CZK - VO (výbušný odminovač)

Výbušný odmínovač VO je určený na vytváranie priechodov pre tanky v nepriateľských mínových poliach. Mechanický odmínovač - TRAL vytvára len koľajový priechod pred pásmi tanku. K zriadeniu úplného priechodu sa spolu s mechanickými odmínovačmi používa VO, ktorý na terén kladie tiahle ( táhle) nálože a tie výbuchom odmínujú pruh terénu medzi pásmi tanku a rozšíria priechod na obe strany od pásov tanku.
Výbušný odmínovač možno použiť na razenie priechodov v mínovom poli, v ktorom sú míny s normálnou a veľkou odolnosťou proti odmínovaniu a tam, kde možno použiť mechanické odmínovače / TRAL alebo vyorávač /, t.j. v každom teréne a v vo všetkých tvrdých a mäkkých pôdach.

VO sa skladá :
- z prívesu pre VO – jednonápravový na pneumatikách s krytou nadstavbou,
- zo súpravy spotrebného materiálu pre VO :
- 11 bubnov s ťahavou náložou,
- 1 rozbuškovú tyč,
- 1 kotvu,
- 1 muničný truhlík.

VO kladie na terén celkom 11 ťahavých náloží, a to 5 medzi pásy a po 3 na každú stranu tanku.
Priechod je široký 5 m a dlhý 100 m. Mechanický odmínovač – vyorávač a VO sú ovládané vodičom z vnútra tanku. Vodič asi 30 m pred hranicou mínového poľa spustí radlicu mechanického odmínovača - vyorávača, ktorá odstráni míny pred pásmi, a tým i pred kolesami VO na obe vonkajšie strany. Spustí kotvu VO, tá vytiahne rozbuškovú tyč, na ktorej sú uchytené ťahavé nálože, ktoré sa začnú ukladať na terén. Po úplnom rozvinutí ťahavých nádrží tank pokračuje plynule v jazde a po prejdení asi 30 m od konca ťahavých náloží príde automaticky k výbuchu všetkých náloží, a tým k vytvoreniu priechodu v mínovom poli.

Výbuch aktivuje protitankové alebo protipechotné míny alebo ich mechanicky ničí, a tým vyraďuje z funkcie. VO má asi 95 % účinnosť.

Konštrukcia prívesu VO je riešená tak, že príves tvorí samonosnú vaňu, ktorá pri prechádzaní cez zákopy, krátery, priekopy a pod. dosadne na terén, a tým ho ľahko prekonáva.

VO sa zavesuje ako jednonápravový príves za tanky T-34 a tanky rady T-54 a T-55, ktoré musia byť pri odmínovaní vystrojené vpredu mechanickým odmínovačom – TRAL alebo vyorávačom.

Do výzbroje ČSĽA bol zavedený v roku 1962. V šedesátých letech měla ČSLA k dispozici zhruba 310 odminovačů VO. Každá tanková rota měla být vybavena po jednom VO a MOV. Cena jednoho odminovače VO v roce 1964 činila 145 000 Kčs.

Hlavné technické údaje :
Rozmery v mm:
Dĺžka : 4188
Šírka :2930
Výška :1717
Svetlá výška : 454

Hmotnosť v kg :
- úplného : 4200,
- prázdneho : 2500
- jednej úpravy spotrebného materiálu : 1700
- kotvy : 175
- bubnu s ťahavou náložou : 130,
- celková hmotnosť trhaviny na 1 priechod 100 x 5 m : 1100.

Pneumatiky : 11,00-20 S0

Rýchlosť v km / hod.
:
- priemerná v teréne : 15
- max. v teréne : 35
- ťahaného automobilom T-111 : 60
- max. rýchlosť pri odmínovaní je 8 km/ hod.

Čas potrebný k vystrojeniu VO osádkou tanku : 40 minút.
Preprava :
Na veľké vzdialenosti sa VO pripojí na nákladné automobily P V3S, T 138 alebo iné vozidlá ( transportéry, ťažné vozidlá a pod.).


Zdroj : Žen-29-6 Výbušný odmínovač VO, predpis ČSLA Praha 1977

Bílek, Jiří, a.i. : Československá lidová armáda v koaličních vazbách Varšavské smlouvy. MO ČR 2008
CZK - VO (výbušný odminovač) - Pripojenie VO k tanku T-55.

Pripojenie VO k tanku T-55.
CZK - VO (výbušný odminovač) - VO- popis.

