Díl 09 - Vteřinové lepidlo a práce s ním.

Vteřinové lepidlo (kyanoakrylátové, prstolep,....) je v poslední době nepostradatelnou součástí modelářské praxe. Slouží jednak k lepení plechových a resinových dílů, ale také k "prolévání" dlouhých a namáhaných spojů a tmelení.
Vyhněte se nákupu lepidel u pokladen samoobsluh a supermarketů. Lepidlo je velmi často vyschlé, staré a jiným způsobem znehodnocené. Hlavně však má pro naší práci absolutně nevhodný obal, plechovou tubičku. Nikdy se vám nepodaří tubu opět dokonale uzavřít, což vede k dalšímu znehodnocení lepidla. Lepší jsou lepidla v plastových lahvičkách.
Lepidla uchovávejte ve studenu, bez přístupu vzduchu. Pokud máte místo v lednici, klidně (samozřejmě důkladně zabezpečená před dalšími členy rodiny) tam.
Lepidla dělíme podle hustoty na superřídká, řídká, střední a hustá.
Superřídké a řídké používáme na práci s lepty, "nabodování" resinových dílů, prolévání dlouhých spojů apod. Jejich výhodou, ale taky nevýhodou, je téměř okamžité vytvrzení, v řádu sekund. Závisí na síle vrstvy lepidla, a vzdušné vlhkosti. Lepidlo nejlépe vytvrzuje v malé vrstvičce. Ideální je samozřejmě nanést pouze to množství, které potřebujete pro slepení dílů, ale to se jen málokdy podaří.Je třeba brát ohled na vysokou viskozitu (zatékavost, kapilaritu) lepidel. Mohou se dostat, a dle Murphyho zákonů i dostanou, do míst, kde je nepotřebujete. Proto opět platí dvakrát měř, jednou lep".
Lepidla střední a hustá se používají tam, kde potřebujete s díly ještě nějakou dobu pracovat, a pro tmelení. Vytvrzují déle, v řádu minut. Po vytvrzení je spoj pevný, můžete ho brousit, rýt a vlastně cokoli.
Nezbytnou a nepostradatelnou pomůckou při práci s lepidly jsou další výrobky: Debonder slouží o odstranění zaschlého lepidla, aktivátor k téměř okamžitému vytvrzení spoje. Obojí by mělo být od stejné firmy, jako lepidlo a je dobré u debonderu vyzkoušet, zda nenaleptává plast.
Nevyplácí se dávkovat lepidlo přímo z obalu, ve kterém se dodává. Hrozí potřísnění modelu, rukou, oblečení a pracovní plochy lepidlem. Lepší je zřídit si "transportní" stanici, z platíčka od léků. Do bublinky si nalijte lepidlo. Jak bylo výše psáno, lepidlo ve větší vrstvě vytvrzuje pomalu. Pro nanášení si vyrobte "udělátor" z jehly, zapíchnuté např. do gumy na konci zbytku tužky, nebo do versatilky apod. Ouško jehly částečně odřízněte. Získáte tak jakousi "vidličku" pro nanášení lepidla.
V praxi si popíšeme práci s leptem. Třeba přilepení páčky k palubní desce. Do pinzety uchopíte páčku. Přiložíte na patřičné místo. Druhou rukou s použitím udělátoru nanesete kapičku lepidla. Třetí rukou stříknete trošku aktivátoru. Čtvrtou rukou odtrhnete díly od podložky, ke které se vyvzlínaným lepidlem přilepily. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Pokud potřebujet použít lepidlo k tmelení (typický příklad jsou přechody křídlo trup) postupujte následovně. Lepidlem zalijte spáru. Počkejte, až dojde k vytvrzení spoje nebo použijte aktivátor. Uchoštourem namočeným v debonderu spoj uhlaďte a začistěte. Hotovo.
Dejte pozor při lepení kabinek. Páry z lepidla mohou způsobit nevratné zmléčnění čirého plastu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Samostanou kapitolou je pak použití kyanoakrylátů jako hlavního lepidla při stavbě modelu. Ne že by to nešlo, ale s klidným svědomím to začátečníkům doporučit nemůžu. Prstem, ke kterému máte přilepenou košili a druhou rukou s pevně vlepeným modelem Spitfiru, sice zaujmete, ale čas strávený na chirurgii a následná rekonvalescence za to rozhodně nestojí.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#124463 Verze : 0
No jo, ale kde to sehnat? Zrovna vcera jsem pobihal po meste, navstivil vsechny mozne prodejny a vsude byly jenom klasicke tubicky s vterinovym lepidlem. Navic nejake deleni ridke/huste na nich neslo nijak zjistit. Kdyz jsem pred prodavacem vyslovil debonder, zadny ani netusil, co to je...
