Stříkací pistole, kompresory, stříkání barev.

Napřed trošku všeobecně. Co je potřeba ke stříkání barev. Barvy, stříkací pistole, zdroj vzduchu nebo jiného hnacího media. Barvy si necháme jinam, zbývá pistole a zdroj:)))))))Když to rozeberem podrobněji, tak zdrojem hnacího media může být
1)Tlaková láhev. Buď se dá použít repasovaná tlaková láhev z hasícího přístroje, nebo originál. Repasovanou by měl vyrobit odborník, protože musí mít atest a tlakovou zkoušku. Požadované medium si doplníte ve stáčírně technických plynů. Používá se buď stlačený vzduch nebo CO2. Láhev by měla být vybavena redukčním ventilem a tlakoměrem. Výhody- snadná dostupnost, cena. Nevýhody- obtíže s pořízením tlakové láhve, omezená dostupnost plnírny.o víkendech, svátcích. Podle veškerých Murphyho pravidel pochopitelně dojde medium v pátek v 18:01, kdy už pochopitelně nikdo nikde nedělá a až do středy jsou svátky:)))))))))
2) Kompresor. Opět jsou dva druhy- domádo a tovární. Domácí výroba je většinou ledničkový kompresor, doplněný základními ventily, tlakovkou. Nebo taky ne, viz dále. Tovární výrobky jsou dále speciálně pro modeláře a pro všeobecné použití, např z různých hobbymarketů. Jejich nevýhodou je velikost a hlavně hluk. Výhodou relativní levnost. Speciální kompíky pro modeláře jsou tiché a relativně malé. Jejich nevýhodou je cena.U ledničáku je pořízení levné a relativně snadné. Stačí dojít do nebližší opravny ledniček nebo sběrného dvora. Pořizovací cena nepřesáhne 500,-. Další vybavení je záležitostí šikovného člena rodiny. Jako úplně to nejzákladnější plně (a to mám vyzkoušeno nejenom já, ale stovky dalších modelářů) postačí odlučovač oleje (lze nahradit skleničkou se šroubovacím víčkem, hadička k akváriu, patřičná rozdvojka k hadičce a škrtítko. Celková investice cca 200,-. Zapojení této "soupravy" je naprosto triviální. Na trubičku výstupu vzduchu z kompresoru se navlékne a např drátkem zajistí hadička délky cca 1 metr. Do víčka od zavařovací skleničce se vytvoří dva otvory o mírně menším průměru, než má hadička. Ta od kompíku se dá až skoro na dno (samozřejmě se protáhne skrz víčko:))))). Na samé dno se dá např vata, paírová utěrka, papírový kapesník,.....Slouží k zachycení vyprskaného oleje. Do druhé dírky se stejně protáhle druhá hadička, cca dva metry dlouhá. Víčko se našroubuje na skleničku. POZOR, nedotahovat tzv. "na krev". Na konec druhé hadičky se nasadí rozdvojka s kouskem, cca 20 cm hadičky se škrtítkem. Tím regulujete tlak v pistoli. A poslední hadička vede od rozdvojky do pistole. Hotovo, propojeno. Vetkneme kompík do zásuvky a co? A foukáSmile)))))Ještě pozor na elktrickou instalaci- tu opravdu svěřte odborníkům. Myslím, že každý opravář ledniček vám tuto službu za univerzální platidlo " Láhev RUMu" udělá, když mu vysvětlíte, o co go.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#116847 Verze : 0
A teď na pistole. Jsou celkem tři druhy.
1) Fixírky- myslím, že je naprosto zbytečné se jimi zabývat. Je to jako jízda trabantem- uspokojí, ale nenadchne. Jejich výhodou je cena, kolem 200,-, případně i s lahví stlačeného vzduchu pak cca do 1000. Nevýhodou je pak TRVALÉ protékání vzduchu.Láhev vydrží tak na jedno malé letadlo, pak musíte koupit jinou. Při její ceně si tak do měsíce uvědomíte, že ten nejdražší Badger je vlastně lacinýSmile)))))))))))
2) Pistole jednočinné. Jedním stiskem spouště pouštíte jak vzduch, tak barvu.Špatně se regulují, většinou neumožní stříkat tenké čáry.
3) Pistole dvoučinné- stiskem spouště pouštíte vzduch, tažením barvu. Výhody jsou jednoznačné. Tyto pistole ale vyžadují nekolísavý zdroj vzduchu, tzn. že je nemůžete připojit úplně přímo ke kompu bez tlakovky. Výše uvedená kombinace kompíku z " domácích" zásob jim plně vyhovuje.


