Prosím identifikovať verziu - LT

Diskuse

Toto LTčko je vystavené v jednom moskovskom parku. Všimnite si prosím poháňacie koleso. Neviem, či je to normálna, sériovo vyrábaná verzia ,a ja som len príliš veľký ignorant, na to aby som ju poznal, ale just sa mi zdá, že to pripomína koleso z nejakého ruského povojnového tanku...
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#112484 Verze : 0
Ten tank je LT 38 a predni kolo(jestli je hnaci nebo napinaci nevim Embarassed ) k nemu nepatri. mezi sovetskymi a nemeckymi tanky ktere znam sem nenasel zadny kteremu by mohlo patrit snad bude nekdo uspesnejsi.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#112597 Verze : 0
Kolo je samozřejmě hnací Smile (napínací obvykle nemá zuby) Ale to kolo vůbec nemusí být z tanku, může být třeba z pásového traktoru nebo stavebního stroje Smile , bohužel je ho dost blbě vidět, nejsem si vůbec jist jestli ty zuby jdou skrz otvory v pásu (zdá se mi že spíš ne ) takže možná ani nesedí obvodová rozteč zubú do pásu, a je otázkou jak to sedí na šířku.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#112611 Verze : 0
Takže žiadna sériová verzia ? Podľa toho, čo som videl na iných fotkách LT, počet zubov na pôvodnom kolese je oveľa väčší, rozumej, ich hustota je väčia a rozostupy menšie ( aspoň tak sa to zdá z fotiek ), takže je skutočne možné, že tie zuby vlastne ani niesu v pásoch, a sú ofrézované.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113272 Verze : 0
No ať koukám, jak koukám tam mě se zdá, že naopak ty zuby padnou a navíc i dost výrazně koukaj skrz pásy. Ale seriové to asi nebude.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113273 Verze : 0
Pz. Kpfw. 38 (t) Ausf. E či F, po sovětské přestavbě!


Postřehy:
Trup vozidla je původní a patří Pz. Kpfw. 38 (t) Ausführung E nebo F
Věž vozidla je původní, patří k řadě Ausf. E-F.
Odklopné kryty nad motorem použity ze staršího tanku, patří řadě Ausf. A-D.
Pásy vozidla neznámého původu.
Přední hnací kolo neznámého původu.


Zdůvodnění:
- čelní pancéřová deska před řidičem zhledem odpovídá TNH-P-serie V (5. série, Ausf. E) či VI (6. série, Ausf. F). Počet nýtů v horní řadě 5, po stranách desky pod horní řadou nýtů jsou 2 nýty.
- průzory osádky v čelním pancíři jsou modernější, použity u 5. až 7. série, Ausf. E-G
- čelní pancéřová deska korby odpovídá vzhledem strojům 5. až 7. série, Ausf. E-G, počet nýtů 11
- čelní pancéřová deska věže, nýtování okolo zaměřovače odpovídá věžím 5. a 6. série, Ausf. E-F, počet nýtů v horní řadě 2, okraj 4, spodní řada 4, přiléhající boční pancéřová stěna nahoře 2, svisle dvakrát 4 nýty a spodní řada zase 2 nýty
- boční pancíř korby je spojen s čelní stěnou před řidičem v horním rohu bočnice dvěma šikmo usazenými nýty, jedná se o charakteristické nýtování použité u 5. až 7. série, Ausf. E-G
- odklápěcí kryt nad motorem, který zároveň tvoří chráněný přístup vzduchu k motoru, má nýtování odpovídající TNH-P-s I až IV (1. až 4. série, Ausf. A-D). Může se jednat o náhradu za původní poškozený díl. Nebo během výroby byl použit starší model – patřící mezi tovární přebytky
- pásy jsou převzaty z cizího neznámého vozidla, vzhledem neodpovídají výrobkům z BMM (ČKD)
- přední hnací kolo má 13 ozubů, které zapadají do otvorů v článcích pásů (nejsou zabroušeny (!) pouze natřeny černou barvou) je převzato z cizího neznámého vozidla. Hnací kolo neodpovídá vzhledem výrobkům z BMM.
- v čelní desce věže u krytu průzoru dělostřeleckého zaměřovače chybí jeden otvor. "Jednooké" provedení je atrapou, vzniklou pravděpodobně během restaurace vozidla.