Neslo by poradit nejaky konkretni typ/vyrobce a kde to vzit?
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127308 Verze : 0
To Arccos: Já taky nevěděl kde ho sehnat a zašel jsem tady u nás v zapadákově do prodejny s nářadím a zahradními pomůckami a ejhle... měli.. a hned tři druhy, pěkný výběr....tak ti asi nezbude než zkusit hledat dál.
Rozhodně bych nezkoušel obyčejnou drogérku nebo papírnictví. Báby u nás na mě koukaly jak myši vyvoraný z pole, co že to po nich chci Laughing
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127312 Verze : 0
Obecně se dá říci že v modelářských prodejnách tohle dělení znají a obvykle mají jak různé hustoty lepidla i další "kouzelné vodičky" jako debonder, urychlovač a podobně. Pokud to máš do nějakého modelářství z ruky pak v supermarketu jsou obvykle u pokladny, osobně používám značku Loctite, (nekdy je na ní napsáno i Super bond) a ta stejně jako ostatní do tubiček plní normální řídké lepidlo, pokud potřebuješ husté (já ho používám nejvíc) pak musíš hledat to které má na kartonu (a samozřejmě i na tubě) slůvko "Gel" bývá obyčejně v rohu kartonu šikmo a celkem dost zřetelně. Co se mně osobně velmi neosvědčilo byly tuby se vteřiňákem Alteco, bylo to to nejhorší lepidlo co jsem měl, ale potkal jsem i lidi kteří si ho chválili, takže možná jsem narazil jen na špatnou várku.
Samozřejmě jde vteřiňák i objednat, ale sám o sobě se kvůli poštovnému asi nevyplatí. Já si některé kupuju v modelářství (obvykle HVP) něco v prodejně Loctite (mají tam neskutečný výběr) a někdy když si nevzpomenu tak zajdu do supermarketu za rohem a tam si tubu s gelem koupím.
Lepím s tím hodně, protože dělám reziny a zatím jsem mimořádně spokojený. Myslím že dost by měli mít i v Baumaxu, OBI nebo nějakém podobném kšeftě pro kutily (třeba Patex) solidně jsou použít i "pětiminutové epoxydy" pokud lepíš hodně velké věci.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127313 Verze : 0
Zajimal by me nejaky blizsi popis prace s debonderem. Konkretne jak rychle to funguje. Mel jsem moznost vyzkouset jakousi znacku (uz si nepamatuju) a musel jsem misto se zaschnutym lepidlem utirat dost dlouho a vysledek vubec nebyl uhlazeny tak, ze by nebylo treba brousit. Ma to takhle fungovat? Jake jsou nejlepsi druhy debonderu?
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127315 Verze : 0
Diky za blizsi nahled na vec.
Co treba vterinaky Gunze?
Ja budu potrebovat vterinak sem tam na prilepeni nejake packy nebo uz nabarvenych dilu.
Hlavne me ale zaujala moznost pouzit vterinak na tmeleni.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127316 Verze : 0
to arccos:já jsem vteřiňák gunze vyzkoušel je kvalitní,ale připadal mi zbytečně drahý,oni ho mají i s takovým jako perem na aplikaci do kterého se namáčkne taková malá plastová nádobka s lepidlem,problém byl že ty náplně jsem samotné nikde neviděl a celé to stálo asi 160,-.což si myslím že je dost.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127324 Verze : 0
Hm, to rozhodne je Sad.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127326 Verze : 0
Už několikrát jsem každému, kdo má nejbližší modelářský obchod, nebo celkově problémy s nákupem materiálu, nabízel, že potřebné. ale PŘESNĚ specifikované zboží (druh, výrobce,....) koupím v Praze a pošlu s mírným příplatkem na poštovné na dobírku. Rád pomůžu, ale ze svého to dotovat nebudu.SmileSmileSmileSmileSmileSmileSmile
Takže případní zájemci, SZ nebo mail.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127329 Verze : 0
Mozna by stalo za to i zminit, ze vterinak se nepouziva jenom na lepeni rezinu a plechu, ale samozrejme take na ...... TMELENI popr. na zatvrzeni ryti Very Happy


