Brown, Willa Beatrice

Willa Beatrice Brown - pilot-instruktorka


(1906 – 1992)


Willa Brown, 31-letá Afro-Američanka, se stala první černošskou držitelkou pilotní licence na světě. Jako mladá středoškolská učitelka a později sociální pracovnice v Chicagu se Willa cítila nevyužitá. Hledala v životě vyšší metu, která byla dosud pro černé Američany nedosažitelná a rozhodla se, že se stane pilotkou. Přihlásila se jako první žena do segregované letecké školy v Chicagu k leteckému instruktorovi černé pleti – Corneliu R. Coffeyovi a v roce 1938 získala soukromou pilotní licenci.


Spolu s Coffeyem, za kterého se provdala, založila v roce 1939 Národní letecký svaz Ameriky, který si kladl za cíl připravovat černé letecké kadety do Armády Spojených států. Jako tajemnice chicagské větve svazu se Willa Brown zapojila do boje proti rasové segregaci. Nepřetržitě intervenovala u prezidenta F. D. Roosvelta za začlenění černých pilotů do odděleného armádního leteckého sboru a civilního leteckého výcvikového programu – CPTP. Když Kongres odsouhlasil účast černochů na civilních leteckých výukových programech, stala se jejich koordinátorkou v Chicagu. Za války si ji armáda vybrala jako pilot-instruktorku letecké školy pro černé piloty v Tuskegee a jako první černoška dosáhla důstojnické hodnosti. Po válce pracovala pro federální letecký úřad – předchůdce NASA.
URL : https://www.valka.cz/Brown-Willa-Beatrice-t28969#102275 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více