Základní nářadí a nástroje.

Položíme si otázku, co vlastně je potřeba pro modelaření a pokusíme se na ni odpovědět.
Nářadí si rozdělíme na několik podskupin:
1) Pro oddělování dílů z rámečkůpoužíváme nejčastěji boční štípací kleště. Z mého hlediska jsou ideální kleště pro jemnou elektroniku.. Mají rovný a ostrý břit, jsou dostatečně malé, aby se člověk dostal kam potřebuje a stojí asi 130,-. Dále se pak používá žiletková pilka s držákem, což je v podstatě zubatá žiletka na jedné straně s hrubšími, na druhé s jemnějšími zuby upnutá v držáku. Lze používat i lupénkovou pilku, ale je tam podstatně horší manipulace. Dále pak existují zubaté pilky pro skalpelové držáky, ale ty nemůžu s klidným srdcem začátečníkům doporučit. Nebezpečí úrazu je dost vysokéSmile))))
2) Opracování dílů - k tomu slouží především skalpel. Vyplatí se pořídit skalpel s výměnným ostřím a podle potřeby měnit . Výborná, ovšem trošku dražší je souprava Extool, v praxi postačí i výrobky NAREX. Odlamovací nože snad jen jako nouzové řešení. Další je sada pilníčků, nejlépe jehlových a vůbec nejlépe s držákem. Postačí normální sada asi osmi průřezů, pro náročnější pak jsou k mání i pilníky s diamantovým povrchem:))))))) Sada brusných papírů v provedí Watterproof (Pro broušení za mokra) v zrnitosti cca 120 - 2000 je naprostou nezbytností. Sehant se dají i jemnější zrnitosti, až do 10000, ale to už je příliš velká frajeřina.Smile)) Výborná pomůcka je brousící pero, opět od firmy EXTOOL, s pásky o různých hrubostech. Cena je cca 150 za pero a totéž za sadu pásků.
3) Barvení a stříkání.Nepostradatelná je sada štětečků velikosti cca 000- 3, s kvalitním chlupem a špičkou. Jako u ostatního nářadí se i tady vyplatí nešetřit a koupit rovnou kvalitní výrobek. Při správné péči vydrží hooodně dlouho:)))))Používat je budeme na barvení drobných detailů, méně kvalitní, ale nepouštějící chlupy pak na různé vodičky, a modelářskou chemii vůbec.O stříkacích pistolích a kompresorech se bavíme jinde:)))))
4) Pro práci s obtisky jsou pak nepostradatelné dobré, ostré nůžky se zahnutým a rovným ostřím.Nádobka na vodu, klidně postačí i sada kalíšků pro tempery do školy.
5) Dalším nepostradatelným nářádím jsou pinzety a peány. Slouž k manipulaci a přdržování drobných dílů, pro práci s lepty,, k nanášení obtisků. Vyplatí se opět koupit kvalitní, s ostrými hroty. Dobré jsou od PlusModelu, v ceně cca 150 - 220 kč za kus. Z pinzetou z manikůry si opravdu dlouho nevystačíte, ale používat se pro začátek dá.
6) Mezi nářadí se dále zařadí ocelové měřítko (stačí kus odlomeného svinovacího metru), rýsovací jehla,lepící páska, a třeba kolíčky na prádlo, lépe dřevěné. Párátka, jak plochá tak kulatá, špejle.Uchošťoury, toaletní papír (ne, ten opravdu ne za účelem, že se z toho po...., no, však víte:)))))))))))Další nářadí již není pro první kroky v modelařině úplně nepostradatelné. Je dobré ho mít, ale bez něj to jde taky.Ruční vrtačka na vrtáky malých průměrů se sadou vrtáčků, rydlo, šábr, nýtovací přípravek, ohýbačka na lepty, stříkací stolek, svěrky, svěráček,.......Výborná věc je pak modelářská vrtačka se sadou fréz, leštítek, brousítek, kartáčků a dalším a dalším příslušenstvím. Zde si poměrně jednoduše vystačíme opět s nabídkou pro elektroniky. Ostatně jako u spousty jiného nářadí.


Ovšem modelařit nemůžeme večer pod polštářem. Takže kousek prostoru, na psacím stole, místo na uložení jak rozpracovaného modelu, tak nářadí, dostupná hygiena ( to by člověk nevěřil, jak se zprasí při broušení resinu:)))))))))))) a hlavně výborné osvětlení. Povrch psacího stolu je dobré chránit, třeba řezací podložkou, nebo sklokeramickým prkénkem do kuchyně, v nejhorším i vrstvou novin.


Tak, a pokud jsem na něco zapomněl, klidně mě doplňte, stáří je ponižujícíSmile))))))))))))))
Až budete mít všechno potřebné, a já se vrátím z dovolené, půjdem koupit náš první model.
URL : https://www.valka.cz/Zakladni-naradi-a-nastroje-t32460#117109 Verze : 0
moc pěkně si to napsal,už se těším na další krok. Smile hezkou dovolenou
URL : https://www.valka.cz/Zakladni-naradi-a-nastroje-t32460#117117 Verze : 0
Sakra Marty to je vercajku,tolik ho snad ani nemám Very Happy Rolling Eyes Very Happy ,ale chtěl bych připomenout "špachtličky".Za těch pár pátků co modelařímjsem si vyrobil z různých průměrů drátu nepřeberné množství špachtlí různých tvarů.Stačí málo nějakej ten drát /mně se osvědčil průměr:1mm do CO svářečky/kladívko a bruska.Za chvíly je na světě kupa špachtliček co se všude dostanou Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Zakladni-naradi-a-nastroje-t32460#156337 Verze : 0
osobne nedam dopustit na minivrtacku proxxon, ani neviem, ako som bez nej doteraz mohol modelarcit....
URL : https://www.valka.cz/Zakladni-naradi-a-nastroje-t32460#185454 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více