Dil 02 - Model koupen, podle ceho stavet ?

V prvnim dile nasi kucharky jsme vybrali stavebnici, prekonali ostych a neznalost, a poridili model. Co dal ?


Nyni je treba se rozhodnout, zdali postavime model "z krabicky", tedy zdali budeme stavet jen ze soucastek jiz zakoupenych, nebo zdali si jeste dokoupime ruzne "detail sety", "konverze" a dalsi doplnky, a budeme stavet neco atypickeho.


V prvnim pripade, muzeme, lec nemusime, spolehat na prilozeny navod, co se kompletace soucastek tyce. Presto neuskodi poridit si literaturu, nebo se alespon rozhlednout po internetu po obrazcich toho, co hodlame stavet. Ziskame tim lepsi predstavu o detailech, panelazi (ryti), kamuflazi a i opotrebeni stroje v normalnich podminkach. To vse nam vyrazne usnadni lepeni modelu a dosazeni realnejsich vysledku.


V druhem pripade je literatura nezbytna, protoze detailsety a prestavby uz jsou slozitejsi prvky modelareni a ne kazdy vyrobce ke svym doplnkum priklada i slusny navod co a jak, tedy musite nejprve porovnat stavajici model s obrazky, nacrty a fotkami stroje, ktery chcete stavet. Existuje i skupina modelaru, kteri nejprve model ze vsech stran omeri a porovnaji ziskane udaje s vykresem praveho stroje jen proto, aby zjistili, ze modelarska firma neodvedla dobrou praci a model je ve
svych temer 40 centimetrech o celych pul milimetru delsi Very Happy Samozrejme jde o pocit kazdeho modelare, zdali chce mit model dokonaly a odpovidajici presne realite, tedy i do milimetrovych detailu, a travit nad nim radove nekolikanasobek casu, ktery
by na nem stravil v pripade, ze se smiri s tim, ze pulmilimetr je prd dylka a stejne to neni videt, neb jak rikal nas tata, kdo ma mensi obrazovku, ten si toho nevsimne Very Happy


literatury existuje nepreberne mnozstvi, od ruznych casopisu ceskych i zahranicnich, venujicich se jednomu stroji ci typu, verzi, pres monografie zpracovavajici jeden stroj ve vsech jeho verzich, s vykresy, fotografiemi, az po obsahle knihy, kde se dozvite i to, jakou barvu mely backory reditele tovarny, kde se dany stroj vyrabel Smile Nechci hanit ceskou produkci, ale podklady pro stavbu si vetsinou lepe vyberete mezi literaturou cizojazycnou, zejmena anglicky ci nemecky psanou. Nezanedbatelnou cast produkce take tvori nasi sousede z Polska, a pokud rozumite i obskurnejsim zapisum lidske reci, muzete poridit literaturu ruskou ci japonskou, samozrejme kazdy vydavatel se zameruje primarne na oblast svou, ktere rozumi nejlepe Smile Krom monografii a "technickych" knih a casopisu samozrejme existuje velka kategorie "obrazkovych knih" s fotkami z reality nasazeni, ktere jsou nejlepsi pro realne zpracovani modelu.


Pokud si odmyslime technickou stranku veci, tedy kterou verzi daneho stroje si to vlastne chceme postavit, musime vyresit to, co jedine na nasem modelu bude zajimat nase drahe polovicky, tedy onu visualni cast, barvu, kamuflaz, obtisky. Jiste jste se uz nekdy setkali s tzv "nose artem", tedy temi kresbami na cumacich letadel, kde se najde vse, od nahatych slecinek az po kacera Donalda. Je to efektni, vypada to hezky a rozhodne to zaujme. Nelze ale placat pate pres devate a tak vezte, ze takovyto obrazek se nachazel jen na jedinem letadle urciteho vyrobniho/serioveho cisla, s presnym markingem a presne verze, takze tim, ze si to nalepite na jiny stroj si akorat koledujete o vysmech toho, kdo tomu bude alespon trochu rozumet Smile Takze opet plati, snazte si zajistit co nejvice fotek a obrazku vybraneho stroje, idealne z co nejvice smeru a pohledu, aby vam neunikl byt jediny detail. A brzy zjistite, ze zatimco fotky prave toho vaseho letadla z prave strany najdete temer hned, ta leva neni nafocena snad nikde. Tomu se rika zakon schvalnosti Smile


Krom presnych kamuflaznich schemat a fotografii samozrejme nastupuje i urcita "znalost" zpracovavaneho tematu, takze i pri absenci fotky konkretniho stroje si budete moci odvodit, ze kamuflaz se odvijela od urciteho predem daneho schematu a byla pravdepodobne stejna ci velmi podobna necemu, co nafoceno je, ze marking se nachazel dle nejakych pravidel jen na urcitem miste, a podobne.