Protože přední hnací kolo a články pásů jsou moderního vzhledu a neodpovídají válečným výrobkům z ČKD, předpokládám pouze dvě možné varianty vzniku:
- první možností je nezdokumentovaný vzhled náhradních dílů německého původu
- druhou pravděpodobnější možností je, že se jedná o poválečné sovětské výrobky náhodně použité během restaurace exponátu


Zdroj
Ivo Petr, dvě interní studie z roku 1985
Vladimír Francev, Charles Kliment: Czechoslovak Armored Fighting Vehicles 1918-1948, Schiffer Publ. Ltd., Atglen 1997, ISBN: 0-7643-0141-1
Vladimír Francev, Charles Kliment: Praga LT vz. 38, MBI, Praha 1997, ISBN: 80-902238-2-6
Vladimír Francev, Charles Kliment: Československá obrněná vozidla 1918-1948, Ares Praha 1999, ISBN: 80-86158-06-3
Jiří Tintěra: osobní poznámky z let 1970-1990
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113303 Verze : 0
To hnacie koleso mi niečo pripomína,no za toho ďasa si neviem spomenúť čo....
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113304 Verze : 0
to brano: To jsme dva, měl jsem dojem, že nějakou "ameriku".
PS: Tak by mě teď zajímalo proč Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113306 Verze : 0
Vážení,
moje podezření se potvrdilo. Jedná se o sovětské pojezdné kolo a sovětské články pásů. Prosím porovnejte s konstrukční řadou BTR-50.


P.S.
Přidána lepší fotografie z www.morozov.com.ua
Další fotografie je z www.armyrecognition.com
Prosím identifikovať verziu - LT - Další BTR-50 v plné své kráse ...

Další BTR-50 v plné své kráse ...
Prosím identifikovať verziu - LT - BTR-50 v plné své kráse ...

BTR-50 v plné své kráse ...
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113307 Verze : 0
No sláva...chudák LTčko.
Tipoval som niečo z povojnovej produkcie SSSR.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113308 Verze : 0
No paráda ! Konečne je v tom jasno. Jiří, máš u mňa jedno veľké pivo... Aj som si myslel, že to bude z nejakého povojnového tanku, najprv som uvažoval dokonca o T54, ale potom po porovnaní fotiek som to zavrhol.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113334 Verze : 0
rusové podobné "rekonstrukce" dělají celkem často viděl jsem M-18 s pásy z traktoru, prostě si s tím nedělají hlavu.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113338 Verze : 0
Pro doplnění bych uvedl, že tank skutečn stojí v Moskvě Wink na "Poklonnoj gore" v ekspozici bojové techniky. Tank byl údajně nalezen v místě bojů pod Istrou a následně rekonstruová do současné podoby.
Kromě toho tam je také jeden OT-810, představující německý Hakl Idea
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113340 Verze : 0
Dobře - tohle je "sovětská" improvizace.
A kdo z Vás vážení kolegové už viděl třeba Marder III (stíhač tanků, 2.sv. válka, Německo) postavený na podvozku Hispano Suiza (HS-30) v jednom "nejmenovaném" muzeu v jedné "nejmenované" zemi západní Evropy. A nebylo to pro film...
Řečeno slovy klasika - jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet...
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113349 Verze : 0
Pokud chceme nepůvodní LT-38 tak to v Lešanech má (nebo ještě nedávno mělo) polovinu kol z Hetzera Smile
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113371 Verze : 0
Omlouvám se Bitaxi,
ale musím se vzít pod ochranná křídla rekonstrukci lešanského LT vz. 38 a zároveň zaujmout stanovisko k poklonnohorské rekonstrukci muzejního či spíše trofejního exponátu.