Pistole se dále liší průměrem trysky. Teoreticky, čím má tryska menší průměr, tím menší a tenší věc s ní nastříkáte. To ale záleží i na hustotě barvy, tlaku, a fázi měsíce:)))))))))). Plně vyhovující se mi jeví pistole s tryskou 0,35, (možná proto, že ji mámSmile)))))na dvaasedmy i 0,2. Tryska 0,5 je spíš na větší plochy. Existují pistole, ke kterým se dají zakoupit upgrade sety s jinými jehlami a tryskami. Některé se i prodávají v sadě s několika jehlami a tryskami.
Tryska a jehla jsou nejdůležitější součásti pistole, proto se k nim tak chovejte. Jejich zničení nebo poškození znamená nákup nové pistole nebo aspoň upgrade sady.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#116853 Verze : 0
neporadili byste mi kde se dají sehnat pistole?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#116930 Verze : 0
Túto neodporúčam, do dnešného doobedia som mal tiež takú. Potom spravila jednú zlú vec s Phantomom a odvtedy neexistuje Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#116940 Verze : 0
Vždyť říkám, uspokojí, ale nenadchne:)))))))
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#116964 Verze : 0
No jo a navic si prakricky stejnou muzes vyrobit doma (ne zrovna stejnou ale se stejným efektem ohromny rozptyl) Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#116970 Verze : 0
Zase ale třeba někdo dokáže nastříkat perfektně model i pistolkou z injekční stříkačky:))))Viděl jsem to na vlastní brejle a nechápal jsem:))))) To už je rukama, ne pistolíSmile)))
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117029 Verze : 0
No to je vono prakticky po domacku vyrobena pistole (fixirka no a nebo koupis normalne v papirnictvi fixirku a uz jedes) Laughing a jak si rikal s tou pistolkou to vypadalo jako fixirkou nebo jako pistoli Shocked
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117082 Verze : 0
myslíte že ta na té adrese www.conrad.cz je ta za 500 kč dobrá?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117089 Verze : 0
Capssman psal, že ne, já ti říkám, že ne, co potřebuješ víc?
Mají tam pistolku za 1500, ta už zato pro začátek určitě stojí.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117095 Verze : 0
ta pistol za těch 1500 kč to je jenom samotná bez ničeho?na tom obrázku to tak vypadá Sad
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117102 Verze : 0
Dostaneš k ní koncovky na hadice a hadičku, klíč na trysku. Co myslíš, že bys k ní měl ještě mít?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117103 Verze : 0
promin že se furt ptám,a kam se leje barvička?jinak dík za odpovedi
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117108 Verze : 0
ÚÚÚÚÚÚFFFFFFF:)))) Do té nádobky na těle pistole, přece:))) Hergot, co vás na těch školách vlastně učej:))))))))))))))))))))
Teda, takhle už jsem se dlouho nezasmálSmile))))))))))))))
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117110 Verze : 0
na školách nás radši nic neučej.dík mmmmmoooooooooocccccccccccccccc
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117115 Verze : 0
Radek: Pokial začínaš, nemáš peniaze na poriadnu a robíš aspoň štvrtinku, tak by ti mala stačiť aj tá za 500. Počítaj ale s tým, že keď ju kúpiš tak čiaru tenšiu ako 2 cm nespravíš (farba - riedidlo 2:1) a asi prvé 3 sekundy budeš museť striekať mimo model, pretože nikto nevie čo je schopné z toho krápu vyliezť.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117449 Verze : 0
Ahoj,


ten popis kompresoru z ledničky je přesnej,funguje spolehlivě už 8 let,jen jsem ještě postupem doby přidal dva filtry proti nečistotám (stříkám i lesklé barvy).


