá válkou na kolejích. Její členové přispěli k vzniku knihy páně Wolfganga Sawodnyho: Die Panzerzüge des Deutschen Reiches 1904-1945, nebo kolegy Jana Vaňka: Obrněná drezína Tatra T 18.


Ještě pár slov k jazykům psaným cyrilicí. Rusové na svých internetových stránkách často nabízení dvoujazyčné on-line-translators. Nikde jsem nenašel rusko-českou mutaci, ale rusko-anglických je habaděj.
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#101085 Verze : 0
Ohledně obrněných vlaků z ruských plání si dovolím říci, že velký přehled má jeden ze členů klubu zachariáš Telč. již několik let dělá postupně jednotlivé úseky a operační prostory těchto vlaků
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#207584 Verze : 0
Není problém aby je vložil do "faktografické části" Smile , určitě by to zajímalo docela dost lidí - ať už jako bojové vystoupení (tedy kampaně) nebo jako technika (to třeba mne Smile )
URL : https://www.valka.cz/Sovetske-obrnene-vlaky-t28650#207642 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více