Ten první byl s "vypůjčenými" pojezdovými koly používán k výcviku u školních útvarů československého tankového vojska. Takže naši muzejníci obdrželi funkční exponát a rekonstrukcí jeho funkce i historický vzhled zachovali.


Ten druhý je neúplným exponátem! Předpokládám, že uvedená rekonstrukce již dopředu předjímala pouze dodávku jakéhokoliv tanku nesovětského vzhledu. Vznikla tak replika historiograficky mírně nad úrovní filmem potygřených té-čtyřiatřicítek.


Z mého hlediska se může jednat o odfláknutou práci, či o lživou manipulaci s danými fakty. Předpokládám, že doprovodný text na tabuli mluví o "originálu a nezměrném úsilí o zachování historické pravdy" ... To co lze tolerovat filmařům, nelze tolerovat historikům. Stručně řečeno, jsem rozčarován, až znechucen, prací místních odborníků.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113382 Verze : 0
to Jiří Tintěra problém je že ten v Lešanech není vystavován jako výcvikové vozidlo z padesátých let (ani se mu zbarvením nepodobá) ale jako LT-38 (nebo Pz38t) a tady ta kola přece jen vadí
Pokud vím tak Pz38 na Pokloné Goře nedávali do kupy historici ale parta nadšenců, tomu asi i odpovídá výsledek (možná byla snaha s ním jezdit - nejméně jeden pojízdný v rusku je nebo byl) V Kubince byl (a možná ještě je T-18 tedy pro místní o dost důležtější typ a v muzeu který má pojezd komplet z traktoru - originál je jen korba a věž nalezené kdesi na východě jako pevnůstka)
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113386 Verze : 0
Prohlášení:
Během čtení Bitaxovy poznámky jsem si uvědomil, že oba měříme dvojím loktem - takže náš puristický pohled není bez poskvrny. V mém případě je chyba o to větší, že jsem důsledně neusiloval napravit mě známou chybu lešanského exponátu.


Chybu na jejímž vzniku mám jistý díl viny - viz forum.valka.cz


Stručně řečeno, omlouvám se za pomalost nápravy a chci Vás všechny ujistit, že se pátrá po originálních pojezdových kolech a po kamuflážním vzorkovníku barev předválečného i poválečného československého MNO. Odpovídající kroky k nápravě budou učiněny, až budou odpovídající součástky a dokumenty získány. Takže se prosím obrňte trpělivostí.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113452 Verze : 0
to Jiří Tintěra Ono to asi většině lidí v Lešanech nevadí a ani si toho nevšimnou Smile já jsem asi trochu poznamenaný koníčkem, možná by pomohlo kdyby na jednom vozíky byly stejná kola (to že jsou střídavě je víc vidět) A určitě je lepší když je stroj vystaven s nepůvodním dílem než když není vystaven vůbec. pokud bych měl vyslovit osobní názor asi bych stroj spíš než do předválečných barev dal spíše do barev ve kterých jezdil na Slovensku nebo po válce v ČSR. Pokud vím naše prvorepubliková armáda tyto stroje nestihla převzít.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#113483 Verze : 0
Dodatek k zprávě "Pz. 38 po sovětské přestavbě" ze soboty 18. června 2005, 23:35
Dnes jsem obdržel několik doplňujících informací od kolegy Ivo Petra, který je dlouholetým badatelem a znalcem tanků TNH. Předkládám nedůležitější část:


"... Tradovaná verze, že rozpoznávacím znakem verze G, popřípadě E-F, jsou kryty motorů s 2+2 nýty na boku, je blbost! Jistě znáš tovární fotky E-F, kde jsou kryty motorů s plnou řadou nýtů. Osobně neznám fotku E-F jen s 2+2 nýty. Možná, že Géčka se vyráběla jen s 2+2 nýty. V každém případě oba druhy krytů byly naprosto záměnné ..."
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#115903 Verze : 0
Tak mi to trvalo dost dlouho, než jsem se dokázal dobrat k důkazu svého tvrzení o existenci Marderu III na podvozku Hispano Suiza HS-30 v jednom "nejmenovaném" muzeu v jedné "nejmenované" zemi západní Evropy. A taky jsem konstatoval, že ...nebylo to pro film...
Jak už to tak v životě bývá, nikdy nic není naprosto černobílé....


