Jak na pasy???

Diskuse

Vlozim do jednoho tema dva dotazy na barveni! Shocked (Piste prosim svou techniku)
1. Jak barvite (barva?) nabojovy pas do kulometu - myslim hylzny???
2. Jak barvite (barva?)pasy jako takove??? (tankove pasy)
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117136 Verze : 0
1. U hilzny záleží z jakého je materiálu. Pokud je mosazná, tak ji barvím zlatou barvou (já používám konkrétně leštitelnou pastu Agama), pokud je měděná nebo poměděná tak měděnou, pokud je ocelová, fosfátovaná a lakovaná, tak tak šedou nebo šedozelenou. Ostatně na fotky některých nábojů se můžeš podívat tady:
/topic/view/19547/
/topic/view/19054/
/topic/view/19553/
/topic/view/19551/
forum.valka.cz
/topic/view/19529/


2. Pásy nejdřív pořádně odmastím (třeba v jaru) a nechám uschnout. Nastříkám rezavou barvou, po zaschnutí na to dám tenkou vrstvičku zbraňové barvy (česky gun metal - taková skoro šedočerná metalíza) tak, aby ta rezavá prosvítala. Pak to celé stříknu akrylovým lesklým lakem. Po důkladném (!) zaschnutí laku na to napatlám olejovku umbra pálená, rozředěnou syntetickým ředidlem Agama (stačilo by i S6006, ale to na můj vkus moc rychle zasychá). Po zavadnutí olejovku papírovým kapesníkem setřu a šmrdlám tak dlouho, až olejovka zůstane jenom v koutech. Pak to celý stříknu pro změnu zase matným lakem, namočím plochý štětec do stříbřenky, vytřu ho papírovým kapesníkem do sucha a přejedu jím hrany, které se v provozu dotékají země. A čisté, tj. nezašpiněné, pásy jsou hotové.


Pokud je chci zašpinit, tak na vezmu trochu prachového pigmentu, rozmíchám ho ve vodě a tou nejobyčejnější fixírkou (z drogerie za asi 30 korun) nastříkám na pásy a nechám zaschnout. Po zaschnutí tu vrstvu zkoriguju měkkým plochým štětcem.


Pokud je chci zabahnit, tak na ně v přiměřené vrstvě nanáším směs prachového pigmentu, jemně mletého kafe, případně i jemného prachu z hlíny a vody, kápnu tam trochu herkulesu a případně přibarvím temperou.
Výsledek můžeš vidět třeba tady /topic/view/28938/ (musím si taky udělat reklamu Wink Laughing


Takhle to dělám já, ale předpokládám, že ty štětcuješ. Tam bych zvolil opačný postup - nejdřív bych to natřel zbraňovinou a po zaschnutí bych to natřel hodně zředěnou rezavou (třeba Humbrol 113) tak, aby ta spodní barva prosvítala. A nakonec bych přejel hrany stříbřenkou.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117144 Verze : 0
Zapoměl jsi dodat, že o Valpuržině noci na Petrových kamenech skrápíš pásy panenskou krví z rohu jednorožce:)))))))))))))))))
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117148 Verze : 0

Citace - marty :

Zapoměl jsi dodat, že o Valpuržině noci na Petrových kamenech skrápíš pásy panenskou krví z rohu jednorožce:)))))))))))))))))

Co, ty jsi tam byl taky? Laughing
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117155 Verze : 0
To Tango : ted jdu do pistole takze ty pasy jsou celkem jasny ale k tem naboju konkretne jde o MG 34 (ten mel jaky naboje? mosazny a šedy hlavicky??) DIKY Laughing 8.) Shocked
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117173 Verze : 0
Německé náboje do kulometů měly (obecně) ocelovou nábojnici, která byla šedě fosfátovaná a lakovaná, takže výsledný efekt byla lesklá šedozelená (ale odstín se v jednotlivých výrobních dávkách mohl lišit od šedé až po zelenou). Střela byla plátovaná tombakem.


Německé náboje do kulometu můžeš vidět tady (ta fotka je velice povedená Wink ) /topic/view/8240/
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117314 Verze : 0
DIKY Shocked takze to jak je to namalovany na krabicce - zlaty a seda srela je uplna blbost??? Shocked
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117326 Verze : 0

Citace - Radek Richter :

DIKY Shocked takze to jak je to namalovany na krabicce - zlaty a seda srela je uplna blbost??? Shocked

Úplná blbost zase ne, protože náboje s mosaznou nábojnicí se používaly do pušek. On nějaká přesná barva není vůbec důležitá, protože ten výsledný odstín mohl (a taky byl) odlišný nejen u různých výrobců, ale i u různých výrobních dávek stejného výrobce. Prostě podle toho, jaké zrovna bylo aktuální složení fosfátovací lázně.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117382 Verze : 0
Tak to je super - nabarvim to jak budu chti a nikdo mi nic nerekne Wink Laughing 8.)
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117513 Verze : 0
To Tango: tak jsem videl nejaky ty fotky tvych modelu a hned ti je musim pochvalit Shocked Shocked Shocked Ale jen se mi zda ze ty pasy jsou az moc orezly - to je podle toho postupu jaky jsi psal??? (mozna je to jen muj nazor nebo je to fotkou - proste bych na svych modelech mit trochu min orezly - co se da v tom postupu pozmenit aby byly min orezly - vic ty zbranovy??? Shocked


Pro ostatni: piste sem svy zpusoby jak delate pasy - jase rad neco dozvim!!! Wink Wink Wink
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117610 Verze : 0

Citace - Radek Richter :

...co se da v tom postupu pozmenit aby byly min orezly - vic ty zbranovy??? Shocked

Pro začátek stačí, když tam narveš míň rezavého pigmentu (nebo žádný). Nějaká rez na pásech byla vždycky (teď mluvím o druhé světové) a pro tenhle efekt stačí jenom to co prosvítá pod zbraňovinou. Na mých modelech jsem rez ještě dále zvýraznil vtupováním rezavého pigmentu.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117760 Verze : 0
Ja prave nevim protoze nekdo to zase ma uplne jinak - treba uplne tmavy a nebo ma model treba z ruska a ma to jenom zapraseny!! Tak mi rekni co je realny - mozna by bylo dobry to udelat jako ty a pak to zaprasit??? Confused
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117762 Verze : 0
Zaprasit není zrovna to pravé slovo... Laughing
Víš, modelařina je krásná i v tom, že nějaký detail může mít každý jinak a přesto všichni mají pravdu. Ta zbraňovina a prosvítající rezavá je základ, na který potom nanášíš patinu a zašpinění. Vždycky musíš vzít v úvahu v jakých přírodních a klimatických podmínkách se ta která technika pohybovala. Třeba (jak jsi zmínil) v Rusku v létě ty pásy budou spíš jenom zaprášený. Na Dukle, kde pršelo, nebo v Rusku na podzim nebo při jarní oblevě budou zablácený. Pokud se ta technika pohybovala v dešti, ale jen na normálních silnicích, pak pásy budou spíš mít barvu tmavé rzi. Na konečnou patinu v tomhle směru univerzální doporučení neexistuje.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117768 Verze : 0
Takze pokazdy jinak - a ted jsem narazil na to tvoje SU - 85 a tam je to zablaceni fakt dost dobry - jen ty fotky.... Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-pasy-t32464#117769 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více