Morozova, Anna Afanasjevna

Morozova, Anna Afanas'yevna
Анна Афанасьевна Морозова
Anna A. Morozova - velitelka odbojové skupiny 1. kleťské partyzánské brigády, rozvědčík


(1921 – 1944)


Hrdinka Sovětského svazu



Narodila se 23. května 1921 v rolnické rodině v Kalužské oblasti. Od roku 1935 žila s rodiči v městečku Sešča v Brjanské oblasti. Ze základní školy šla na účetnické kurzy a poté pracovala v kanceláři. Hovořila dobře německy a polsky, což se ukázalo jako velice užitečné v letech války, kdy založila a od května 1942 do září 1943 vedla ilegální sovětsko-polskou organizaci, jako součást 1. kleťské partyzánské brigády. Získávala cenné informace o nepříteli a sestavila podrobný plán místního letiště na kterém členové její organizace rozmístili magnetické miny. Na základě informací Anji Morozové pak sovětské bombardéry provedly několik přesných úderů. 17. června 1942 bylo s pomocí její organizace přepadena a zničena partyzány ubytovna příslušníků pozemního personálu v Sergejevce, přičemž bylo pobito na 200 německých vojáků a zničeno 28 autobusů a nákladních vozů.


V září 1943, když bylo Seščo osvobozeno, vystoupila z ilegality a vstoupila do Rudé armády. Absolvovala kurzy radistů a parašutistický výcvik. Poté byla spolu s desetičlennou skupinou rozvědčíků štábu 10. armády vysazena na území východního Pruska s cílem získat informace o rozmístění nových typů letadel Me-110E a odvysílat je do štábu. Poté měla celá skupina přejít hranice Polska a navázat spojení s polským odbojem. Hned od počátku byla skupině na stopě speciální jednotka SS pro boj s parašutisty. Již třetí den padl velitel skupiny v přestřelce při pokusu překročit řeku Parvu. Během následujících dvou měsíců skupina ztratila další dva velitele a na polské hranice došli jen čtyři - Anja s druhou radistkou a dvěma rozvědčíky. Na druhý den byli obklíčeni trestným oddílem, ale Anje se podařilo jako jediné uniknout a spojit se s polskými partyzány. Gestapu se podařilo lokalizovat místo její vysílačky a na Silvestra roku 1944 provedli nečekaný přepad vesnice, ve které se Anja s partyzány ukrývala. V nastalém boji padli všichni partyzáni. Anja se rozhodla bránit do posledního náboje a soustředit palbu na sebe, aby tím umožnila uniknout několika polským civilistům. Svým waltrem složila tři gestapáky a poté na svém těle odpálila ruční granát. Velitel trestného odílu nad jejím roztrhaným tělem pronesl řeč ke svým mužům: „ Jestliže budete i vy tak chrabří a silní, jako tato ruská dívka, stane se Velkoněmecká říše neporazitelnou!“


Anja byla pochována v Radzanovu ve Vitebské oblasti Běloruska, kde dnes stojí její památník. K 20. výročí vítězství dne 8. května 1965 byl A. A. Morozové udělen titul Hrdina Sovětského svazu im memoriam a současně byla polskou vládou vyznamenána Řádem Grunwaldského kříže. O činnosti odbojové skupiny A. F. Morozové byla napsána kniha s názvem Вызываем огонь на себя! a v letech 1963-64 natočen stejnojmenný čtyřdílný televizní film, kde Anju Morozovu ztvárnila slavná sovětská herečka Ljudmila Kasatkina.
Morozova, Anna Afanasjevna - Představitelka Anji Morozovy v televizním filmu Ljudmila Kasatkina

Představitelka Anji Morozovy v televizním filmu Ljudmila Kasatkina
Morozova, Anna Afanasjevna - Jediná zachovaná fotografije Anji Morozovy

Jediná zachovaná fotografije Anji Morozovy
URL : https://www.valka.cz/Morozova-Anna-Afanasjevna-t31585#114003 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více