Takže začnu u sebe - není to Marder III, ale Wespe, to je chyba, ke které se přiznávám, protože se nepovažuji za experta na německou techniku 2.sv.války a fotky, na kterých jsem tehdy ten "exponát" viděl nebyly moje a momentálně na ně "nedosáhnu".


Že to nebylo pro film, to taky není pravda, protože to (údajně) bylo pro film A BRIDGE TOO FAR (s Hopkinsem, Redfordem a dalšími velikány světového filmu)..., ale to jsem zjistil až nyní, ze stránek, které tomu "nejmenovaném" muzeu v jedné "nejmenované" zemi západní Evropy určitě nepatří.


Že jsou si oba typy tvarově/vzhledově podobné snad pochopíte...
Podvozek jsem však identifikoval správně (aspoň něco).


Takže shrnutí:
když jsem fotky viděl poprvé (a naposledy), vozidlo bylo v hale muzea s klasickou tabulkou, popisující typ, TTD, historii atd. a konstatování, že jde o filmovou maketu, tam zcela jistě nebylo...
Fotky byly pořízeny asi před 3-4 lety v muzeu v Sinsheimu (tušil jsem to), ale na websitu tohoto muzea jsem výše zmíněný exponát nenašel, protože už se nevyskytuje mezi exponáty v hale - nachází se v "depozitáři" na volné ploše (proč asi???). Ale na tom websitu byl, to si pamatuji...
Od jednoho kolegy ze zahraničí mám potvrzeno, že v inkriminované době muzeum dostalo obrovské množství dopisů (huge amount of letters), protestujících proti takovému "podvádění" a na základě nich byl exponát "přesunut na letní byt"...


V příloze zasílám fotky z websitu WWW.jagdtiger.de - mimochodem, mohu doporučit jako prostředek k "virtuální" prohlídce mnoha muzeí v Evropě od Západu na Východ...
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#116172 Verze : 0
Paliči,
promiňte, ale šeredně se mýlíte. Vámi předložené fotografie repliky "Wespe" mají úplně jiné chassis! Na fotografiích je mírně přestavěný francouzský transportér Hotchkiss CC2-58 vyráběný v Německu pod názvem Nachschubpanzer 42-1. Původně určen k převážení nákladů a jednalo se o zkrácenou verzi Schützenpanzer 11-2 Kurz.


Vámi zmíněná Hispano-Suiza 30 měla delší podvozek a v Německu byla vyráběna pod názvem Schützenpanzer Lang (SPz 11-3).


P.S.
Nachschubpanzer 42-1 a Schützenpanzer 11-2 - viz /topic/postview/117012/
Schützenpanzer 11-3 Lang - viz /topic/view/32583/
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#117014 Verze : 0
No tak to jsem rád, že jste mne z tak šeredného omylu vyvedl. Mohu jen parafrázovat svoje předchozí konstatování - i šeredně se mýliti je lidské.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#117276 Verze : 0
Pokud mohu přihodit polínko do ohně ohledně pojezdových kol u lešanského LT 38, je jistě chybou v popisu neuvést, že u tohoto kusu jsou jiná kola, než mají být. Pokud kupříkladu modelář postaví věrný model podle tohoto tanku, na soutěži vypadne, protože má jiná kola, než má mít. Jiná situace je však v případě "pololaika". Rozhodně je mi milejší vidět kola z prakticky bratrského tanku, jímž Hetzer je, než nějaké náhražky z pásového traktoru. Když jsme ho při loňském tankovém dnu v Lešanech viděli po boku T 72-M, dojatě jsme zamáčkli slzu nad jeho krásou a elegancí. Kola, nekola.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#125025 Verze : 0