Nepodcenujte tedy materialy, literatura je dulezita pro presne zpracovani modelu. A pokud planujete ucast na nejake soutezi, bude po vas pozadovano predlozit materialy a podklady pro stavbu daneho modelu !
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#118240 Verze : 0
Dalsi z duvodu proc shanet nejakou dokumentaci i pro stavbu "jen z krabicky" pokud chceme alespon trochu historicky verny model je to, ze i renomovani vyrobci:
- poskytnou ve stavebnici moznost volby dilu, ale uz neuvedou pro kterou obtiskovou variantu
- opomenou uvezt nejakou "drobnost" (jako treba, ze tento konkterni stroj mel zimmerit)
- obtiskova sada neni kompletni
- jedna z moznych variant je pro stroj jineho typu
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#118354 Verze : 0
Podklady jsou důležité i pro barvení a patinování, ale o tom až v dalších dílech Wink
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#118361 Verze : 0
A v neposlední řadě si literaturu pořizujeme proto, abychom ve společnosti stejně postižených jedinců mohli fundovaně rozprávět o různých verzích daného typu a řešit státotvorné otázky na téma jestli úsťová brzda měří na modelu 2,358 mm nebo 2,352 mm:))))))) Hlavní účel ovšem samozřejmě je ten, že chceme nejen model postavit, ale hlavně vědět něco o jeho předloze, použití, výzbroji a histrorii.
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#118608 Verze : 0
Ahoj lidi,


chtel jsem se zeptat, jake kdo mate zkusenosti s publikacemi od Osprey Publishing?
Pro upresneni - kdyz se podivam na jejich stranky napr. na publikaci Focke - Wulf Fw 190 Aces of the Russian front ( nejde mi vyslovene o tuhle publikaci ), najdu tam strucny obsah, pocet stran atd., ale jestli tam je treba nejaka priloha v podobe fotografii, kamuflaznich schemat atd. jsem nikde nevycetl.
Nevite taky nekdo nahodou, jak jsou na tom s faktografickou presnosti?
Diky moc.
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123028 Verze : 0
kazda kniha obsahuje jak mnoho obrazku normalne v textu, fotky, kde je to mozne, obrazky, kde je to (historicky) nemozne Very Happy. "Zbranove" ospreye obsahuji samozrejme bokorysy, kamuflazni schemata, prurezy, nakresy, "bojove" ospreye obsahuji mapy, nakresy bitev apod. Vse VELMI kvalitne udelane, a na nejake nesmysly po vzoru literatury vydavane v mnohem ceskem vydavatelstvi, jsem v zadnem Ospreyi zatim nenarazil. Navic tech autoru, dobrych autoru, po svete neni mnoho, ale mnoho z nich pise prave pro Osprey. Rozhodne mohu doporucit. Pripadne, pokud se budes nachazet treba na Edayi nebo Krivonosce, viz


/topic/view/33434/


mohu nektere privest ukazat.
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123029 Verze : 0
Souhlas s Adminem. Ospreyu je mnoho serií, od fotografických publikací po historické.... Ty co mám doma (na moderní US Jets), jsou velmi kvalitně zpracované.
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123031 Verze : 0
Diky za odpoved.
Po dlouhe dobe opet zacinam stavet modely a tak si chci nejprve sehnat nejakou kvalitni literaturu, pouzitelnou jako inspiraci. Jak vidim, Osprey bude urcite vhodny Smile .
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123033 Verze : 0
urcite, zalezi na tom, co hodlas stavet. Treba na nemeckou techniku druhovalecnou, ameriku (i moderni) se daji take pouzit hongkongske Concordy, ale tam je treba vzit v uvahu, ze to jsou hlavne fotky, malo textu, a pokud je, je dost casto nepresny. Na druhou stranu, je to relativne levne, a fotky jsou tam opravdu zajimave. Jsou vyrazne hur dostupne, nez Ospreye, navic starsi cisla uz se temer nedaji sehnat. Osprey neustale obnovuje vyprodana cisla a nejpozdeji do pul roku se vyprodane veci opet vraceji na trh, nebo jsou prepsany a doplneny. Britsky trh s knihami je zatim to nejlepsi, co jsem ve svem "obchodnim" zivote poznal, je vskutku radost s nim pracovat.
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123034 Verze : 0
Pokud chceš neco na kamufláže, resp. popis akcí a bitev, tak jsou Ospreye to pravé.


Hmmmm....tak admin mě předběhl Wink
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123035 Verze : 0
Admin je nejrychlejsi Very Happy Admin je buuuh Smiling Army
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123036 Verze : 0

Citace - Admin :

Admin je nejrychlejsi Very Happy Admin je buuuh Smiling Army



zajisté maršále....a prášky jsi si ráno vzít nezapoměl???


