Dotaz

Diskuse

Je pravda, že čím víc energie předá střela zasaženému organismu, tím větší je střelný kanál? A zůstane po průletu střely rychlé v těle větsí dutina než po průletu střely pomalé?
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#101874 Verze : 0
Objem střelného kanálu nesouvisí s energií jako takovou, nýbrž s hodnotou určitého součinu rychlosti a hmotnosti a také s průměrem střely.


Vysokorychlostní střely způsobují velikou dočasnou dutinu, samotný střelný kanál není nijak výrazně větší


Více mohu nabídnout zde
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#101875 Verze : 0
A když má střela plochou špičku, tak je větší střelný kanál?
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#102397 Verze : 0
Nikoliv, střely s plochou špičkou opět zvětšují jen dočasnou dutinu, ne trvalou.


Skutečně doporučuji přečíst si výše uvedenou práci, na všechny tyto dotazy tam naleznete odpověď.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#102421 Verze : 0
Takže platí že, čím víc energie střala předá, tak tím větší je dočasná dutina , ale nezvětšuje se trvalá dutina.(v článku to není)
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#103360 Verze : 0
Opakuji ještě jednou, s energií to nemé co dělat. Nejdůležitější je samotná konstrukce střely, její tvar, hmotnost a rychlost, z toho plynoucí stabilita a deformace střely. Velký objem sřelného kanálu zaručí především střely velkých ráží, dále nestabilní či lehké vysokorychlostní střely. Tyto mikrorážové střely procházejí tělem, aniž by předaly maximum energie a přesto způsobují vznik trychtýřovitých kanálů. Dále samozřejmě snadno deformovatelné střely či přímo střely s řízenou deformací.


Předávání energie je takový pěkný termín, který však v zásadě nemá takovou důležitost jaká se mu přikládá.


Překvapuje mne, že v článku to není. Z článku to lze snadno odvodit, ranivým kanálem se zabývá jeho dost podstatná část. Je třeba si všimnout dole tlačítka "další strana" nebo tak nějak a dočíst jej až do konce.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#103616 Verze : 0
Prosím vás, ještě jednu otázku: má velikost dočasné dutiny vliv na velikost trvalé dutiny?(když střela vytvoří velkou dočasnou dutinu ,zůstane po jejím průletu větší trvalá d. než kdyby vytvořila menší doč. d. (nebo žádnou)).
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#103633 Verze : 0
Ono se to takhle nedá říct. tyto dvě věci nelze oddělovat a současně mezi nimi není žádná úměra.


Dočasná dutina je pružné stlačení kání, které však nevybočuje z jejích možností (pak už by docházelo k jejich trhání a praskání). trvalá dutina je prostor v němž dochází k trvalému zničení částí organismu ležících přímo v dráze střely.


Velké dočasné dutiny kupříkladu způsobují střely ve tvaru komolého kužele, ale soudní patologové nemohou snadno odlišit průstřel způsobený touto střelou a ogivální střelou téže ráže.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#103665 Verze : 0
Nejdůležitější je teda trvalá dutina. Vím že její velikost závisí na její délce a šířce.Ale na čem závisí ta délka a ta šířka? A dočasná dutina způsobuje teda jenom poškození tkání kolem trvalé dutiny.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#104639 Verze : 0
Získávám dojem, že tu někdo soustavně zkouší moji trpělivost. VŠE je v tom článku, že dočasná dutina se spolupodílí na vyvolání šoku, že hloubka vstřelu je dána průbojností střely zatímco šířka jejím průměrem popř. deformační schopností apod. Je tam i vzorec na výpočet atd.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#104769 Verze : 0
Ještě jednu, snad už poslední otázku. Zavisí objem trvalé dutiny na rychlosti střely? (protože někde jsem četl, že pulsace dočasné dutiny zvětšují průměr střelného kanálu)
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#105055 Verze : 0
V zásadě lze říci, že rychlejší střely jsou i účinnější, ale účinek na lidský organismus je tak strašně proměnlivý, že nelze říci, že tomu tak bude vždy. Pulzace dočasné dutiny jsou v mezích pružností tkání, takže se pak smrští na původní rozměr, ale střely velmi výkonné urychlí stěny dočasné dutiny takovou měrou, že pak dojde k překročení meze pevnosti tkáně, takže dojde k jejich praskání a trhání (trhavý účinek).
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#105313 Verze : 0
Takže když dojde k utržení tkáně vlivem velké dočasné dutiny, tak konečná trvalá dutina bude větší. Stačí odpovědět "ano" nebo "ne".
(Tohle už je opravdu poslední otázka)
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#105816 Verze : 0
V oblasti ranivé balistiky neexistuje žádné ano či ne. Kdyby se to dalo tak jednoduše vyřešit, nepsaly by se o tomto problému knihy a disertační práce.


Charaktery zranění se liší případ od případu, je tu příliš mnoho proměnných hodnot.


Střelný kanál může mít v zásadě stejný objem s tím, že jeho stěny budou potrhané. Za určitých podmínek (místo zásahu, výkon střely apod.) by tato poškození mohla být tak velká, že objem trvalé dutiny bude větší.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t28904#106080 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více