Britské jídelní misky - žádost o radu

Diskuse

Máte někdo informaci, odkdy začali Britové používat hliníkové jídelní misky? Za války pokud vím používali pocínované. Rád bych si sadu pořídil, ale nerad bych se při používání otrávil Laughing Proto potřebuju vědět, od jakého roku výroby mám shánět, případně jestli se dají od sebe pocínované a hliníkové dobře rozeznat.
Díky za jakoukoliv informaci.
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#106908 Verze : 0
Datumy z předpisu o zavedení Ti neřeknu ale pokusím seTi poradit. Hliníkové misky se používaly již před druhou světovou válkou(ve zbírce mám čerstvý-vzácný přírustek značený 1938),v jejím půběhu se patrně z důvodu nedostatku hliníku vyráběly železné,pocínované.V nedávné době se tady v armyshopech objevily hliníkové,značené 1945 a mladší.
Pokud jsi někdy viděl hliník a pocínovaný plech,tak je rozeznáš spolehlivě. Smile
Ty pocínované mívají většinou zašedlý,zoxidovaný povrch. Neotrávíš se asi žádnejma,jde jen o Tvůj pocit. I když,dneska se vede válka proti hliníkovýmu nádobí.Já jsem jedl ze všech a žiju. Zatím... Smile
Ale pokud Ti mohu poradit,já sám používám poválečné holandské(belgické??),jsou takřka stejné,jsou levné a hlavně,jsou NEREZOVÉ!
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#107008 Verze : 0
Díky za informaci. Nakonec jsem misky, které se objevily na eBay koupil i když z fotky není jasné, z čeho jsou vyrobené. Po zralé úvaze jsem usoudil, že když z nich vojáci jedli 6 let za války a neotrávili se, tak to snad taky přežiju Laughing
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#107236 Verze : 0
Osobně nechápu kde se bere pověst o jedovatosti materiálu jídelních misek. Sice jsem četl zprávu o nevhodnosti hliníku pro jídelní nádoby (především pro vaření kde se objevuje kyselé prostředí) ale nikdy ne o opravdové jedovatosti. Teoreticky pokud by do cínu na pocínování bylo přidáno olovo mohlo by dlouhé užívání otravu způsobit, ale tato věc byla známa už před WWI takže se to pokud vím neužívalo (sám jsem jednu dobu měl pocínovaný ešus a jsem tu dodnes, ostatní měli stejně jako já po zbytek doby, ěšusy hliníkové a pokud vím nic se nám nestalo).
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#107262 Verze : 0
Promiň že se tak blbě ptám,ale proč jsi si je kupoval na eBay? To budeš mít dražší poštovné než misky jako takové. Alespoň si to myslím. Ty hliníkové se tady dají sehnat od 300.- . Vyplati se ti to? Já sám s eBay osobní zkušenost nemám,ale co si občas kamarád něco kupoval,tak poštovné bylo vážně dražší. Ale jinak to nešlo.
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#107263 Verze : 0
Já mám s eBay velice dobré zkušenosti a běžně ho využívám k nákupu výstroje. Máš pravdu, že se to prodraží o poštovné, ale musíš si vybrat takové položky, které se i po připočítání poštovného vyplatí. V naprosté většině případů jsem se dostal na nižší nebo maximalně stejnou cenu jako tady. To je i případ těch misek. V Praze v jednom armáči nabízeli misky z 80. let za 400,- a já jsem ty o kterých je řeč pořídil z eBay i s poštovným za stejnou cenu a navíc jsou ražené 1945. Takže stačí prostě jen vybírat a neproděláš. Samozřejmě ne všechno se vyplatí. Jsou věci, kterých je tady spousta a z eBay se nevyplatí, např. některé základní součástky americké výstroje.
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#107404 Verze : 0
Asi je rozdíl v tom,že já se tím zabejvám vyloženě zběratelsky,mám oběhnuté armyshopy a mám celkem přehled co,kde a zakolik mají. Ale jak říkám,s eBay zkušenosti nemám. Ale někdy tam jsou vážně zajímavé věcičky.
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#107478 Verze : 0
Já si věci pořizuju spíš na používání na akcích než jako sběratelské kousky, takže mně je více méně jedno, po kom ty věci jsou nebo tak. I když i na eBay se objevují i věci vyloženě po někom i třeba s doklady a fotkami, ale to se většinou vyšplhá strašně vysoko. Doporučuji Ti zaregistrovat se a vyzkoušet to. Já s tím mám dobré zkušenosti.
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#107482 Verze : 0
Já to řeším tak,že mám věci sbírkové a na tahání. Sám prosazuju,že není možné věci důkladně poznat a porozumnět jim,a jejich funkci bez jejich používání.Například výstoje mám několik souprav a hromadu samostatných součátek,nebo ty misky,anglické mám asi čtvery různé. Z toho vždy nějaká část je vyloženě provozní a netrápí mne že ji zablátím na akci.
URL : https://www.valka.cz/Britske-jidelni-misky-zadost-o-radu-t29821#107545 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více