Dil 01 - Jak vybrat model ?

Nema asi cenu krafat o tom, jakyze to typ letadla ci tanku ma zajemce stavet - kazdy z nas ma sve preferovane stroje, Shermana, Schwalbinu, (nevim co by jeste zacinalo na S, sakra Very Happy), Mustanga nebo treba Enterprise, a je ochoten to stavet na milion ruznych zpusobu.


Presto, je dobre se drzet nejake oblasti - americka letadla ve Vietnamu, nemecke tanky na vychodni fronte, Phantom stokrat jinak Smile, vznikaji tak zajimave komplety, a clovek si tim zdokonaluje znalosti v dane oblasti, a kazdy dalsi model uz mu jde lepe a radostneji Smile Navic materialy jsou mnohdy objemne a pokryvaji vice nez jeden dany typ, takze rozhodne usetrite, nez kdyz se rozhodnete stavet jednou model SR-71 a podruhe tank z prvni svetove Smile Zaroven zde nechavam bez komentare volbu meritka, zalezi ciste na sikovnosti modelare a rozmerech jeho pokoje, do jakeho meritka se rozhodne dat. Letadla a tanky v 1/144 povazuji za blechy a obeti nahodneho luxovani Very Happy, na druhou stranu bombardery v meritku 1/48 uz mivaji rozpeti i vice jak pul metru, a to je treba brat v potaz Very Happy


Tedy otazku CO stavet nechavame na nasem "modelari - amaterovi", a pristoupime k otazce, JAKOU stavebnici vybrat, podle CEHO se rozhodnout.


Uvazujme situaci, kdy si "modelar - amater" zvoli rekneme model Sdkfz. 251, nevi jeste jakou verzi, a prijde do internetoveho obchodu Very Happy, a zada si do vyhledavace "251". Vypadne na nej nekolik (desitek) stavebnic, ve kterych se vubec nevyzna, od ruznych firem, ktere mu nic nereknou. Podle ceho si ma tedy vybrat ?


Rada 1) Kdyz nevim, tak se zeptam. Da se ocekavat, ze nas "modelar - amater" nebude prvnim clovekem na teto planete (a idealne ani ne v Cechach), ktery si takovyto model chce poridit. Internet je mocne medium a neni proto problem polozit otazku, ktery ze z modelu je lepsi, zajimavejsi, atd.


Rada 2) Kdyz neni k dispozici internet, nebo nedej boze dlouho nikdo neodpovida, a "modelar - amater" je jak na trni, nelze jinak, nez se vydat patrat po puvodech jednotlivych modelu. Muj pohled na vec je, ze jim je stavebnice novejsi, tim kvalitnejsi a zajimavejsi bude. Tezko srovnavat deset let stare stavebnice Hakla s nove vydanymi napriklad od Dragonu a podobne. Je dobre se zamerit na zpravy o tom, zdali prodavany vylisek je original produkce dane firmy, ci jen "prebal" nekoho jineho. Tedy napriklad ze firma Revell prodava ve sve krabici pod svym logem model, ktery puvodne vyrabela treba Italeri a podobne. Zdani klame, a tedy pod dojmem toho, ze se jedna o nove vyslou stavebnici, si muzeme poridit vylisky stare nekolik (desitek) let. A to se samozrejme projevi na kvalite


Rada 3) srovnejte moznosti stavby ruznych verzi. Pokud mate vybrany model i vyslednou verzi, patrejte primo po stavebnici dane verze, abyste si usetrili praci s konverzi a upravami primo v plastikovych vyliscich. Pokud verzi vybranou nemate, orientujte se na stavebnice, ktere vam "daji vybrat", co presne si muzete slepit. Od Dragonich stavebnic typu "tri v jednom", tedy ze z jedne krabice postavite bud verzi A, B nebo C (nikoliv ale tri cele modely, jen jeden !!!), pres klasicke kity, kde si muzete udelat treba ruzne podvesy pod kridla letadel, otevrene kabiny, jina kola a pneumatiky u aut, atd.


Rada 4) podivejte se na doplnky. Mnoho modernich stavebnic uz v sobe obsahuje krom klasicke sede hmoty umelohmotne i ruzne plisky (=lepty), papiry (=dekaly), trubicky (=hlinikove hlavne a nabojnice), figurky a spoustu dalsich serepeticek, ktere vas mozna pri prvnim nakupu prvni stavebnice neohromi, ale po desatem modelu postavenem jen z krabicky vas zacnou svedit ruce a reknete si, takova hlinikova hlaven, ta by na tom tanku vypadala lip nez ten hnusnej plastik. A ejhle, pokud to neni soucasti stavebnice, penizky v ponizence uz se chveji, protoze je budete muset vydat nejakemu kapitalistickemu vykoristovateli za to, ze vam onu hlinikovou hlaven proda Smile Coz pri dobre volbe hned na zacatku muzete eliminovat a usetrit si tak mnohdy naklady v radech stovek korun !


