Prétoriánská garda

Diskuse

Toto je pokračování diskuse o prétoriánské gardě z tématu "Rím. Legionárske denáre" ze dnů 30.-31.8. 2005
URL : https://www.valka.cz/Pretorianska-garda-t34023#123937 Verze : 0
Nazdar!

Citace :

Keď si prepočítaš počet prétoriánov a iných jednotiek je skóre vysoko v prospech prétoriánov.

Tohle jsem asi trochu špatně pochopil. Chceš tím říct, že když se jednotka o řekněme 1000 mužích dopustí jednoho špatného činu a jednotka o 5000 mužích dvou špatných činů, je ta první pořád horší, protože míra provinění v přepočtu na jednoho muže je u ní vyšší? Shocked
Jak už jsem psal, v dosazování a pokusech o dosazení vlastních císařů na trůn jsou na tom prétoriáni a legie více méně stejně.
A když si odmyslíme pár vražd "špatných císařů" (o tom jsem psal dříve) a vůbec celkově ostudné období od začátku vlády Commoda až po začátek vlády Septimia Severa, tak už těch dalších "skvrnek na cti" až tak moc nebylo. A téměř všechny se odehrály v době vrcholných politických krizí. Jinými slovy: ano, prétoriáni se účastnili na vraždě Galby, který byl, řekněme, považován za dobrého císaře. A to je špatné. Jenže, co se v té době v římské říši dělo? Bouřily se legie na Rýně (dokonce několikrát). To není špatné a hanebné? V samotném Římě spřádali vlivní politici různé pikle proti císaři (včetně prétoriánského prefekta). To není špatné a hanebné? Zkrátka byla krize, chaos a zmatek. Hanebně se v té době chovali všichni, jenže garda je ta jednotka v Římě, která je nejvíc na očích, a proto také její pověst nejvíc utrpí. Oni totiž všichni vědí, že Galbu zavraždili prétoriánští jezdci, ale už méně lidí ví, že ho tam s nimi vraždili i vojáci z legií. A takhle to většinou probíhalo i v dalších případech. Ano, prétoriáni zavraždili Pupiena a Balbina a nějakou chvíli předtím dokonce svedli téměř regulerní bitvu s obyvateli Říma. Jenže opět musíme také zhodnotit situaci. K té bitvě vyprovokovali Římany senátoři. A podívej se, kolik v té době vládlo uznaných císařů a kolik usurpátorů. Copak to je od legií čestné, zvolit si svého císaře a v jeho jménu rabovat provincie?
Zkrátka prétoriáni opravdu nejsou bez poskvrny, jenže to ti ostatní ani zdaleka také ne. Dokonce i míra špatností je zhruba podobná, jenže u prétoriánů je to víc vidět. Prétoriáni mají velice špatnou pověst a to často dost nezaslouženě.
S pozdravem
Saša
URL : https://www.valka.cz/Pretorianska-garda-t34023#123946 Verze : 0
Ešte raz ti píšem že prétoriánov neodsudzujem, ale "príležitosť robí zlodeja" nehovorím že iné jednotky keby boli v situácií pretoriánov by sa správali inak možno ešte aj horšie a aj konali, ale iba v možnosti svojho dosahu (skôr si dejiny zapametajú zavraždenie cisára ako vyvraždenie dediny v Gálii).
K tej štatystike čo som uviedol ani jedna légia či iná vojenská jednotka ríma nemala na krku toľko povraždených cisárov, ale to je vina toho že boli k ním príliš blízko a to im dávalo možnosť ovplyvňovať ich voľbu alebo prípadne ich vládu či už jednotlivcom alebo celým skupinám prétoriánov.
Rozdeľovať cisárov na dobrých a zlých tiež nie je veľmi dobré riešenie veď povesti vznikali väčšinov po ich smrti a veľmi často boli roznášané ich a zveličované ich nepriateľmi na odvôvodnenie vraždy a vzbury. Veď spôsob politiky sa za tie roky príliš nezmenil. Je jasné že niektorý boli krutejší a zákernejší, ale niektorý vedeli aj svoje zločiny poriadne zamaskovať a v období severovskej dynastie a najmä po nej sa to už stáva skoro úplne neprehľadné. Takže také delenie by som ponechal stranov.
URL : https://www.valka.cz/Pretorianska-garda-t34023#123978 Verze : 0
Zdravím,
asi jsme si trochu špatně porozuměli. Já se tu také nechci snažit obhajovat špatné činy, které prétoriánská garda vykonala. Ale chci tu uvést na pravou míru povědomí, které o ní většina lidí má, a které se vytvořilo na základě několika více méně výjimečných situací, které nebyly standardem. Většina lidí při zmínce o prétoriánech pomyslí na ty po moci a penězích bažící vojáky, kteří nejenže podporovali tyrany, ale navíc je byli kdykoliv ochotni pro pár denárů zradit (myslím, že třeba v anglicky mluvících zemích jsou tyto konotace ještě podstatně silnější než u nás). Pěkně je tohle myšlení vidět na tvém možná dokonce v tomto směru i trochu podvědomém prvním příspěvku, který tuto diskusi odstartoval: "Veď je to vidieť aj na rímskych dejinách na vzburách proti jednotlivým cisárom keď už len za prísľub vyšších odmiena príplatkov boli ochotný ich zradiť (veľmi populárne to bolo u pretoriánov)." Ono "velmi populárne to bolo u pretoriánov" je přesně to, o čem tady mluvím. A přitom na čem toto tvrzení zakládáš? V pramenech máme za cca 300 let historie prétoriánské gardy jen jediný jasný a průkazný příklad, kdy byly prétoriánům nabídnuty předem peníze za zradu a zabití císaře a oni to udělali (Galba). Pak máme ještě jeden jasný příklad o lačnosti prétoriánů po penězích (vydražení trůnu a vůbec Commodova vláda a její následky). To je vše. Skutečně to tedy bylo "velmi populárne u pretoriánov"? To je ukázka těch mýtů a legend, o nichž jsem předtím hovořil a které jsou téměř podvědomě stále dokola opakovány. Garda je prostě stále posuzována na základě několika prohřešků, které však byly více méně výjimečné a nestandardní (nebo naopak v určitých dobách standardní i u ostatních, a proto je nelze tímto způsobem vyzdvihovat).
Záludnosti dělení císařů na dobré a špatné si samozřejmě velmi dobře uvědomuji. Proto jsem ostatně tato označení vždy dával do uvozovek. Nicméně nějaké výrazové prostředky pro vyjádření svých myšlenek jsem použit musel a žádné vhodnější prostě nebyly. Jsem si jistý, že vnímavý čtenář to pochopí.
S pozdravem
Saša
URL : https://www.valka.cz/Pretorianska-garda-t34023#124105 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více