Catch 22 (Hlava 22)

Diskuse

absurdní válečné drama natočené podle světoznámé "bestselleru" Josepha Hellera s hvězdným hereckým obsazením roku 1970 se skutečnými letadly bombardéry B-25 Mitchel brilantně režisérem Mikem Nicholsem - jako volná sekvence navzájem se prolínajících scén se skvělou kamerou, nezapomenutelnými dialogy a střihem a vynikajícími hereckými výkony ... osudy letců - přátel jedné americké bombardovací perutě ve středomoří roku 1944, nepřítel a válka samotná je jen nevýrazným pozadím pro vzpouru jedince (bombomenčík kpt. Yossarian) proti systému ... který v té či oné formě existuje ve všech ozbrojených silách na světě, ve věčném konfliktu předpisů (systému) a osobních preferencí, motivací a představ. Klasika statiry na válečné téma - nekonečné sekvence situačních gagů v hlavní roli málo známý Alan Arkin ve vedlejších třeba Antony Perkins (vojenský kaplan), světoznámý z hororu Psycho (IaII), Arthur Garfunkel (kpt.první pilot Nataly) polovina dua Simon and Garfunkel...Martin Sheen, John Voight aj. včetně režiséra Orsona Wellese v roli generála Dreedla. Vynikající film, který je ovšem lépe spatřit až po přečtení knihy...
URL : https://www.valka.cz/Catch-22-Hlava-22-t33544#121865 Verze : 0
Mám tenhle film na DVD.Ještě sem ho teda neviděl.Nebyla ta správná nálada Confused Ale mám to v plánu.
Číst tu knihu teda ale nebudu i když věřím,že nemusí bejt špatná vejde se do ní víc než do filmu Laughing
URL : https://www.valka.cz/Catch-22-Hlava-22-t33544#122438 Verze : 0
Mě osobně ten film moc nevzal. Nejvíc se mně líbily ty záběry B-25 Mitchell ale jinak mně to přišlo dost chaotický. Z knížky jsem ale přitom takový dojem neměl, ta se mně celkem líbila.
URL : https://www.valka.cz/Catch-22-Hlava-22-t33544#124988 Verze : 0
Filmové zpracování Hlavy 22 je jistě obtížné. Kniha nemá jednotnou dějovou linii a její kouzlo je založeno na absurdních situacích. Ty se ovšem jinak (lépe) sledují ve skvěle napsaném a přeloženém dialogu, než v záběru filmu.
Kniha je navíc hodně obsáhlá a filmařům se prostě nemohlo povést - přes perfektní práci - nacpat do rozumného času vše.
A jak správně píše Maveric332 - lepší je film vidět až po přečtení knihy. I kdyz já bych dpíš řekl, že film je možné vidět až po nastudování knihy
URL : https://www.valka.cz/Catch-22-Hlava-22-t33544#187325 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více