Rada 5) podivejte se na doplnky. Ne, nemam v hlave ozvenu, jen to ted myslim jinak. Rozhlednete se po trhu a podivejte se na to, na vaseho vyvoleneho milacka jeste muzete sehnat. Hmm, ze by figurky primo v pozach obsluhy meho kanonu ? Trosky domu kterym projizdi muj tank ? Lepty na kridlo meho letadla ? Zajimavejsi dekaly na meho zavodniho citroena ? Podivejte se na doplnky, at vite, co vsechno muzete behem stavby modelu upravit.


Rada 6) cena. Penize samozrejme nikdo nekrademe (alespon doufam Very Happy), ale na druhou stranu, obcas "levna" koupe muze znamenat setsakra moc prace, a "drazsi" model se naopak lepi krasne a ciste, jak kostky Lega. Je to jen na vas, jakou cestou se vydate, zvazte jen ono kouzelne "pomer cena/vykon". Tedy zdali kvalita modelu, ktery kupujete, a ocekavani, ktere do nej vkladate, odpovida cene, kterou hodlate zaplatit.


Rada 7) pokud nestojite v internetovem obchode, ale v obchode kamennem, otevrete si krabici s modelem a podivejte se na nej, na vylisky, na kvalitu provedeni, otrepy, kabinku, dekaly, kompletnost modelu dle navodu atd. Pokud nakupujete pres internet, vyhledejte si pres google nejaky odborny server, kde se zverejnuji "pohledy do krabicky", tedy kde jsou nafoceny jenotlive vylisky, jejich rozlozeni. I z toho poznate, jak kvalitni model muze byt, jake je ryti, jak dokonale je to vylisovano, a kolik prace s ocistovanim jednotlivych soucastek budete mit. K tomu samozrejme patri jemne finesy, ktere uslysite od ostatnich modelaru, typu "pozitivni ryti, negativni ryti, stopy po vyhazovacich". "Modelar-amater" si ale musi model nejprve osahat, a docist tuto prvni kapitolu, nez mu budeme moci tyto pojmy vysvetlit a rozebrat Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#118209 Verze : 0
Rada 8) z me vlastni zkusenosti, berte prodavace modelu jako kolegu do diskuse, jiste vam rad sdeli sve zkusenosti i zkusenosti ostatnich zakazniku s timto modelem, a rad si poslechne zase ty vase zkusenosti. Na druhou stranu, necekejte, ze pote, co jste si prohlidli jiz deset modelu a nakonec odchazite jen s jedinou lahvickou lepidla za par korun, na vas prodavac bude koukat vlidne a ne pres miridla nejake brutalni zbrane Very Happy Rozhodne nic neotravi vic, nez zakaznik, ktery travi hodinu prohrabovanim ruznych modelu a komentovanim co je na nich spatne jen proto, aby si obhajil, proc si ten model nekoupi. Tomu se vseobecne rika "tire kickers", aneb okopavaci pneumatik. Znate to, takovy ten clovek, co prijde v bazaru k autu, prohlizi ho, kope do pneumatik a je na hony siroko daleko jasne, ze to auto stejne nekoupi. Takove lidi nikdo nevidi rad. A ze jich peknych par existuje Very Happy Modri jiz vedi ... Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#118210 Verze : 0
No na to, že to má být rada pro modeláře začátečníka jsi se nějak rozvášnil. Pravda vzal jsi to z gruntu ale některými poznámkami si možná kupujícímu laikovi trošku zamotal hlavu. Dovol, aby jsem se k některým bodům vyjádřil a sepsal tady moje postřehy.