VO- popis.
CZK - VO (výbušný odminovač) - Spustená kotva VO.

Spustená kotva VO.
CZK - VO (výbušný odminovač) - Tank T-55 vybavený mechanickým vyorávačom a VO.

Tank T-55 vybavený mechanickým vyorávačom a VO.
URL : https://www.valka.cz/CZK-VO-vybusny-odminovac-t34022#313080 Verze : 1
Výbušný odminovač VO
Výbušný odminovač VO se používal ke zřizování průchodů v minových polích ve spojení s tankem překonávajícím minové pole pomocí mechanického odminovače. Výbuchem táhlých odminovacích náloží se aktivovaly zbývající miny v mezeře mezi vytvořenými kolejemi i vně kolejového průchodu a vznikl plný průchod o šířce až 5 m a délce 90 - 100 m.
Vlastní odminovač byl jednoosý přívěs za tank vybavený 11 bubny s táhlými odminovacími náložemi o délce 100 metrů (celkem 1100 kg plastické trhaviny). Táhlé nálože byly pomocí vytahovacích lan připevněny k masivní kotvě uchycené závěsy k zadní straně odminovače. Před začátkem minového pole se závěsy kotvy odstřelily pomocí pyrotechnických patron ovládaných přes propojovací kabel osádkou tanku a kotva se díky své váze zasekla do terénu a začaly se odvíjet napínací lana, současně se vyklopily vodící ramena po stranách odminovače. Tato vodící ramena umožňovala pokládat táhlé odminovací nálože i vně jízdní dráhy tanku, na každé straně 3 nálože a v jízdní dráze tanku 5 náloží. Po vytažení a napnutí vytahovacích lan se na terén položily táhlé odminovací nálože a po jejich natažení došlo k jejich aktivaci.
Výbušný odminovač byl zařazen do výzbroje v 60. letech jako přívěs za tanky T34, T54/55 a později T72, které musely být opatřeny vpředu mechanickými odminovači MOV nebo TRAL.
CZK - VO (výbušný odminovač) - Pohled zezadu na pokládané odminovací nálože

Pohled zezadu na pokládané odminovací nálože
URL : https://www.valka.cz/CZK-VO-vybusny-odminovac-t34022#139290 Verze : 0
VO, Vojenské muzeum Králíky, srpen 2004.
CZK - VO (výbušný odminovač) -


URL : https://www.valka.cz/CZK-VO-vybusny-odminovac-t34022#123929 Verze : 0
Jeden ze tří VO-72M4 CZ upravených pro modernizované tanky T-72M4 CZ.



Zdroj : www.73tankovyprapor.army.cz
CZK - VO (výbušný odminovač) - VO počas výcviku.

VO počas výcviku.
CZK - VO (výbušný odminovač) - V závesa za T-72.

V závesa za T-72.
CZK - VO (výbušný odminovač) - Výbušný odmínovač.

Výbušný odmínovač.
URL : https://www.valka.cz/CZK-VO-vybusny-odminovac-t34022#348973 Verze : 0

Diskuse

Na přívěsu je z každé strany sklopné rameno které vede táhlou nálož (lidově bleskovici) odvíjenou z bubnů uvnitř přívěsu. náloží je několik vedle sebe a ramena zcela určitě přesahují šíři tanku o dost velkou vzdálenost. V klidu jsou ramena přitažena k bokům přívěsu a zajištěna, otevírají se na elektrický impulz z tažného vozidla a jsou pérem napřímena do polohy kolmé k ose postupu. Právě proto že se odvíjí několik náloží a ramena jsou poměrně do šíře zdá se mi uváděných 5 m poněkud málo. Přívěs sám je v podstatě jen plechová krabice (nepancérovaná) na jednoosém přívěsu. Bubnů je několik (pokud mne paměť neklame tak jde o lichý počet) vedle sebe a z nich se nálož odvíjí. po jejím odvinutí na plnou délku (nejsem si jist ale tuším že 125 m ) je nálož automaticky odpálena, čímž vzniká poměrně široký koridor v minovém poli. V reálu jsem to viděl v činnosti jednou ale při nácviku (tedy bez odpalu a náloží) se to používalo při vfýcviku celkem běžně. Pokud vím tank mohl přívěs "odhodit" po použití.
URL : https://www.valka.cz/CZK-VO-vybusny-odminovac-t34022#139010 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více