Stalker - A. a B. Strugackij

Diskuse

Takže : Děj se odehrává v zapadlé kanadské vesničce Harmondu, které je jedním ze 7 míst, kde byl kontak s mimozemskou civilizací. Oblast je ohraničena a hlídaná vojáky, protože uvnitř pásma dochází k různým anomáliím. Také se odtud s velkým nebezpečím dopravují různé mimozemské předměty. Příběh se točí hlavně okolo tzv. Stakerů, kteří nelegálně pod rouškou tmy vynáší a prodávají artefakty.
Hl. hrdina tedy řeší dilema jak se postarat o svou mutující dceru v čím dál tím složitějších opatřeních
URL : https://www.valka.cz/Stalker-A-a-B-Strugackij-t31126#112736 Verze : 0
nakladatelství : Triton ; Plzeň, Praha 2002


Ruský název : Piknik na obočině
přeložila : Marie Uhrová
URL : https://www.valka.cz/Stalker-A-a-B-Strugackij-t31126#112880 Verze : 0
Zaujímavá kniha, dočítal som pre pár dňami. Sci-fi nemusím ale kedže je to svojím spôsobom kultová kniha tak som ju zobral. Nie je hrubá, niečo cez 150 strán, takže sa to dá zvládnuť za deň.
Páčilo sa mi, že okrem Pásma bol zvyšok sveta klasický ako ho poznáme, žiadne high-tech zariadenia, čitatel nemá problém sa zžiť s hrdinami. Pásmo je vlastne časť mesta a prilahlého okolia, ktoré prišlo do styku s mimozemskou civilizáciou. Opis "Inoplanáťanov" v knihe nie je, tá pojednáva o tom, čo po sebe zanechali. Celé Pásmo je plné mimozemských harabúrd a rôznych deformácií pozemského priestoru a pokryvených fyzikálnych zákonov. Do Pásma podnikajú výpravy vedecké expedície, ktoré zbierajú a skúmajú mimozemské predmety. Pásmo však navštevujú aj Stalkeri, novodobí zberatelia pokladov, ktorí na vlastné riziko vynášajú predmety z Pásma a predávajú ho na čiernom trhu.
Dej knihy opisuje tri etapy života "Ryšavca" Rodricka, ktorý je tiež Stalker. Hoci spočiatku Pásmo bral ako istý typ dobrodružného Safari, v závere chápe, že je to skôr vred, ktorý zničil život jemu aj ľuďom z mesta Harmond až sa napokon rozhodne vziať vec do vlastých rúk...


Vydarená knižka.
URL : https://www.valka.cz/Stalker-A-a-B-Strugackij-t31126#298513 Verze : 0
První české vydání je z roku 1974, vyšlo pod nýzvem Piknik u cesty (což je asi správnější než Stalker, protože to vystihuje více to oč v knize jde) vydala to v edici Kapka tehdejší Mladá Fronta
V knize jde především o to ukázat, že setkání různě vyspělých civilizací nemusí být přínosem pro žádnou z nich. Mimozemšťané si zřejmě ani nevšimli že tam kde se zastavili (na "piknik" Smile ) nějaká civilizace je a my zase nechápeme k čemu jsou věci "odhozené" jimi určené a jak fungují. Některé dokážeme využít, ale nejspíš ne k původnímu účelu. Příběh Rodrika je samozřejmě zajímavý, ale hlavním oč v knize jde, je právě to míjení různých civilizací.
URL : https://www.valka.cz/Stalker-A-a-B-Strugackij-t31126#298515 Verze : 0

Citace - bitaxe :

hlavním oč v knize jde, je právě to míjení různých civilizací.



S tým sa dá súhlasiť. Rozhovor s profesorom(?) Pillmanom, v ktorom práve zaznela teoria o pikniku, pozdvihol knihu do trochu filozofickejšej roviny.
Mnohé nie je v knihe dostatočne vysvetlené, napr. ožívanie nebožtíkov sa berie v knihe ako známy fakt a neskôr už bežná vec, ale bližšie to vysvetlené nie je, takže som tomu moc nepochopil:)
Ja som mal vydanie z roku 1987 (Smena, Bratislava) v ktorej bola tiež novela Zvonka, tiež popisujúcu kontakt s mimozemskou civilizáciou, v tomto prípade kontakt bližší než len "piknik" Smile
Tento príbeh ma sprvu trochu zmiatok, kedže čítam čítam a ani po 50 stranách o Stalkeroch nebola ani zmienka. Že ide o dve diela v jednom som zistil až neskôr Embarassed
URL : https://www.valka.cz/Stalker-A-a-B-Strugackij-t31126#298544 Verze : 0
No mne tenkrát Piknik u cesty nadchnul právě tím, že se na rozdíl od většiny ostatních knížek na tohle téma na věc díval z jiného pohledu, pravděpodobně z pohledu mnohem realističtějšího a kdyby někdy (nedej bůh) někdo přiletěl vypadalo by to nejspíš právě jako ten "piknik" Sad Představa jak si nadšeně potřásáme chapadly s někým zcela odlišným, je mimořádně nesmyslná, byť dodnes oblíbená. Stačí se podívat na problémy které nají různé civilizační okruhy tady na zemi a jak si nerozumí a neshodnou se. Věřit že někdo od počátku a z principu odlišný, bude schopen a ochoten se objímat a vyměňovat si informace je hodně šílená. Strugačtí byli jedni z prvních kteří na tohle téma napsali solidní knihu, díky jim za ni.
URL : https://www.valka.cz/Stalker-A-a-B-Strugackij-t31126#298565 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více