František Chmelař

Diskuse

Komentare k clankum tohoto autora ...
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#110048 Verze : 0
Jsem velmi vděčen za článek věnující se mé milované PVO a konkrétně PLRK S-75.


Tři drobounké chybičky, dvě pravopisné (medajle a Eisenhauer) a jedna technická. PLRK Dvina měl označení SA-75, S-75 byl Volchov.


Na závěr bylo možno uvést osud Garryho Powerse pro ty, kteřé tuto historii neznají.


Jinak super, ještě jednou děkuji!!!
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#110785 Verze : 0
Ano, tyto chyby jsem už opravil. Pak jsem taky změnil VVS na vzdušné síly, Pešavar na Péšávar atd...


Nicméně, narazil jsem na další nesrovnalosti:


citace z článku:


Citace :

Krajního severu



Dálného severu?


Citace :

tento den, 1.května 1960, zástupce velitele eskadry kapitán Boris Ajbazjan a pilot nadporučík Sergej Safronov drželi bojovou



neměla by to být letka (rusky eskadrilja)?


Citace :

Když do cíle zbývalo 12 km tak upřesnili, že cíl začal obrat. Teď mně to bylo jasné – pokud provádí obrat, dochází ke ztrátám značky cíle na obrazovce RLC. Otáčím se za letounem...



nemělo by to být RLS?
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#110791 Verze : 0
Na to, že to byl můj první příspěvek, to snad tak hrozné nebylo.
K těm chybám:
- Krajního severu - v originále je uveden termín "Крайнего Севера" a abych pravdu řekl, tak jsem si s tím nevěděl moc rady a použil jsem tedy temín, jaký tam je
- s letkou a RLS naprosto souhlasím; u té eskadrily jsem měl prostě výpadek a pak jsem to zapomněl opravit, u toho RLC-RLS to vzniklo pouhou podobností latinky a azbuky
- k typu komplexu: označení SA-75 Dvina měly pouze exportní PLRK, v SSSR měly Dviny oznacění S-75, navíc se pak různé zdroje v označení typu rozcházejí, některé uvádějí S-75, jiné SA-75. Volchovy pak měly označení S-75V, M, M*,M3 a M4. Navíc tam byl trochu hokej okolo prvních S-75V, které také nesly pojmenování Desna, další problém je u M3, které se kromě Volchov jmenovaly taky Volga, poslední je z roku 2000 a to modifikace M4, která se jmenuje Volga-2A; všeobecně bych ale souhlasil s použitím u nás známějšího označení SA-75 pro Dvinu a S-75 pro Volchov a Volgu
- pravopisné chybky - tomu prostě nerozumím, četl jsem to nejmíň dvacetkrát a přece tam ještě, potvory, zůstaly
- no a nakonec k Powersovi - v tomto mně už předběhl Tomáš Hasoň, jehož článek ohledně jeho sestřelení právě z amerického pohledu byl uveřejněn dne 15.02.2003 na https://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_791.html. Možná by nebylo od věci dát do obou článků odkaz na ten druhý. Akorát tam pan Hasoň nezmiňuje výměnu Powerse za sovětského špióna Abela na mostu v Berlíně.
Jinak ještě malá technická poznámka o budoucnosti: připravuji další překlad o vůbec prvním bojovém použití S-75 v 7.října 1959. Více si nechám ale jako překvapení.
Fórum samozřejmě plně beru, protože je moc fajn, když se mohou upřesnit některé skutečnosti a navíc není člověk ten, aby znal úplně všechno.
Díky za připomínky a držte mně palce při dalších článcích.
Franta
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#110899 Verze : 0
K vývoji, technice a použití PLRV sovětské výroby mám poměrně hodně materiálů i osobních zkušeností (20 let jsem sloužil u 71.plrb ve funkcích od technika systému po SOD brigády, 14x ostré bojové střelby v Ašuluku). Myslíte, že bych mohl tyto poměrně rozsáhlé materiály předložit?
Díky za každou radu
Franta
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#110901 Verze : 0
Článek upraven.


Citace :

K vývoji, technice a použití PLRV sovětské výroby mám poměrně hodně materiálů i osobních zkušeností (20 let jsem sloužil u 71.plrb ve funkcích od technika systému po SOD brigády, 14x ostré bojové střelby v Ašuluku). Myslíte, že bych mohl tyto poměrně rozsáhlé materiály předložit?



Určitě.
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#111210 Verze : 0
Já sám jsem už delší dobu chtěl zpracovat článek o S-75, ale ještějsem se k tomu nedostal. Sám se mohu pochlubit nesrovnatelně menšími zkušenostmi, 8 let u 42. plrb (potažmo 44.) jako VČ palebné baterie. Ve své argumentaci máte samozřejmě pravdu, ale označení pro dvinu, volchov jsou tak nějak už ustálená.


Je zajímavé, že ani jeden z těchto článků zabývajích se sestřelem U-2 G. Powerse nezmiňuje určitou pikantnost, spočívající ve skutečnosti, že u rakety, jež zasáhla Powersův stroj, nedošlo k roznětu bojové nálože a raketa narazila do ocasu stroje. Velitel palebné baterie byl vyšetřován zda nazpomněl spojit spoj bojové nálože, ale závěr zněl, že raketa byla navedena s tak neuvěřitelnou přesností, že cíl byl uvnitř vyzařovací charakteristiky radiolokačního zapalovače.


1959 to byla Čína, ne? Wink


Ale jo jen tak dál, PVO není nikdy dost!
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#111216 Verze : 0
ty úpravy jsou vynikající.
Franta
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#111325 Verze : 0
Ještě k vazbě Savická - Savickij. Pokud mě paměť a prameny nemýlí, jde o příbuzenský vztah otec - dcera. Ale není to úplně jen protekce, Světlana Savická byla uznávanou letkyní, mistryní SSSR v leteckých sportech.
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-Chmelar-t30376#223985 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více