Zvyknul sem si tmelit sekundovym lepidlem a nemuzu si stezovat. Diky tomu, ze vterinak ztvrdne behem sekundy Very Happy a hlavne zatece do spar (ridky). Potom jenom lehce vybrousit (popr. postup ala Marty) a je - procedury viz. prispevek Martyho.


Jeste pred zacatkem upozornuju, ze sem perfekcionalista proto mozna vetsina lidi efekty, ktere popisuju nepozoruju (ja nicmene vse delam pod lupou, tak tyto efekty jsou pro me dost zretelne) Very Happy Very Happy Very Happy Razz to jen tak na okraj Very Happy


Jinak uplne nejlepe je tenhle postup aplikovatelny zejmena na velmi mekke plasty tak typicke pro starsi stavebnice popr. pro vytvory vychodnich prodejcu Very Happy A dale na plasty pri nichz pri brouseni vznikaji takove odlupujuci se supinky, popr. tehdy pokud se plast pri brouseni spise nez obrusuje tak se droli (napr. nektere Tamiyi, atd.), popr. pri brouseni vznikaji vlakna nebo vydrena mista na modelu ...


Dalsi uziti je zejmena pri kompletnim preryvani celeho modelu ci brouseni nekvalitniho plastu zde je uziti na zejmena tri zpusoby:
Ad 1.) zacisteni chyby - jde o to, ze pri preryvani vam vzdy urcite tak nejak ta ruka ujede Smile Moje zkusenost napr. z modelu Desault Rafale od Tamiyi cely model je treba preryt a ruka mi ujela asi 16x (mozna i vickrat Smile - zejmena ten kulaty trup je nocni mura preryvani) Very Happy Takze na zacisteni takove chyby je rychle a dobre zatmelit vterinakem. Toto reseni ma i dalsi vyhodu, ze kdyz vam ujede ruka a toto misto vytmelite napr. Putty tak tmel neni tak odolny a ruka vam "starou" kolejnici muze ujet znovu (mluvim z vlastni zkusenosti) Very Happy PAk tedy bud muzete tmel jeste prejet lepidlem jako vrchni vrstvu nebo vytmelit spatnou cast sekundovym lepidlem (coz je lepsi).
Ad. 2) Zajisteni urcite hloubky ci cistoty ryti - jde o to, ze castokrat budete mit trosku hlubsi ryti nez je cilene. Proto neni nic lehciho nez vytmelit ridkym vterinakem. Na udelatku (viz. MArty a spendlik v gume, atd.) na jehlu nanesete vterinakem a touto jehlou potahnete lepidlo po cele dylce spary. Cim vice lepidla tim vice hloubky ryti ztratite.
Zacistovani spar se deje podobne, pouze s tim rozdilem ze na spicku jehly naneseme pouze velmi malo lepidla.
Ad. 3) Brouseni nekvalitniho plastu - zde jde o to, ze dost plastu pri brouseni mizi dost rychle a zaroven nekvalitne a zanechava za sebou takove skarede vydrene mista, popr. ruzna vlakna, atd. Toto misto lehce nabrousime a pak na nej naneseme, co nejvice do sirky v male vrstve sekundove lepidlo a nechate proschnout. Podle kvality plastu je dobre nekolik vrstev.
Pote provedem zaverecne brouseni.


