Z posledních sil - David C. Isby

Diskuse

Isby, David C. : Z posledních sil
Vydala JOTA
2005
ISBN : 8072173065


Tato kniha se mi dostala do rukou tak nova, ze byla jeste temer tepla Smile, a vice mene i tak nova me ruce opoustela, protoze se temer vubec neda cist ! Ackoliv se vydavatel knihu uvadi napr. slovy "...je fascinujícím dílem...", k fascinujcimu dilu to ma hodne daleko. Kniha je tak nudna, jako cteni v telefonim seznamu. Necekejte nic vic, nez obvykly "suchy" popis boju - oddil A pluku B divize C armadni skupiny D zautocil u NEZNAMA VESNICE (mapa chybi nebo je necitelna) na oddil X pluku Y divize Z nepritele, zatimco oddil B pluku B divize C ... . Nic proti tomu, kdyby to bylo alespon presne. Jenze jak se hned v uvodu dozvite, autor vlastne neni ani autor, je to jen "kompilator", ktery dal dohromady vypovedi a zapisy nemeckych dustojniku, prelozil a sesypal do jedne knihy. Takze "nepritel" je samozrejme spojenecka armada, temer na kazde strance se dozvite, ze nemci proste nemohli vyhrat kvuli letecke prevaze spojencu, ze jejich jednotky byly slabe, znicene, nevybavene a druhorade, ze za vsechno muze Hitler a vrchni veleni, a mezitim se dozvite nejaka ta moudra od "papa Haussera" a nekolika dalsich nemeckych oficiru, jejichz pamet na mista a jednotky uz mnohdy neodpovida realite (aby nas na to kompilator upozornil, laskave za kazdy pochybny udaj dal [?] ... nektere stranky jsou vyslovene zabavne, jedine co neni vybaveno timto otaznikem jsou vetne spojky Smile) Takze s presnosti to neni az tak zhave, a pokud odecteme ctivost, presnost, smysl pro detaily, zbyde nam z teto knihy jen fakt, ze o tomto tematu tady toho zas tolik nevyslo. Cesky, samozrejme ... v anglickem jazyce bych tuto knihu nikomu nedoporucil, jiste existuji kvalitnejsi dila !


Takze abych to shrnul, JOTA nam opet pripravila jednu ze svych typickych knih - prilis nudnou pro normalni cteni, prilis nepresnou pro odborniky, s tak nekvalitnimi mapami, ze cloveku nic nereknou (zmensete barevnou mapu formatu A4 na polovinu stranky A5 a vytisknete cernobile na recyklovany papir, uvidite sami Very Happy), a opet zamerenou na Nemce, jako by nic jineho neexistovalo. Pokud nekoho zajima, jak probihaly boje spojencu a nemcu v oblasti severni Francie az do boju o Falaiskou kapsu, tato kniha pro nej bude jednim z mala zdroju v ceskem jazyce. Presto, bude to jeden z nejnudnejsich zdroju, rozhodne necekejte nejake zabavne cteni.


Ps. Pokud si myslite, ze uz jste v prekladu videli vsechno, tak nevideli. Tentokrat nas prekladatele vyzbrojili novou "instruktazni tankovou divizi" ... Ano, nemylite se, je to divize Panzer Lehr Smile
URL : https://www.valka.cz/Z-poslednich-sil-David-C-Isby-t32068#115780 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více