Jeden filtr je na sání kopresoru - do sací trubičky nasazená 20ml stříkačka a v ní smotek gázy (nesaje to pak prach)
Druhej filtr je na hadici 30cm pod pistolí - průtokovej filtr na benzín původně do auta či motorky,má papírovou vložku.Ten je tam hlavně proto,že v hadici občas začne kondezovat voda a vzduch ji žene až do pistole.Když si toho nevšimneš a s barvou ti to foukne na model,je to docela nepříjemný.


K tomuhle "zázraku" používám ruskou pistoli aerograf.Ta už má svoje nejlepší léta za sebou,ale už ji mám za ta léta v ruce.
Stříkací pistole, kompresory, stříkání barev. - Zis-5v 1:72 aerografem a kompresorem z ledničky

Zis-5v 1:72 aerografem a kompresorem z ledničky
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117578 Verze : 0
To Jirka Klementa: A je tam dost dulezitej ten filtr??? stava se to casto s tou vodou??? Shocked
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117606 Verze : 0
Jo a skus tam prosim tu tvoji fotku vlozit jeste jednou - ja at delam cokoli tak se mi nezobrazi Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117607 Verze : 0
Stává se to nepravidelně,záleží na podmínkách,kde a jak dlouho stříkáš.


Podle mně,po delším stříkání horkej kompresor nasává studenějsí luft a než to dojde do pistole,tak v hadici kondenzuje vzdušná vlhkost.


Sákryš,to je napsaný nějak moc teoreticky Shocked


Prostě,co nezachytí vstupní filtr s gázou,zachytí tento s papírovou vložkou.Vzhledem k tomu že stojí do 50,- ,tak to není velká investice.


Já jsem to hlavně řešil kvůli tomu prachu,když děláš lesklej závoďák,je na tom vidět každý smítko a je lepší to čistě nastříkat,než potom brousit a leštit a leštit... .U matu a polomatu to není vidět.


Ještě je dobrý použít dlouhou hadici mezi kompresorem a pistolí (já mám 5m),kvůli tomu že ledničkový kompresor pulzuje a v dlouhé hadici se to vyrovná.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117661 Verze : 0
Tak nevím proč se ten obrázek nechce ukázat Sad
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117663 Verze : 0
O ty dlouhy hadici jsem to uz slysel Wink ja ten lednicak ted budu davat do kupy. A prej tou dlouhou hadici snizis tlak??? Shocked A popis nejak vic ten filtr ja vubec nevim co myslis??? Shocked
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117665 Verze : 0
Tobe se ten obrazek taky neukazuje??? Tak ho aspon popis Laughing
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117666 Verze : 0
Snížení tlaku dlouhou hadicí jsem nezaregistroval,naopak spíš někdy povolím to škrtítko aby část tlaku šla mimo pistoli,protože to fouká moc.(téčko rozdvojka a škrtítko - používá se do akvária)