Citace - PetrBenes :

Pokud mohu přihodit polínko do ohně ohledně pojezdových kol u lešanského LT 38, je jistě chybou v popisu neuvést, že u tohoto kusu jsou jiná kola, než mají být. Pokud kupříkladu modelář postaví věrný model podle tohoto tanku, na soutěži vypadne, protože má jiná kola, než má mít. Jiná situace je však v případě "pololaika". Rozhodně je mi milejší vidět kola z prakticky bratrského tanku, jímž Hetzer je, než nějaké náhražky z pásového traktoru. Když jsme ho při loňském tankovém dnu v Lešanech viděli po boku T 72-M, dojatě jsme zamáčkli slzu nad jeho krásou a elegancí. Kola, nekola.
No a čo takto argument, že dotyčný model je práve napodobenina LEŠANSKÉHO LTčka, tj. že má iné kolesa zámerne - presne ako originál v múzeu Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#125105 Verze : 0
přátelé, je to sice OT, ale mne je milejší spatřit jezdící LT 38, s jinými koly nežli Cromwell s tekoucí hydraulikou nebo Pz4, který vždy uvázne v libovolné proláklině.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#125869 Verze : 0
On je tu jeden problém, dnes se sice s vozidly jezdí, ale PŘEDEVŠÍM je to muzejní exponát, no a jako muzejní exponát by měl být pokud možno co nejblíž originálu. Pojíždění pro radost dětem je sice možná hezké ale není hlavním důvodem jeho existence. Tím by mělo být (jako u všech muzejních exponátů) zachování hmotných památek pro budoucnost a případně jejich studium. Pojíždění přes muldy to asi splňuje jen sotva.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#125872 Verze : 0
2 Bitaxe: ja by som skôr povedal ( keď už začala táto OT debata ), že opodstatnenie existencie týchto muzejných exponátov je PRÁVE pre tie deti, ktoré sa na ňom môžu povoziť. Poviem prečo. Tank, ktorý je desať rokov zavretý niekde v hangáre len preto, že sa niekto bojí, že ho ľudia poškodia, alebo sa pri manipulácií s ním niečo stane je mi na dve veci, to ho rovno môže odviezť do šrotu. Tie deti sa aspoň pobavia, a možno že ich to zaujme natoľko že sa jedného dňa objavia na valke.cz Smile Potrebu behať po múzeách a kritizovať každú prkotinu, ktorá na exponátoch nesedí, alebo je nesprávne označená/umiestnená som nikdy nemal a beriem veci ako sú. Tvoj prístup mi pripomína tabulky, ktoré občas vidím pri exponátoch, napr. aj v múzeu SNP v Banskej Bystrici, čo je asi najväčšia voľne uložená zbierka tankov a diel v SR, kde je(alebo aspoň pred časom bol ) prísny zákaz lozenia po exponátoch. PRE BOHA VEĎ SÚ TO TANKY !!! čo tam môžu nejaké malé deti pokaziť ???
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#125883 Verze : 0
to Aranai náš přístup je dostatečně odlišný abychom se nikdy neshodli. Podle mne na exponáty (a je jedno jestli je to tank nebo třeba obraz v galerii) nemá lézt nikdo. ostatně tvé "čo tam môžu nejaké malé deti pokaziť ??? " svědčí jen o tom že jsi zřejmě nikdy nad tím nepřemýšlel, na rozdíl od tvé představy je moje zkušenost (podložená prací v muzejích) přesně opačná, první co se dítětí povede je ulomit cokoli (i to co se zdá nemožné) za druhé možná ti uniklo že písek na botách působí jako brusný papír, čili po exkurzi dětí dost utrpí nátěr a samozřejmě to má za následek rez a podobné věci. Tvá představa by asi byla nejlépe naplněna vystavením podobných exponátů na dětská hřiště Smile to by ty děti možná oslovilo nejvíc Smile na rozdíl od tebe jsem takový přístup zažil a měl možnost vidět co po pár letech zůstalo. (u nás tak byl "vystaven" MiG-15) Mimoto muzeum má za své exponáty odpovědnost, dokonce má zodpovědnost i za škody které návštěvníkům vzniknou, tedy i když třeba to dítě focené nadšeným tatíkem z toho spadne.
