Kronika tak řečeného Dalimila

Diskuse

Vydání I., nakladatelství SVOBODA Praha 1977
Ze staročeského originálu/* přeložila Marie Krčmová, přebásnila Hana Vrbová, která také napsala doslov k překladu a sestavila slovníček staročeských výrazů.
Náklad 55.000 výtisků.
IBSN neuvedeno, jen označení 25-031-77 a 73/508-21.8.5
/*: pokoušel jsem se z rozsáhlého doslovu zjistit, který staročeský text byl použit k tomu to překladu a přebásnění. Bohužel jsem se tohoto údaje - nesporně zajímavého a důležitého - nikde nedočetl. Je ale nejpravděpodobnější, že byl použit tzv. rukopis Lobkovický, což je pergamenový rukopis z I.poloviny 15. století o 99 listech rozměru 14x10 cm, v době vydání knihy byl uložen v rukopisném oddělení Státní knihovny ČSR v Praze.
Původní "kronika" začíná své vyprávění od babylonské věže (1. kapitola) a končí rokem 1308.


Recenzovaná kniha ve 106 kapitolách, přičemž poslední je "O nynějším vladaři, šlechetném královi Janovi", Doplňcích 1-8 a dalších pomocných textech na celkem 240 stranách přináší přeložený a přebásněný ostře protiněmecký text. Vyprávět ho nelze, podle poznámek u tohoto vydání obsahuje také hrubé historické chyby.
Mne osobně zaujalo příkré a tvrdé odsouzení krále Přemysla Otakara II, odůvodněné tím, že v posledních letech potíral Čechy a naopak protěžoval Němce. Celkové vyznění typu "dobře mu tak!"
Dobytí Milána spojuje s tím, že údajně Čechové hnětli chleby ve tvaru dětských těl, které pekli a pak pod hradbami provokativně pojídali.
Kronika takových "špeků" obsahuje více.


Doslov vedle úvah o osobě "Dalimila" s uvedením jednotlivých badatelů uvádí celkem 18 známých přepisů kroniky, v některých případech jen jejích fragmentů - včetně 4 překladů do němčiny.


Takže latinský překlad, nyní zakoupený ve Francii je 19. kousek, jediný v latině.
To je také důvod, proč jsem sem umístil toto povídání.
URL : https://www.valka.cz/Kronika-tak-receneho-Dalimila-t28956#102215 Verze : 0
pro zájemce - toto téma je obsáhle řešeno i na internetu, nabízím pér adres. Ještě mi někde běhá virtuální knihovna, kde je možné vidět i celá tato díla. Velký projekt digitalizace památek.


něco o autoroci kroniky(předpokládaném)
www.kkvysociny.cz
vikyr.sluknovsko.cz


jak přišla do Čech latinská - dnes má již úřední název "Pařížský zlomek" Wink
http://www.radio.cz/en/article/64514


odkazů je víc než tisíc, kdo hledá, najde.
URL : https://www.valka.cz/Kronika-tak-receneho-Dalimila-t28956#134002 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více