Wink
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123037 Verze : 0
Stavet bych chtel hlavne vrtulove a proudove stihacky WWII, hlavne ( ale ne vyhradne ) nemecke a ruske stroje v nejakych zajimavych kamuflazich ( nejake pekne nose arty, nebo stroje v barvach jinych zemi, nez kde byly vyrobeny a samozrejme taky letadla stihacich es ).
Na ty prasky bacha... #Silly
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123044 Verze : 0
tak to bud ospreye, nebo jeste je zajimava serie od Classic books,


http://obchod.valka.cz/index.php/cPath/262_267


Jagdwaffe (pet serii po ctyrech dilech, pokryva stihacky luftwaffe od spanelske valky az po prodouvky nad zbytky nemecka), Kampfflieger (bitevniky, zatim prvni dil), NachtJager (nocni stihacky), pripadne i kniha Luftwaffe camouflage and markings, dil I. Na rusaky i nemce je toho taky dost od Schifferu


http://obchod.valka.cz/index.php/cPath/262_252


ale vetsinou jsou to knizky v tvrde vazbe, na kridovem papire, dost kvalitni, zajimave fotky, ale dost drahe (2000 za knizku neni nic neobvyklyho) Na druhou stranu toho materialu je tam vyrazne vic nez v Ospreyich, ktere maji preci jen omezeny format. Tady uz zalezi na rozpoctu, kolik do toho chces dat Sad
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123045 Verze : 0

Citace - Ivo Chamrád :

Stavet bych chtel hlavne vrtulove a proudove stihacky WWII, hlavne ( ale ne vyhradne ) nemecke a ruske stroje v nejakych zajimavych kamuflazich ( nejake pekne nose arty, nebo stroje v barvach jinych zemi, nez kde byly vyrobeny a samozrejme taky letadla stihacich es ).



No, v tom případě si do začátku nekupuj "Luftwaffe camouflage and markings", tam je popsáno standardní značení a kamo, specifikace RLM, ale žádné speciality. Doporučím tu Jagdwaffe - opravdu super, spousta bokorysů (i známých pilotů) a k nim fotky. Díly jsou seřazeny podle období a oblasti, ale to jen pokud bys chtěl dělat Luftwaffe vážně.


Zkus toto
obchod.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123057 Verze : 0
Diky vsem za odpovedi. Uz jsem se na ty knizky dival a urcite si vyberu. Mam ale dalsi zvidavy "literarni" dotaz Very Happy . Vlastnite nekdo publikace Basic aviation modelling, Advanced aviation modelling, Airbrush paintig techniques nebo WW2 Luftwaffe fighter modelling od Osprey publishing? Jake jsou a co vsechno se v nich da najit ( ne, ze napisete " No tam jsou prece popsane zakladni modelarske techniky, co jineho atd.; spis odpoved jako napr. "Muzes tam najit rady ohledne tmeleni, patinovani, strikani, je to sice pekne, ale nekupuj to, radsi poradne prostuduj nas web a dozvis se to same; popr. kup to, kup to, kup to" )? Snazte se byt prosim co nejkonkretnejsi, at vim, za co utratit tezce vydelane penize Very Happy . Diky.
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123807 Verze : 0
Není od věci prolézat antikvariáty a levné knihy (popřípadě se ochomítat na místech hlavně ve velkých knihkupectvích a hledat slevněné knihy). Ono se třeba nezdá ale třeba v edici Triadá je dost zajímavých věcí (a fotek) pravda už to neodpovídá tak moc dnešním požadavkům - a třeba ty barevná schémata nemusí být ok - ale povětšinou je to za velmi nízkou cenu - ale dají se najít i jiné zajímavé věci - třeba v Ostravském Librexu jsem koupil novou knížku o T-34 jen za 69 - normálně stojí kolem tříset a tak bych mohl pokračovat - mnohdy se dá narazit na zajímavé knížky z dobrými údaji - třeba mám Fairchild A-10 ¨za 10 kachlí - a co tam je fotek nákresu ... ps - jste-li tu někdo z Brna a okolí ta v antikvariátu naproti domu Wágner mají (snad ještě) dva díly o letounech luftwafe - mohu doporučit - na cenu jsem se sice nedíval ... ale určitě to bude výrazněji levnějšší než v obchodě.
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123902 Verze : 0
Airbrush painting techniques - pokuď máte Jezevčíkovu poradnu, co vycházela v Modeláři, tak ta je myslím lepší.
Dobré jsou od Ospreye knihy Modelling Sd.kfz 251, Tiger, Me 110 - prostě na konkrétní typ.
Mám např. Panzer Modellng a to je opravdu dobrá kniha.
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#123927 Verze : 0
Pro probrání knihovničky mohu ještě doporučit:


Eagle's Wings - stavba a kamo 7 modelů v 1/48 (Stuka, Me 109, FW 190, Ju 88, Ju 188, Me 163 a poslední nevím jistě, myslím Me 262)


Applied Modelling Encyclopaedia (Modellissimo) - Taková modelářská kuchařka, stříkání, kompresory, obtisky, maskování, scratch, atd. vše na letadla
URL : https://www.valka.cz/Dil-02-Model-koupen-podle-ceho-stavet-t32709#124184 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více