Filtr vypadá jako průhlednej plastovej váleček s trubičkama na obou koncích(na připojení hadičky),vevnitř je vidět papírová vložka.Koupíš v mototechně,na benzínové pumpě... .Originál je to "průtokový palivový filtr na benzín".
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117668 Verze : 0
OK DIKY!!! A to tecko je tak v jakej vzdalennosti od pistole??? A to skrtitko koupim v akvaristice???
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117669 Verze : 0
ta dlouhá hadice ti neudělá snížení tlaku Smile protože je systém uzavřený je tlak stejný, je tam proto že se tím odstraňují "pulzy od pístu kompresoru. Ony jdou sice mnohokrát za minutu, ale když tam dáš něco co umožní vzduchu se rozpínat a stlačovat tak se to odstraní (může to být klidně lahvička z umělé hmoty která zároveň funguje jako filtr na olej. Olej se ti z ledničáku samozřejmě dostává do stlačeného vzduchu a při stříkání akrylů by to mohlo vadit Smile
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117671 Verze : 0
škrtítko i téčko koupíš v akvaristice,dáš ho na hadici mezi někam .kus od pistole,to je celkem fuk
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117672 Verze : 0
Ok diky ale musim davat bacha na spravnej prumer ze jo??? Je tech prumeru vic??? To skrtitko ma taky vic druhu (prumeru)??? Confused
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117673 Verze : 0
to už vyber podle toho jakou máš hadici přímo v té akvaristické prodejně.myslím že mají jen jeden průměr.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117674 Verze : 0
A ten filtr musis menit? Jak casto?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117675 Verze : 0
tu gázu na vstupu do kompresoru vyměním až vidím že se tam nachytal binec a ten průtokáč jen když se tam dostane ta voda.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117677 Verze : 0
Zdravíčko.... koukal jsem, že PLUS MODEL má na svých stránkách nabídku pistolí německé firmy EFBE Airbrush ... má s nima už někdo zkušenosti? Razz
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117748 Verze : 0
S touhle zkušenosti nemám,ale měl jsem od kolegy půjčenou na vyzkoušení pistoli Gabbert a vřele doporučuji.
Jo a ten obrázek už se na předchzí stránce objevil,aniž bych něco udělal-to jsou věci.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117776 Verze : 0
To Jirka: No já do Triplexu II 0,35 půjdu Laughing jen jsem byl zvědavý, protože to je další výrobce airbrushů.... ale Triplex za 2500,- je podle mě bez konkurence Laughing a chci jej pořídit přímo u dovozce pana Rotscheina
http://www.airbrush-model.cz/
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117782 Verze : 0
No a v cem jsou ty triplexi tak dobry??? Shocked Ja se vtom nevyznam!!! Ale vsichni je chvali. Shocked Confused
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117810 Verze : 0
Dost dobře se to čistí po práci,príma cena,dostupnost příslušenství a náhradních dílů...


Jediný co mě na tom vadilo že nemá stavěcí šroub spouště,ale už se dělá i ten.(Když chceš stříkat tenkou plynulou čáru tak ji prstem neudržíš-šroubem na konci pistole si nastavíš doraz)
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117814 Verze : 0
Hmm a myslis ze kdyz jsem si koupil nejakou neznackovou od conradu ze na ni sezenu nejaky nahradni dily??? Confused
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117818 Verze : 0
To nevím,musíš vyzkoumat u conrada,já ani netvrdím že po dobu životnosti budeš nějaký díly potřebovat.


Ale třeba u triplexu si dokoupíš jen trysku(jiný průměr),nebo větší či menší nádobku...


Taky nechci tvrdit že je nejlepší,já mám jen aerograf a když jsem dostal do ruky gabberta bylo to jako z traktoru do limuzíny.Nedovedu si představit jaký by to byl skok kdybych zkusil třeba BADGER nebo PROTAR (od 6000,- nahoru)