Tyto postupy mam vyzkousene na extremne nekvalitnich plastech ala Airfix, kde pri prebrouseni napr. 2000 pod vodou vam stejne mizi i pri sebemensim jemnem brouseni treba 1 mm plastu navic ve vlaknech a to, co zustane neni nadherne hladky povrch, ale spise ruzne vice ci mene odrhnute supinky. No cerna mura modelare Very Happy


Kazdy, kdo treba bude lepit takove ojedinelosti jako P 61, tak urcite tohle lepidlo uzije, protoze pokud dobre tusim vsichni vyrobci pouzivaji podobne mekky plast, ktery vybrousit a vytmelit klasickou cestou je celkem nerealizovatelny. Ja spotreboval 100ml !!!!!!!!!!! lepidlo ......


Ja jinak pouzivam vterinak od firmy Agama, nebo jinyho ceskyho vyrobce. Produkt se tusim jmenuje Pelikan nebo tak nejak. Naprosto perfektni ridke lepidlo - pro tmeleni skvele a pro lepeni resinu take velmi dobre. Problemy jsou bohuzel s lepenim plechu, kde neni dobra lepivost a dost casto dily odpadaji.


P.S. Mate take podobne zkusenosti s temi plasty a brousenim nebo sem ja jenom takovy zimperlich ???? Very Happy Very Happy Razz
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127346 Verze : 0
na plechy používám raději gel,kvůli možnosti s dílem ještě chvíli manipulovat.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#127350 Verze : 0
to ptr:používám vteřináky HVP a debonder Plusmodel.Místo kde vteřinák odmítám tolerovat (výrony,upatlání,atd..) přejíždím vatovou tyčinkou na čištění uší namočenou v debonderu-nemusí být nijak zvlášt nacucaná-asi 20. až 30.vteřin a funguje to bezva.Tam kde bylo lepidla víc,postup jednou opakuju. Je to supr věc. Jako by tam lepidlo nikdy nebylo.POZOR!!Některé značky jsou prý agresivnější na plastic, takže je potřeba před použitím ověřit na plasticu konkrétního moelu. S mou dragoní Pz 4 D je Plusmodel kamarád a nemám sebemenší problém. Vemi prosté a funguje to.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#166986 Verze : 0
to Olda: dik za info. Rekneme, ze mam prilepeny nejaky PE dil a kolem trochu vytlaceneho lepidla. Nestane se treba, ze by debonder nejak vyvzlinal i pod PE dil a odlepil ho (nebo zeslabil pevnost spoje) ?
Dalo by se tak i vyhladit zetmelene misto (myslim zatmelene vterinovym lepidlem samozrejme), ze by se treba uz nemuselo brousit?
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#167074 Verze : 0
Ne a ano.SmileSmileSmileSmile
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#167090 Verze : 0
to ptr samozřejmě že ti debonder může spoj i rozlepit, původně je debonder určen právě k tomu aby rozlepoval spoje slepené špatně a modelářské použití je samozřejmě až druhotné. jde spíš o to jak velká je plocha na které je to přilepené, jak moc lepidla je kolem (tedy toho co potřebuješ odstranit) a hlavně jak moc je spoj "těsný" tedy jak moc ty lepené součástky lícují. Pokud máš pochybu že by se tohle mohlo stát je dobré pracovat na několikrát, a vždy nechat debondér dostatečně vyprchat než budeš odstraňovat další část toho co je navíc. Ale pokud se i povede že se součástky rozlepí není to asi velký problém, prostě je po vyprchání dbonderu slepíš znovu (a líp Smile ) nono to samozřejmě nejvíc hrozí tam kde spoj je hodně tenký, tedy kde lepíš nějakou destičku kolmo na plochu tam je spoj samozřejmě snáz rozpuštěn než když slepíš dvě plochy, tam to asi nehrozí (pokud to do debonderu nenamočíš - to jsem jednou udelal když se mi ma nůž vylil prstolep a já to zjistil až když bylo pozdě, debonder to za pár dní rozlepil a z prstolepu na dost velké ploše udělal něco jako želé) .
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#167193 Verze : 0
bitaxe: pokud se mi teda dostane debonder na misto, kde chci lepit, staci ho nechat vyprchnout, nebo je treba jeste nejake dalsi pripravy (umyt apod)?
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#167211 Verze : 0

