Opel Blitz - identifikace

Diskuse

V Múzeu dopravy v Bratislave stojí táto sanitka. Za oknom je informačná tabuľa ktorá ju označuje ako Opel Blitz, rok výroby 1939. Je to naozaj tak? Alebo je to niečo úplne iné?
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#107807 Verze : 0
Opel Blitz to nieje...nemáš viac fotik ?
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#107831 Verze : 0
Mohl by to být Opel Blitz. Kromě populární třítuny existovala i podstatně menší verze s nosností 1 - 1,5 tuny té tohle celkem odpovídá, nemáš fotku kde by bylo vidět masku chladiče? Karosérie se dělali často mimo fabriku takže na bočním pohledu se to dá špatně poznat. (fabrika dodával třeba jen šasi s motorem a kapotou - bez budky řidiče)
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#107835 Verze : 0
Opel Blitz není totiž označení konkrétního vozidla ale řady rychlých nákladních vozů (civilních) které kolem poloviny třicátých let vyvinul Opel a dal do prodeje. U nás je často tento název vztažen k třítuně což není úplně správné, za jménem by mělo být číslo které označuje nosnost a další věci, podobný vůz jsem kdysi fotil v Overloonu (je to taky 1,5 tuna Opel Blitz ale proti známějšímu třítunovému typu je celkově menší). Kola a tvar předku Opelu odpovídají, pokud by odpovídala i maska chladiče dalo by se asi potvrdit že jde o Opel Blitz v nějaké karosářské úpravě. Třítuny používala hodně armáda (správně je za názvem ještě písmeno S pro vozy s náhonem jen na zadek - strasse - nebo A pro vozy vyráběné a vyvinuté pro armádu tedy Allrad pohon 4x4)
fotku blitze z Overloonu připojuji
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#107837 Verze : 0
Ja by som skôr tipoval,že je to jedna z verzií Phänomen Granit.
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#107925 Verze : 0
Granit má začátek masky přibližně na úrovni osy předních kol (podle toho je ho snadné poznat jde jen o masku motor na rozdíl od oplu je vzduchem chlazený) navíc maska je kolmá (podobné jsou spíše některé mercedesy).
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#107984 Verze : 0
Toto je predok. Niečo sa mi marilo, že sa robil aj "menší" Blitz, len som si nebol istý, a aj tá maska mi bola povedomá. Inak pri fotení som sa krútil ako pargraf, tie autá sú blízko pri stene a natlačené na seba, musel som sa pozaplietať do zábradlia Very Happy . Na fotke v branovom príspevku ešte pred sanitkou nestál autobus Prga RN, ktorý je tam teraz.
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#107998 Verze : 0
Tu je pre porovnanie Granit. Ako som už písal, asi hral v nejakom filme, tá "kamufláž" je strašná. O čo krajší by bol ako sanitka Afrikakorpsu... Sad
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#108003 Verze : 0
No znak šípu na kapotě je jasný (chybí sice nápis opel blitz ale to je dost běžné). Myslím že ta jednotunka je na tomhle obrázku
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#108010 Verze : 0
Tak teraz mám jasno. niekde som obrázky týchto 1tonoviek videl, len už neviem kde. To je to čo mi bolo povedomé. Kolegovia, vďaka za spoluprácu.
URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#108019 Verze : 0
Prosíme o pomoc. Sháníme znak Opel Blitz na našeho krasavce. Névíte někdo kdo ho má? (Může být i kopije)


URL : https://www.valka.cz/Opel-Blitz-identifikace-t29997#218160 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více