Osobně si myslím,že i s levnější nebo jednodušší pistolí (nebo jiným nástrojem) se dá stvořit pěkný model,pokud na to máš ruce.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117820 Verze : 0
NO JO tema rukama to bude!!!!!!! Laughing Smiling Army Mr. Green
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#117823 Verze : 0
Triplex je opravdu dobrý a pokud srovnáš s kvalitou ostatních tak i levný, je to vlastně pistole o třídu výš než odpovídá ceně. Je udělaná z kvalitního materiálu (je celokovová) a opravdu precizně udělaná. Osobně si myslím že kromě těsnění se na ní těžko něco pokazí, ale má u nás zastoupení a není problém díly sehnat, navíc je to stavebnice takže můžeš mít pistoli s plněním jak zvrchu tak s lahvičkou zdola, i s různou tryskou. Prostě jak ty (a ne výrobce) chceš. Osobně jsem s p. Rotscheinem mimořádně spokojen (to je ten dovozce)
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#118706 Verze : 0
To Bitaxe: Laughing No pokud jde o mě, tak já už kompresor mám .. Syntec SA-46 a nelituji peněž. Triplexe už mám přes týden objednaný, ale pan Rotschein mi sdělil, že v Německu měli teď dovolenou, takže se to pozdrží Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#118882 Verze : 0
Jo takže ta za těch 1500 je taky na stlačenej vzduch ??? No v čem je potom ten rozdíl mezi ní a tou za 500 ?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#123333 Verze : 0
to AbS0luT sice moc nerozumím tvému dotazu, ale jestli se vztahuje k těm pistolím které jsou v odkazu na první straně, tak je třeba si uvědomit několik věcí, každá stříkací pistole musí být něčím poháněna, veškeré pistole na modelaření jsou poháněny stlačeným plynem, existují různé systémy které se liší složitostí a také výslednou kvalitou nástřiku. Rozdíly popsal Marty na začátku v prvním příspěvku .
Ta věc za částku pod 500 je typická fixírka (je jedno jestli od Conrada nebo Revellu) tedy jde o trubičku zasunutou v barvě přes níž je druhou trubkou směrován proudící vzduch (nebo jiný plyn Smile ) tím v té první trubici vznikne podtlak a barva tedy stoupá nahoru a je proudícím plynem strhávána a rozprášena. Jediná výhoda je jednoduchost a s tím spojená nízká cena, zásadní nevýhodou je ovšem to že nejde v podstatě nic regulovat, nástřik je celkem nepříliš kvalitní a spotřeba plynu značná (to vadí pokud stříkáš z láhve) . Druhá pistole je už podstatně lepší, (alespoň podle popisu) spouští reguluješ jak množství barvy, tak množství procházejícího plynu, takže si volíš poměr "směsi" a barva je podávána přímo do trysky a její rozprášení je mnohem lepší. Pokud chceš něco kupovat ty za 500,- bych vůbec neuvažoval, se slušným štětcem zvládneš stejný výsledek, a snažil bych se ušetřit na něco solidního (sice ti třeba já doporučím triplex II, ale je to proto že Conrad neznám a nevím jaký je) . Rozumné je si předem zjistit jestli k té věci co chceš koupit dostatneš i drobnosti jako těsnění, jehlu nebo trysku (to je docela důležité, to že ti někdo řekne že to nikdy neměnil, je sice hezké ale tobě se to třeba povede zničit hned napodruhé a co s pistolí když do ní neseženeš díl za pár korun) Osobně bych do pistole bez servisu nešel, ale to je věc názoru a jsou dobrodruzi kteří ano Smile
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#123341 Verze : 0
Dík za osvětlení Smile myslím že začnu se štětcem ... a budu pomalu šetřit
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#123355 Verze : 0
Vážení, měl bych dotaz přímo k tomu ledničáku. Aby fungoval, musí mít olejovou náplň. Nevíte někdo, jaký olej do toho patří a jak se zjišťuje, kolik ho je nutné doplnit? Kudy - to by možná šlo tím "cucem", ale kolik? V rámci úspor místa mi ho žena postavila na bok a než jsem to zjistil, byla pod ním pěkná louže.
Díky za radu!
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#123372 Verze : 0
Nebudeš tomu věřit, ale olejem do kompresorů.SmileSmileSmileSmileSmile Nebo transformátorovým olejem, asi tak deci. Dostaneš to tam nasávací trubičkou. Tvrdí se, že stačí dát nějakou nádobku a nechat kompík nasát, ale já to nikddy nezkoušel, takže to nemám ověřené
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#123373 Verze : 0
Dřív jsem doléval olej na kola a šicí stroje (poradil mi technik v servisu chlazení - že se dá použít jakýkoli řídký olej),v pohodě to fungovalo.
Pak jsem na to zapomněl a už tři roky jsem nic nedolil a funguje to furt.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#123376 Verze : 0
Stačí jakýkoli řídký olej, nemazat bych si netroufl, on ten kompresor má docela vysokotáčkový motor a bez mazání (vytváří se tam taková mlha) to dlouho nevydrží (kolega aby se zbavil problémů s filtry a podobně, olej vždy vylil, no a výsledkem bylo několik spálených kompresorů)
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#123381 Verze : 0
to radek richter:posílám ti fotku pistole z conrada jsem s ní max.spokojen a stála necelých 1.700,- a taky tam máš ten filtr abys věděl co koupit. Wink
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#125163 Verze : 0
Poněkud levnější je pistole na kterou jsem upozornil už v tématu Hardware. stojí asi 600,- a podle kolegy co ji má je nadšen (čára 0,5 mm a podobné) ceně jsem neodolal takže jsem si ji objednal. Pro ty co nechtějí prolézat téma HW je to tady www.airbrushcentrum.com
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#133412 Verze : 0
Panove, koupil jsem Triplex. Myslim, ze je to fajn pistole, bohuzel dodana bez podrobnejsiho navodu. Proto bych se chtel zeptat: serizuje se tato pistole jeste nejak jinak nez spousti? Nechce se mi zkouset kroutit kazdym sroubkem, aby neco neupadlo Smile.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#133421 Verze : 0
To Arccos: pouze spouští, navíc se myslím dá dokoupit "doraz". Máš alespoň návod jak ji rozebrat a složit?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#133428 Verze : 0
No, dostal jsem k tomu takovy 'rozstrel' pistole. Myslim, ze bych to podle toho rozebrat dokazal. A snad i zase slozit Smile.
Takze tam nejde nastavit treba sirka cary?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#133430 Verze : 0
?? To u žádné pistole. Šířku čáry nastavíš kombinací tlaku vzduchu, naředění barvy a vzdálenosti pistole od modelu. Na jemnou linku to chce slabý tlak, řídkou barvu a pistoli tak 2 cm od modelu.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#133432 Verze : 0
Dik. Asi se ptam uplne lamacky, je to muj prvni airbrush Smile.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#133434 Verze : 0
Ne, v pohodě. Když jsem airbrush poprvé držel v ruce, tak jsem se bál ho vyzkoušet, abych něco nepokazil. Nejlepší je vzít si nějaký starší model nebo kus plastiku a vyzkoušet to. Je to zábava.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#133437 Verze : 0
Novější Triplexy mají vzadu pod plastovým krytem šroubení s matkou a tím by měl jít nastavit největší zdvih jehly (tedy maximální množství barvy) jinak je to na tom jak moc pohneš tou páčkou nahoře Smile
Ryze teoreticky bys množství vzduchu mohl řídit tím jak moc smáčkneš ten knoflík na páčce směrem dolů, ale zdvih je tak malý že nevěřím že by někdo tuhle teorii uvedl do praxe. Prostě to nastavíš tlakem vzduchu.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#133445 Verze : 0
Ahoj všichi-musím se pochlubit-včera-ještě před fotbalem jsem dokončil montáž kompresotu a věciček kolem toho...dneska by měl být zkušební den a první střik barvou-tak držte palce...fotku pošlu později...


