Konvoy PQ-17

Diskuse

nový ruský seriál o osudech konvoje PQ-17. Konvoj vyplul 27.6.1942 z Reykjaviku do Archangelsku. Po celou strastiplnou plavbu byl vystaven nepřízni počasí a především útokům německých ponorek a letadel. Hlavním nepřítelem však byla bitevní loď Kriegsmarine Tirpitz – zprávy o jejím objevení vedly britskou admiralitu k odvolání krycí eskorty konvoje, který byl rozptýlen a jeho lodi se měly samostatně pokusit doplout ke svému cíli…
Seriál je filmovou verzí románu A. Pikula. V těžišti děje je několik osob a lodí, jednou z nich je kupříkladu smíšená rusko-anglická posádka malé nákladní lodi, která v jedné ze scén odráží nálet bombardérů a poté kanónem tanku převáženého na palubě pálí po německé ponorce. Další lodí je drobná ruská rybářská loď, která svádí nerovný boj s ponorkou a letouny pouze s výzbrojí kulometů a ručně svrhávaných hlubinných bomb. V centru pozornosti je i sovětská ponorka K-21 a její bojová činnost.


český název: Konvoj PQ-17
orig.název: Конвой PQ-17
rok: 2004
délka: 417 min
režie: Alexandr Kott



upravil Siegfried
URL : https://www.valka.cz/Konvoy-PQ-17-t28663#100684 Verze : 0
Seriál je typický nízkorozpočtový výtvor novodobé ruské kinematografie.


Přestože se opírá o některé historické skutečnosti, děj je nekonečně rozvleklý (myslím že Amíci by to stihli nacpat do 40 minut).


Výkony herců třetí kategorie jsou naprosto zoufalé a nepřesvědčivé. Při sledování jsem trpěl a 120 Kč (za 4 díly) považuji za vyhozené peníze.


Upoutávka s odkazem na nejlepší válečné velkofilmy jsou jen prázdné řeči.
URL : https://www.valka.cz/Konvoy-PQ-17-t28663#344090 Verze : 0
a nebyl bych to já, abych nepřidal nějaké screenshoty:














URL : https://www.valka.cz/Konvoy-PQ-17-t28663#100685 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více