USA - GBU-8/B HOBOS

GBU-8/B HOBOS (Homing Bomb System)


Americké letectvo v roce 1967 pověřilo společnost Rockwell International, respektive její Missile Systems Divisions, vývojem televizně naváděných pum, které by vznikly modifikací stávajích tříštivo-trhavých "železných" pum Mk.84 a M118.


Výsledkem se stala souprava tvořená příďovou částí s televizní kamerou a naváděcí soustavou, vířiči na trupu pumy a čtveřicí ocasních ploch s kormidly pro řízení letu pumy k cíli. Obraz TV kamery pumy se promítal na obrazovku zbraňového operátora. Když byl "kontrast" cíle oproti jeho pozadí dostatečně velký, uzamkl naváděcí soustavu pumy na cíl. Ta se pak po odhozu měla na objekt navádět autonomně. Podle údajů výrobce to tak byla zbraň "vystřel a zapomeň", v praxi však tyto pumy tvrzení svých zastánců potvrzovaly málokdy. Modifikační souprava v případě GBU-8/B byla typu KMU-353A/B (případně KMU-359/B), základem konverze se pak stala puma Mk.84. Oproti laserem naváděné munici byla tato technologie dražší. Sice nebylo zapotřebí letounu pro ozařování cíle laserem jako u pum řady Paveway I, avšak přesnost pum HOBOS byla oproti laserovému způsobu navedení nižší.


Pumy byly bojově použity ve Vietnamské válce od roku 1969, jako nosiče byly používány letouny F-4D Phantom II z výzbroje 8. taktického stíhacího křídla, které bylo dislokováno na thajské základně Ubon. K nejznámnějšímu nasazení pum GBU-8 došlo 10. května 1972 (první den operace Linebacker) při útoku na most Paula Doumera v Hanoji. První čtyřčlenný roj (Goatee), který měl útočit na cíl, byl vybaven celkem osmi pumami právě typu GBU-8/B. Ani jedna však cíl nezasáhla, jedna dokonce "odmítla" opustit závěsník letounu. Během Vietnamské války bylo svrženo kolem 700 pum typu GBU-8/B. Jejich výsledky však byly smíšené. Velitel 7. letecké armády v době války, Gen. John Vogt, bojové možnosti pum zhodnotil stručně: "Stály za hovno..."


GBU-8/B měly být exportovány také do Izraele a Řecka. Izraelské pumy se dočkaly bojového nasazení během války Jom Kippur. V průběhu bojů izraelské letouny svrhly 32 těchto pum, cíl jich zasáhlo 25 z nich (úspěšnost zásahu 78%).


I přes rozporuplné výsledky vývoj této koncepce pokračoval dále, čímž vznikly pumy řady GBU-15/B.



Technicko-taktická data
Hmotnost: 1 027 kg


Rozměry:
- délka: 3,63 m
- průměr těla: 0,46 m
- rozpětí ocasních ploch: 1,12 m



Zdroje
1) Taylor, M. J. H.: Missiles of the World, New York, 1980
2) Blackweider, D.I.: The Long Road to Desert Storm and Beyond, Alabama, 1992
3) Parsch, A.: Rockwell HOBOS (Homing Bomb System)
4) ORDATA
5) USAF Fact Sheets - GBU-8 Kit

USA - GBU-8/B HOBOS - GBU-8/B s KMU-353A/B (vlevo) a s KMU-359/B (foto z publikace Missiles of the World)

GBU-8/B s KMU-353A/B (vlevo) a s KMU-359/B (foto z publikace Missiles of the World)
URL : https://www.valka.cz/USA-GBU-8-B-HOBOS-t31550#202908 Verze : 0
Jeden exemplář GBU-8/B (s modifikační sadou KMU-353A/B) je dnes vystaven v National Museum of the USAF v Daytonu ve státě Ohio.
USA - GBU-8/B HOBOS - (USAF)

(USAF)
URL : https://www.valka.cz/USA-GBU-8-B-HOBOS-t31550#215302 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více