to Jiri Karkulik:koupil jsem stejnou pištol od conrada-triska 0,2-zajímalo by mě,jaké tloušťky čak s ní můžeš stříknout a jestli se moc neucpává!?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#135038 Verze : 0
Tlouštka čáry je kombinace ředění+ tlak+ vzdálenost pistole od povrchu+ ruce.
0.2 tryska je jenom náchylnější na kvalitu ředění a případné přefiltrování barvy, nic víc.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#135046 Verze : 0
Hlavice s lagunkou je naprd. Buď si barvu z lagunky vyleješ, nebo ti nebude stačit a kýbl času ztrávíš doléváním barvy.
Jinak je to standartní a chválený Triplex.SmileSmileSmileSmile
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#135058 Verze : 0
určitě je ta triplex II BV-35 lepší a není zas o moc dražší.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#135063 Verze : 0
Jo já myslel tuto ale blbě jsem okopíroval odkazy Embarassed tak uvidíme až přijde co to bude zač
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#135064 Verze : 0
to Koštěě ono se jim dá pokud vím i zavolat a upřesnit to. Navíc se dá koupit i pistole bez krabičky a vyjde to o něco levněji. je to táž pistole, ale je jen v pytlíku bez nádobky a rychlospojky, když je dokoupíš tak jsi asi tak o 300,- níž než s krabičkou Smile aspoň mne to tak vyšlo.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#135068 Verze : 0
Zřejmě jdu s křížkem po funuse. nicméně z Conráda už jsem se vyléčil. Mýmu kámošovi praskla tryska, mě se podařilo ohnout jehlu. Takže to znamená nákup nové pistole a rázem je Triplex podstaně levnější.
Teď mám TRIPLEX 2 s triskou 0,25 a odnímatelnou nádobkou za 2,300
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#140448 Verze : 0
Oboje by mělo být k mání jako náhradní díl. Zkus jim napsat, jestli to budou mít.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#140449 Verze : 0
V pohodě toho Triplexe mám už chvíli a jsem sním nadmíru spokojen. Co mě u Conráda vždicki rozčilovalo je že mi zatýkala barva až do uchytu jehli takže byla vždicky dost znečištěná spoušt. a to u triplexu nehrozí.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#140451 Verze : 0
Ahoj všichni, chtěl bych si pořídit pistoli, co říkáte na tuhle? Díky