Předně si dovolím nesouhlasit s tvrzením, že nové modely jsou vždy lepší než starší. Možná jsou přesnější s jemnějšími detaily, ale to neznamená, že se budou lepit lépe než modely starší. Typickým příkladem jsou kupříkladu čtvrtkové stavebnice Warhawků od Gawy, které jsou díky obchodnímu záměru rozřezaný a přinášejí i zkušenějším modelářům problémy s nepříliš user-friendly klepením trupu dohromady. No a i když je to něterými do nebe opěvovaná Gawa, tak jak číkám není všechno zlato co je Gawa. Když si budu chtít slepit verzi N, raději sáhnu po modelu fy Eduard (ex Mauve) a mám jako začátečník o řadu starostí s opravou rytí, tmelení méně. (Neřeším shodnost s výkresy, to je taky kapitola sama pro sebe). Na tomto příkladu jsem chtěl demonstrovat, že novější neznamená vždy snadnější stavba a tedy v jistém pohledu i lepší. Ideální je, jak psal Admin, nejprve využít služeb internetu a pročíst si nějakou tu recenzi či preview na modely potencionálně přicházející v úvahu pro budoucí koupi. Už jen z toho důvodu, že se né vždy můžete setkat s prodavačem-modelářem, ale pouze prodavačem, který vám bude automaticky nabízet model novější a většinou i dražší. Ale takových je málo, ale jsou.


No další připomínky zase někdy příště ....
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#118444 Verze : 0

Citace :

Presto, je dobre se drzet nejake oblasti - americka letadla ve Vietnamu, nemecke tanky na vychodni fronte, Phantom stokrat jinak Smile, vznikaji tak zajimave komplety, a clovek si tim zdokonaluje znalosti v dane oblasti, a kazdy dalsi model uz mu jde lepe a radostneji Smile Navic materialy jsou mnohdy objemne a pokryvaji vice nez jeden dany typ, takze rozhodne usetrite, nez kdyz se rozhodnete stavet jednou model SR-71 a podruhe tank z prvni svetove Smile Zaroven zde nechavam bez komentare volbu meritka, zalezi ciste na sikovnosti modelare a rozmerech jeho pokoje, do jakeho meritka se rozhodne dat. Letadla a tanky v 1/144 povazuji za blechy a obeti nahodneho luxovani Very Happy, na druhou stranu bombardery v meritku 1/48 uz mivaji rozpeti i vice jak pul metru, a to je treba brat v potaz Very Happy



Tak ještě jeden názor. Souhlasím s vymezením tématické oblasti, kupříkladu válka v Africe, protože řada publikací či knih obsahuje podklady jak pro letadla tak pro pozemní techniku, ke které se dříve či později uchýlí každý modelář, aby si našel nějaké to odreagování o samých vrtulí a křídel.
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#118446 Verze : 0
né vždy se můžete setkat s prodavačem-modelářem, ale pouze prodavačem, který vám bude automaticky nabízet model novější a většinou i dražší. Ale takových je málo, ale jsou.


Jsou-a Opava je tomu důkazem...
Ta co tam dělá o modelaření nemá ani šajnu Confused Nebýt internetu(plastikova valka),tak nevím jestli bych se věnoval tak krásnému koníčku jako je modelaření Laughing
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#118598 Verze : 0
Tvá chvála plastiku mě těší, kež by jsi nebyl jediný Embarassed
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#118623 Verze : 0
To Opawak: Souhlasim u nas (plzen) je to v MPM podobny tam se strida prodavac s prodavackou. Prodavac poradi (alespon me vzdy) dobre protoze sam urcite modelari ale ta prodavacka - sice neni neprijemna to zase ne ale proste to neni modelar ta maximalne poradi kterej model jde dobre na odbyt a o nem si tudis mysli ze je kvalitni - jenze to nekdy dopadne tak ze si ho v predchozim tydnu koupili dva ci tri lidi (kteri se nechali napalit) a hned je nejspis dobry....... Od te doby co jsem se jednou zklamal tak modely kupuju vyhradne kdyz je tam prodavac (oni se stridaji ob den takze to neni slozite vystihnout pravy okamzik pro koupi modelu) Wink
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#119110 Verze : 0
U nás je sranda ta,že se v tom obchodě nikdo nestřídá Confused
Proto jsem začal nakupovat přes net-je tady všechno co potřebuja a můžu si objednat věci,které do toho obchodu asi nikdy nedojdou...