Diskuze je opravdu mimo, on to totiž řeší zřizovatel, ten obvykle vidí věci z pohledu toho že exponát nemá sloužit pro okamžitou radovánku, ale pro poučení (to je při blbé tabulce poněkud sporné) pokud možno i příštích generací. Na vození dětí je specializována jiná instituce.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#125886 Verze : 0
Přiklonil bych se k bitaxovu názoru, že exponáty by měly být shromažďovány v muzeích kvůli jejich zachování a ne jako hračky pro děti. K tomu opravdu slouží (nebo by měly) jiné instituce a prostředky. Ovšem je pravda, že jejich přístupnost by mohla být větší. To už je ale zase o možnostech finančních a prostorových. Myslím tím vystavení toho co je třeba v uzavřených depozitářích apod. Tedy přiblížit co nejvíce ano, ale ne za cenu zničení.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#125893 Verze : 0
Musím dať za pravdu bitaxovi, sám som videl ako dopadol L-29 Albatros pred základnou školou dve ulice od nás. Po dvoch mesiacoch bol z lietadla úplný vrak. A čo nestačili zničiť školáci to dokončili podnikaví počernejší spoluobčania. Ak technike vystavenej pri Múzeu SNP v Bystrici, rozhodne by som zakázal na ňu liezť. Keď si spomeniem ako som videl "deti" ktoré sa tam povaľovali, vypaľovali zobáky a popíjali čučo, sem tam doplnili náter o nejaké tie grafity, ešte teraz sa mi otvára nožík vo vrecku. A to už vôbec nehovorím o tom že sú tam vystavené typy ktoré boli unikátne aj v rámci ČSFR!
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#126475 Verze : 0
Tak to som samozrejme kedysi robil aj ja, teraz úplne seriózne, veď taký park je ideálne miesto pre mladých na "posedenie s čučom". Lozenie po tankoch a striekanie grafitty je samozrejme iná vec, to by som ani vtedy netoleroval. Reč bola skôr o malých deťoch a celkovo prístup dnešných múzeí k verejnosti. Začína sa tu pestovať akási forma elitárstva. Niektorí ľudia majú pocit že normálna verejnosť je nevzdelaná a nemá mať k týmto "klenotom histórie" prístup, lebo ho ajtak nepotrebuje. Len všetko pekne zatvoriť na sedem zámkov v trezore a otvárať raz do roka, aby sa "skutoční experti" a "bádatelia" mohli so svojimi trofejami potešiť. A potom príde potopa ( áno hovorím o Prahe a archívoch ) a všetko zničí. Vtedy sú zrazu všetci dobrí, aby prispievali pebiazmi alebo materiálmi a každí, kto si kedysi za ohromného úsilia niečo z týchto archívou zkopíroval je uctievaný ako boh, len aby sa zbierka znovu obnovila. Pre ľudí ? Asi ťažko. Mne osobno môže byť napríklad celá Kubinka ukradnutá, pretože prístup, ktorý tam je k ľuďom je proste odporný. Aby som podplácal dozorcu, keď si chcem niečo odfotiť, tak to je vrchol, o tom, že by som si mohol tank skutočne obzrieť ani nehovoriac. Zbierka je krásna, dokonca skoro všetko funkčné a autentické stroje. A ajtak sú mi všetky úplne na prd.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#126569 Verze : 0
to aranai: Řekl bych, že to ženeš poněkud do extrému. Pokud vím, nikdo netvrdil "zavřít a neukazovat", ale omezit přístup do té míry, aby nebyl exponát zničen. Pokud vím většina muzeí se snaží co nejvíce své sbírky zpřístupnit, právě tak aby bylo vidět a zpřístupněno co nejvíc, ale nebyly zničeny exponáty.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#126578 Verze : 0