airbrush-model.cz
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#189543 Verze : 0
Neváhej.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#189546 Verze : 0
Tuhle si klidně kup,dobrá volba.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#189576 Verze : 0
Díky, jdu do ní Smile
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#189674 Verze : 0
kuciii potrrebujju help mel sem takovou tu fixirku za 500 ,- na nauceni a uz me stve mam zalusk na tuhle co vy na ni???? www.airbrush-model.cz
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#191479 Verze : 0
Nevypadá špatně, ale nezkoušel jsem, nemám, neznám. Podle jiných DF by to měla být nějaká kopie Hansy, prý i docela dobrá.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#191503 Verze : 0
lidi, potřebuju pomoc.... kupuju novou pistoli a nevim která je lepší: Fengda BD 203 www.airbrush-model.cz
nebo Triplexka II ?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#226705 Verze : 0
Zdravim, mam v plane zakupit sistr. pistol a u nas v modelarstve maju toto: www.revell.de


tak sa chcem spytat ci s nou ma niekto skusenost a ci sa oplati kupit...
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#232957 Verze : 0
Kdysi jsem něco podobného měl akporát to bylo myslím od Humbrolu, ale ta plechovka moc nevydrží a plnění není úplně jednoduché a hlavně je to docela drahé Sad navíc protože je to vlastně fixírka tak plyn fouká pořád (vypíná se přímo na lahvi, pokud se pamatuju správně. Osobně bych se snažil vyhnout hlavně té plechovce s plynem a hodně bych uvažoval jestli se mi tohle vyplatí, nastříkáš s tím plochu ale na menší věci to myslím nebude (aspoň já s tím měl problémy.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#232958 Verze : 0
Hm...a co by si doporucil..nieco co je dvojcinne a ma to 0.35 priemer trysky..