Sláva ,,plastikove valce,, Laughing
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#119194 Verze : 0
No ja asi taky zacnu pres net a v modelari budu kupovat vzdycky jenom ty veci co budou nejak ve sleve nebo tak a navic pres net si to objednam a prijde mi to na postu kterou mam za rohem a nemusim ani jezdit do mesta Smile))
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#119216 Verze : 0
pres net mas vyhodu v tom, ze je to obvykle o trochu levnejsi, nez v kramu. na druhou stranu si to neprohlidnes. Na netu take muze byt inzerovano vic, nez se da skutecne sehnat, protoze dostupnost zbozi se meni rychlejc nez se daji aktualizovat katalogy (vim o cem mluvim Very Happy), v obchode prides a krabici drzis v ruce. Kazdy ma svy pro a proti, ale pro internetovy obchod mluvi i takovy ten "modelarsky mamon", "ja to musim mit driv nez vsichni ostatni" Smile a reknu vam, obcas je to peknej pocit ... kolik z vas muze rict, ze ma doma toho novyho superhorneta od Revell/Monogramu ? My uz jo Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#119222 Verze : 0
No ja jsem pro internet protoze jak rikas tam je vsechno co existuje a nemusis cekat nez to do krama prijde (taky se muze stat ze jim to vubec neprijde) takhle proste dos koupit pockas tyden az dva a uz to mas doma ale od te chvile co das koupit uz vis ze to mas!!! Smile
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#119231 Verze : 0
A máš tady lidičky,kreří ví o čem mluví Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#119233 Verze : 0
No a proste tu zalozis tema a dostanes vetsinou vycerpavajici informace co je ta stavebnice zac Wink
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#119235 Verze : 0
jo,jo a vvvvo tom to je Laughing
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#119238 Verze : 0
nechcete tady nekdo hodit zebricek znacek, treba prvnich 5 podle vas, ja si jednou koupil schwimvagen od italiery a vsecko krivy a lepidlo mi roztavilo drobny dilky, od ty doby si uz kupuju jen tamyiu protoze s tim sem byl spokojenej ale rad bych i nejakou jinou znacku....
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#148058 Verze : 0
A podle čeho to chceš sestavit? Já si zas jednou koupil Jeep od Tamiye (comando) a větší hnus neznám. podle jednoho modelu se soudit nedá (ostatně mám Schwini od Italky dva a žádný problém, pokud se ti něco rozpustilo určitě to nebylo vinou modelu (chyba byla mezi modelem a židlí) Znám mizerné modely od Dragonu (Bison) i od Tamiye, stejně jako od Italky nebo od Revelu, ale to neznamená že nedělají i dobré modely. Žebříček je tedy nesmysl jde říci že konkrétní model je lepší od někoho, nic víc.
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#148060 Verze : 0
myslel sem ze jako u vetsiny veci sou dobry znacky a horsi a tak tu maj neco treba od trumpeteru, to neznam a je to za slusnou cenu tak nevim jestli to koupit nebo ne....
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#148062 Verze : 0
Trumpeter má podle mě dobrou kvalitu modelů za dobré ceny.
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#148114 Verze : 0
Tenhle dotaz musíš položit krapku jinak. Příklad: Chsi si koupit model tanku (letadla, lodě, figurku,.........) X, vyrábí ho firma Y, Z, W a Q. Jde o měřítko 1/35. Co je podle vás nejlepší koupit? Pak můžeš čekat nějakou smysluplnou odpověď. Tady souhlasím z bitaxem, každá firma občas "ujede" a vyrobí shit. Ale jiný model má suprový. Odsoudíš jí kvůli tomu shitu, nebo naopak budeš mít štěstí, že od ní koupíš jenom ty "dobré" modely a budeš ji vychvalovat do nebe?
Postavit se dá všechno, něco líp, něco hůř, ale jde to.
Žebříčkovat můžeš opět zas jen konkrétní model, ne firmu.
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#148178 Verze : 0
Já bych to formuloval malinko jinak, Trumpeteer má solidní poměr cena kvalita. Dost modelů je velmi dobrých (třeba Leopold je nejméně o třídu lepší než konkurence) ale u spousty to zase není až takový zázrak, ale když srovnám cenu s kvalitou tak není o čem přemýšlet. Ale celá debata je v zásadě blbost, hodně modelů se dělá jen u jednoho nebo dvou výrobců a když ho chci tak si moc nevyberu, pokud chci třeba Tiger I tak můžu vymýšlet, ale pokud chci třeba DUKW tak nejlepší na světě dělá Italeri (Azimut dělá poměrně nehezký rezin Sad za nepoměrně vyšší cenu) a podobně je to i jinde, nebo se dělají i třeba dva modely, ale jeden je o hodně starší (a obvykle i horší) takže "žebříčky jsou dost pochybné (navíc dost ovlivněné tím kdo ho sestavuje)
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#148215 Verze : 0
Mimoto i když si vybereš konkrétní model a ten dělá více firem, tak to ještě neznamená že jde sestavit opravdový žebříček, někdo třeba preferuje "vše otevřené" a řekne ti že model A, který má ve stavebnici všemožné doplňky které třeba ani nebude vidět je ten pravý zázrak, jiný zase nemusí mít otevřený motor a stačí mu jen minimum a raději si vybere sám co si dokoupí a řekne ti že je lepší model B protože je stejně kvalitní a stojí polovic, no a třetí který staví "vitríňáky" ti řekne že ho nějaký doplněk nezajímá vůbec a nejlepší je C který nemá uvnitř nic (krom firmy výrobce na dně korby) ale zvenčí vypadá solidně a jemu do vitríny stačí.
Je rozdíl jestli děláš model o kterém si myslíš že s ním půjdeš na soutěž a mezi jiným o kterém si myslíš že ho stavíš jen do vitríny. Prostě žebříček je věc více než ošidná a dá se třeba říci že třeba model XY od firmy ABC je nepřesný, potřebuješ spoustu tmelu a já nevím co ještě, ale pokud to není vyložený shit tak někomu může více než vyhovovat a někdo ho bude stavět jen s obtížemi (mně se třeba Schwim od Italky stavěl moc dobře Smile ) navíc se stává že se firma k modelu "vrátí" (Tamiya to dělává) a původně ohavný model vydá znovu v kvalitě mnohem lepší (typicky třeba Tamiyácký Jeep byl to nejhorší (spíš noční můra než model) a nový je naopak asi nejlepší i když cena je taky výrazně vyšší. Pokud tedy napíšu jen Jeep Tamiya je otáźka který myslím (dělají oba Smile ) a klidně se můžeme hádat protože každý bude myslet jiný. Pokud chceš dostat aspoň trochu solidní odpověď musíš krom toho co už napsal Marty vědět i na co model bude určen (třeba do vitrinky možná nebudeš chtít model za nejvyšší cenu) a taky kolik jsi ochoten do modelu dát peněz (za dvojnásobek obvykle není dvakrát lepší model Sad )
Pokud jde o mne ještě jsem nenarazil na vyložený šmejd od AFV, ale třeba jsem prostě měl kliku. Stejně je to s reziny od Plus Modelu ale nemám všechny a některé jsem ještě nestavěl. Takže třeba mne ty špatné teprv čekají Smile
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#148244 Verze : 0
tak ja uvazuju o tom "sturer emil" co tu maj ve vyprodeji od trumpeteru, je to prima cena. mam postaveny jen drobne modely ale chci delat modely do diorama, ne samotne do vytriny ani na souteze, kazdopadne ale realitu, tudiz maskovani, oznaceni atd do prostredi kde skutecne byly nasazeny
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#148254 Verze : 0