Citace - ptr :

bitaxe: pokud se mi teda dostane debonder na misto, kde chci lepit, staci ho nechat vyprchnout, nebo je treba jeste nejake dalsi pripravy (umyt apod)?

pokud se můžu vetřít, tak já osobně jen doleštim hadříkem po vyprchání, ale ani to myslím není nutné. Jinak obecná mnou aplikovaná zásada - čím míň lepidla, tím líp, takže vybírám místo, které pro přilepení plně postačuje a nelepím všechny dotykové plochy a převážně používáme gel, nebo medium hustotu Wink
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#167212 Verze : 0
Mně atačilo nechat to vyprchat (uvolňoval jsem tak třeba sud od Stalince) do druhého dne, pak jsem to normálně přilepil (tentokrát správně Smile ) a drží to docela dobře.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#167220 Verze : 0
Tak, abych také přispěl svoji troškou do mlýna.
Já osobně používám vteřiňák od 3M jmenuje SCOTCH WELD E1100 a jsem s ním naprosto spokojen. Jednak proto, že ho mám nevyčerpatelný zdroj zadarmo a jednak, že je to opravdu vysoce kvalitní průmyslový prstolep. Horší je to s jeho aplikací, ale to jsem vyřešil přeléváním do injekčních stříkaček s jehlou, někdy se stane, že mi v ni zatuhne, ale protože tohoto lepidla mám opravdu dostatek (tak na 3 životy Laughing Laughing ) tak tuhle věc neřeším. Běžně se toto lepidlo v obchodech nedá asi koupit, i když můžu se plést. Já osobně ho ještě nikde volně v prodeji neviděl. Jde o 20g balení a při koupi 100ks a víc stojí cca za 150Kč za lahvičku Razz Very Happy . Dá se poměrně snadno odstranit běžnými debondéry a opravdu drží jako čert vše, na co si jen vzpomenete, jen je trošku háklivější na mastnotu. Rád bych poskytnul vzorek nějakému opravdu zkušenému modeláři, aby mi řekl svůj názor na něj, protože já se mezi zkušené rozhodně zatím nepočítám a kdo ví, jestli někdy budu Confused Wink
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#168197 Verze : 0
Já bych za sebe rozdělil vteřiňáky jen na dva druhy, dobré a špatné Smile ve špatných je u mne jednoznačně ATECO což je věc která se mi natolik neosvědčila že bych výrobce nechal zlikvidovat nějakým obvzlášť opovrženíhodným způsobem (kupodivu jsem narazil na lidi kteří ho používají a údajně s úspěchem) na druhou hromadu bych dal třeba Loctite (gel i řídký), a spoustu dalších. Dnes to naštěstí už není problém. Kdysi jsem si na jedné seanci s výrobci nechal vysvětlit od lidí z Loctite jak to vlastně funguje (a co by se vše mělo dělat) a je to docela dost složitá věc, byli ochotni i namíchat speciál pro konkrétní hmotu (to bych zřejmě nezaplatil Smile ) ale celkem se dalo pochopit že mastnota je obecně nepřítelem dobrého spoje, vlhkost urychluje tvrdnutí v suchém vzduchu se to naopak zpomalí, samozřejmě lepené věci by měly co nejlíp přilehnout (gel to sice vyřeší ale pevnost je přeci jen nižší) moc nedoporučovali "aktivátory" tedy vodičky urychlující vatvrzení, prý proto že spoj je méně pevný - na povrchu se vytvoří krusta a spodek tvrdne nějak hůř (to nemohu potvrdit, používám to a drží mi spoje jak muslimská víra) bylo toho docela dost co mi napovídali (jeden byl viditelně zapálený fanda takže se vyžil Smile ) bohužel si pamatuji jen část.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#168256 Verze : 0
S tou vlhkostí vzduchu, to je pro mě opravdu novinka. Nu což, člověk se pořád učí Wink . Jinak gel, ten vůbec nepoužívám, místo toho používám to samé lepidlo viz výše, jen použiji ze starších zásob. Ono pokud se neskladuje v chladničce tak vydrží v tekutém stavu tak rok. Po delší době samo zgelovatí, ale myslím, že spoj je pořád pekelně pevný. Zajímalo by mě, co lepíte tím gelovým lepem? Confused: Mě na všechno stačí jen to jedno lepidlo, teda jeden druh, protože každou chvíli někdo ke mne příjde s prosbou o poskytnutí tohoto zázraku, takže jedno by mi nevydrželo někdy ani týden Wink .
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#168263 Verze : 0

