Dvoukaponiéra

DVOUKAPONIÉRA


1. V bastionovém systému opevňování byla takto označena krytá komunikace napříč příkopem , chráněná po obou stranách zemním valem, která spojovala vnitřní bastionovou frontu s vnější obranno linií. Konkrétně vycházela z poterny v kurtině a vedla přes kleště až k šíji ravelinu . Zároveň dvoukaponiéra sloužila i k flankování příkopů palbou z ručních zbraní - za tímto účelem byla po obou stranách opatřena banketem a předprsní. Jako bezpečná komunikace mohla spojovat pevnost také s různými předsunutými prvky ( např. lunetou, redutou).


2. v polygonálním a fortovém systému opevňování byla takto nazývána zděná či betonová pevnůstka na obranu příkopu se směrem palby do dvou stran (někdy označovaná jako oboustraná kaponiéra).
URL : https://www.valka.cz/Dvoukaponiera-t33740#123127 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více