Presne tak ako hovorí MART.in, sprístupniť áno, ale v rozumnom rozsahu. Ono ako tvrdí aranai je park naozaj dobré miesto, ale keď sa raz niekto nevie správať, tak na neho treba dozerať. Lebo ľudia sú nepoučiteľní a niektorí sú dosť mdlého ducha (a to som sa vyjadril veľmi mierne). Nikoho sa nechcem dotknúť ani to nejako vzťahovať na tú či onú skupinu ale mám také skúsenosti.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#126583 Verze : 0
Samozrejme nie všetky múzeá sú také, ale niekedy ten pocit skutočne mám. Ono to možno pramení trochu aj z faktu že múzeum je inštitúcia, ktorá nemá tendenciu samozdokonaľovať sa. Doslava tam zastane čas. Funguje len tým že pasívne ukazuje svoju zbierku. Žiadna podnikavosť, žiadna potreba zmeny, a po čase sa dokonca vybuduje istá forma arogantného prístupu k turistom... nevieme, nedá sa, možno inokedy, to treba vybaviť niekde inde.... Česť výnimkám.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#126606 Verze : 0
Nevím kolik muzejí jsi navštívil, já asi padesát, v posledních letech v celé evropě. Nikde jsem se nesetkal s tím co popisuješ, naopak jsem se setkal s ochotou a snahou vyjít návštěvníkovi který se o věc hloub zajímá vstříc. Někde jsem na požádání byl zaveden i do depozitu (třeba Drážďany, Duxford) jinde mi v tom bránila jazyková bariéra (třeba v Sumuru) nikdy jsem se nestkal s tím že by mne po slušné žádosti nenchali si věc prohlédnout třeba i mimo prostor pro návštěvníky (tedy "za provazem"). To že se někde za focení platí je samozřejmé a já to považuji prostě za fakt. To že nenchají každého kdo přijde si osahat vše co se komu líbí je podle mne rozumné a správné, na podobné atrakce se jezdí do Disneylandu ne do muzea. Ostatně představa že dítě (třeba ve věku 10 let) se tím že si vleze na tank nebo ho nechají svézt v transportéru stane fandou na historii asi není moc reálná, takže asi ani ta nepatří do programu muzea. Muzeum má být pracoviště ochraňující historické artefakty a jeho pracovníci je mají studovat a pokud to lze mají je zpřístupňovat tak aby tyto neutrpěly. Proto se někdy vystavují kopie, pokud je nějaká věc natolik raritní že by její možné poškození bylo nenahraditelnou ztrátou. Mimochodem i v muzejích v Lešanech nebo Kbelích abych nemluvil jen o zahraničí se naopak snaží přiblížit historii i lidem kteří o ni nemají nějak hluboký zájem (na Vítkově to byla třeba výstava k Atentátu na Heydricha, ve Kbelích nová dioramata z 1. republiky, a v Lešanech dioramata třeba ostravské operace).
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#126626 Verze : 0
Bitaxe, ja som hovoril čisto múzeách na území SR a ČR a na východ od nás. V zahraničí na západe mám podobné skúsenosti ako ty, aj keď sa musím priznať že skôr ako do múzeí chodím do terénu, tj na miesta bojov, múzeum je len také spestrenie. Ale súhlasím s tebou, v zahraničí je to skutočne na inej úrovni.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#126737 Verze : 0
to Aranai bohužel na Slovensku jsem v posledních letech nebyl, ale o čechách (alespoň u státních muzejíú platí co jsem napsal, ochotní lidé (pokud jsi někdo kdo o věci něco ví) a stoupající snaha přiblížit historii všem návštěvníkům.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-identifikovat-verziu-LT-t31215#126757 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více