Citace - Radek Richter :

No ja jsem pro internet protoze jak rikas tam je vsechno co existuje a nemusis cekat nez to do krama prijde (taky se muze stat ze jim to vubec neprijde) takhle proste dos koupit pockas tyden az dva a uz to mas doma ale od te chvile co das koupit uz vis ze to mas!!! Smile



No.....Plzeň...v ulici Na roudné má krámek jistý pan Jarý - na výloze je MPJ, modelářské potřeby Jarý a Tam má nejen podstatně víc věcí, neže v MPM na náměstí, ale i různé raritky a navíc je to zapálenej modelář....
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#311369 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Já bych to formuloval malinko jinak, Trumpeteer má solidní poměr cena kvalita. Dost modelů je velmi dobrých (třeba Leopold je nejméně o třídu lepší než konkurence) ale u spousty to zase není až takový zázrak, ale když srovnám cenu s kvalitou tak není o čem přemýšlet. Ale celá debata je v zásadě blbost, hodně modelů se dělá jen u jednoho nebo dvou výrobců a když ho chci tak si moc nevyberu, pokud chci třeba Tiger I tak můžu vymýšlet, ale pokud chci třeba DUKW tak nejlepší na světě dělá Italeri (Azimut dělá poměrně nehezký rezin Sad za nepoměrně vyšší cenu) a podobně je to i jinde, nebo se dělají i třeba dva modely, ale jeden je o hodně starší (a obvykle i horší) takže "žebříčky jsou dost pochybné (navíc dost ovlivněné tím kdo ho sestavuje)



Já už od nic lepím několikátý model a třeba FAMO je o třídu vejš, než třeba Revell....
URL : https://www.valka.cz/Dil-01-Jak-vybrat-model-t32695#311371 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více