A este sa chcem spytat...ked mam pochromovane diely na modely tak ich treba dost casto zacistit a uobrusi sa aj ten chrom...tak akou farbou alebo prostriedkom sa tam da nafarbit zpet?


dakujem
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#232970 Verze : 0
Myslím že dopručení je trochu problém Smile nevím co je na Sleovensku k sehnání Sad Já sám mám Triplex a pro mne perfektně vyhovuje (dělám techniku 1/35 a občas ještě pořád éra 1/72) na hrubou práci jsem si koupil takovou čínskou pistoli co mi jí není líto (stejně už se asi nevozí) když skrz ní ženu třeba surf. Byla asi za 600,- , ten Triplex vyšel docela levně, protože jsem ho koupil ve slevě (měl blbě vyražený nápis a byl bez krabičky Smile )
Ale jestli něco podobného je dobrá volba i pro tebe je otázka. V poslední době dost lidi kupují pistole Fengda (je to prý čínská kopie něčeho známého (Hansa?) ) ale já ji neměl takže nevím jaká je. Určitě bych nešel do té plechovky s plynem, buď kompresor nebo velkou tlakovku (je to vlastně velký sněhový hasičák předělaná na CO2 tlakovou lahev a vydrží docela dlouho, plní to tam co hasičáky) ale pokud chceš modelařit vážněji tak se solidní pistole vyplatí, kupuješ ji na dlouho, podobně je to se zdrojem vzduchu, ten by měl mít regulaci výstupního tlaku. Ale třeba se ozve někdo kdo má jinnou zkušenost. a poradí něco co je ze Slovenska, v Čechách se pistole prodávají v několika specializovaných inetových obchodech (já je kupoval taky v něm). Tam se dá nejlíp vybrat i příslušenství, jako spojky a podobně.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#232971 Verze : 0
no a ako spravit ten chrom?Smile
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#233135 Verze : 0
Jen doplním - Fengda by měla být čínskou kopií Iwaty.


To barvení chromových částí - pár možností je, např. metalická řada Humbroll, rozleštitelné pasty od Agamy, pro náročné barvy od Alcladu a pro pečlivky kovové fólie. Myslím že v letošních Modelářích byly popsány postupy k Alcladu a k těm fóliím.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#233280 Verze : 0
metalické barvyHumbrol bohužel nefungují,pokud je to chrom který je z výroby. Jsou moc jiné. Sad
Asi nejlepší je to neopravovat, ale přelakovat celé.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#233287 Verze : 0
uf, to jsem nenapsal ? Smile Asi bych celý díl přebrousil 2000.
Ale viděl jsem práci s těmi samolepicími kovovými foliemi a vypadá to dokonale. Neobsahují lepidlo, vypadají jako staniol z čokolády, ale jsou ještě slabší.
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#233377 Verze : 0
Folie dá asi nejlepší výsledek, možná je trochu problém když je tvar složitý, já tozkoušel jen jednou na nárazníku VW 82 a tam je to jednoduché Smile a asi mne to moc nečeká - naštěstí - na technice z WWII toho je chromovaného díkybohu jen málo Smile
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#233381 Verze : 0

Diskuse

Pro zkušené trošku hloupý dotaz, ale snad mne s ním nevykopete Very Happy


Pročetl jsem téma, o pistolích a pohonech je tu dost, ale o barvách jsem nic nenašel.


Doposud vše dělám štětcem a mám barvy v kovových plechovičkách, jak je to s kompabilitou pro stříkací pistole?


Dají se plechovky nějak nasadit na pistoli nebo se vždy barva musí odebrat z plechovky, naředit a nalít do nějakého zásobníku?
URL : https://www.valka.cz/Strikaci-pistole-kompresory-strikani-barev-t32405#485357 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více