Citace :

Ono pokud se neskladuje v chladničce tak vydrží v tekutém stavu tak rok. Po delší době samo zgelovatí

Laughing Tak oni nám prodávají prošlé zboží a vydávají to za novinku... Laughing


Gelové lepidlo používám právě když potřebuju, aby mi spoj nezaschnul hned. Prostě když vím, že s lepeným dílem budu potřebovat pár vteřin hýbat.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#168265 Verze : 0
No, zkusil bych to reklamovat u tvého prodejce, třeba uspěješ, ale hrozí Ti, že pak dostaneš buď něco jiného než si chtěl, nebo na budku Laughing Very Happy . S tím gelem, fakt zkušenost nemam a nikdy sem s tím nedělal, tak proto se tak ptám. Třeba až dospěju do takové úrovně jako všichni ostatní tady, tak s tím budu třeba i spát Laughing Wink, ale zatím se považuju jen za víkendového patlala, takže si vystačim většinou s tím co je.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#168267 Verze : 0
Gel má výhodu ve dvou věcech, první jak už píše Tango že jím jde lépe manipulovat, protože netvrdne tak rychle (proto používám aktivátor) a druhá výhoda je že plocha nemusí tak dobře přiléhat (pokud je tam neroivnost gel ji vyplní, řídké lepidlo "nemá objem" a pokud to nepřiléhá tak můžeš mít problém) Hodně lidí s gelem i tmelí, já to dělám minimálně, jen když potřebuji rychle vyplnit místo nebo u vakuáčů když je to slabé a je to třeba zpevnit (ale lepší je 5minutový epoxyd). Když nemám péo ruce aktivátor stačí na spoj párkrát od plic dýchnout a vlhko z dechu to obvykle urychlí (myslím vytvrzeníSmile ) On Kyanoakrylát tvrdne vzdušnou vlhkostí, aspoň mi to tvrdili (jak ta reakce vypadá chemicky nevím) a někdy mám podezření že aktivátor je možná jen nějaká lepší voía Smile
V ledničce ho necjhovám už leta, celkem mu to nevadí, spíš je problém že se zapomíná zavřít Smile
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#168277 Verze : 0
Tmelení gelovám vteřiňákem má i tu výhodu, že tmelené místo je tvrdé, nepropadá se a nedrolí se. Když vím, že tmelené místo budu přerývat, tak je vteřiňák mnohem lepší než klasický tmel. Akorát člověk musí být opatrný při broušení, aby nepodbrousil plast okolo.
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#168356 Verze : 0
Mně právě při rytí ta tvrdost vadí Smile respektive ne ta tvrdost ale to že je jinak tvrdý než plast okolo, přechod z jednoho na druhý je pak trochu problém, musí se prostě dávat víc pozor, víc mi vyhovuje tmel který je stejně tvrdý jako plast (ale to záleží na vkusu každého soudruha Smile jak se praví v jednom filmu )
URL : https://www.valka.cz/Dil-09-Vterinove-lepidlo-a-prace-s-nim-t34148#168372 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více