Zimmerit

Zimmerit - antimagnetická pasta, aplikovaná Němci na obrněnou techniku v rozmezí let 1943-44. Měla chránit tanky před magnetickými minami a náložemi. Aplikovala se přímo ve výrobě, dělník napatlal hmotu na svislé plochy tanku, pomoci ozubené stěrky vytvořil relief, vrstva bylal okolo 12 mm silná. Vzor nebyl jednotný, Tiger a King Tiger měly vodorovné proužky, Panther svislé, Jagdpanzery měly čtvercová schémata.


Co to znamená pro modeláře.


1)Pokud stavíte konkrétní stroj, a chcete dodržet historickou věrnost, jistě vás nepřekvapí, že se jako obvykle neobejdete bez fotografií konkrétního stroje - měl či neměl zimmerit, jak moc omlácený, atd. atd.


2) Samotné naznačení ziummeritu na model je oříšek - existuje několik způsobů, různě náročných, ale který je ten pravý - to si musí každý zvolit sám.


Pomocí tmelu


a) zde bych vás odkázal na článek Jiřího Karkulíka, který jednu variantu postupu ukázal ve svém pěkném článku na pokračování Sd.Kfz.173 Jagdpanther krok za krokem .


b) pěkný článek, ve které autor použil Milliput WW2ModelMaker


c) třetí způsob - zatím ho mám rozpracovaný, ještě tomu chybí naznačit v svislé předěly, ale mně se líbí - je rychlý a jednoduchý. Ve zkratce - oblepím plochu tamyia páskou, nanesu prstem tmel (použil jsem Italeri, je hodně řídký a pěkně se roztírá) a rozetřu po ploše. neuhlazuji, neřeším jak je kde silná vrstva - není na to čas, tmel tvrdne rychle - a plochu přeju rychle s přítlakem hrubší stranou žiletkové pilky. Pak ještě skalpelem naznačit rozdělení na pole svislými čárami (což jsem zapomněl)
tady je pár obrázků z testovacího modelu, na kterém zkouším a testuji. [
Zimmerit - Další varianta - kolečko na držáku, na kolečku je zimmeritový vzorek

Další varianta - kolečko na držáku, na kolečku je zimmeritový vzorek
Zimmerit - šikovná razítka na zimmerit, verze pro 1/35,

šikovná razítka na zimmerit, verze pro 1/35,
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124559 Verze : 0

Citace - Isek :

Aplikovala se přímo ve výrobě, dělník napatlal hmotu na svislé plochy tanku, pomoci ozubené stěrky vytvořil relief... [

Z modelářského hlediska je moje připomínka celkem bezvýznamná, ale jseš si jistý, že ta stěrka byla ozubená? Podle mých informací to byla obyčejná špachtle.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124562 Verze : 0
Dalším způsobem je Pyrogravírování - už název naznačuje, o co půjde. Potřebujete specialní nástroj, pájku s velmi ostrým hrotem - zahřeje se na správnou teplotu (vyzkoušet) a zimmeritový vzor se vytváří přímo na plastiku vyrýváním. Výsledky super, ale sami modeláři, kteří tuto techniku používají, přiznávají, že jde o držku (tedy o model), vůbec není těžké to celé zvorat a náprava je téměř nemožná.


LEPTY
tak znázornění zimmeritu pomocí leptů - o tom zatím nevím zhola nic a ani jsem to neviděl - pokud má někdo zkušenost, podělte se.


Na závěr - vyvstává problém s markingem, neboť obtisky mají problémy s dokonalým přilnutím na takový povrch. Takže buď malovat ručně, nebo šablony.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124564 Verze : 0
Hmm, ozubena stěrka nebo špachtle - tak tím si opravdu jistý nejsem, podívám se doma jestli k tomu něco najdu. Možná to byl jen můj dojem, zimmerit má dost pravidelný vzor, nějak se mi nezdálo, že by dělník obíhal tank a rýpal do něj stěrkou. Díky za připomínku, zkusím zjistit.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124573 Verze : 0
No, dělník postupoval tím způsobem, že nanášel zimmerit ve svislých (nebo vodorovných) pruzích. Nevím, jak bych to popsal, ale prostě do svislých pruhů špachtlí směrem odshora dolů "šťouchal" ty vodorovné drážky.
Nevím ale, jak se dělal vaflový vzor u Pantherů.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124580 Verze : 0
Tak k tomu původnímu nanášení, jednak se nenanášelo jen ve fabrice, ale i v polních dílnách, Zimmerit je pasta kterou jde nanášet na očištěný a základovko natřený povrch do teploty asi 10°C, a potom do cca 24 - 48 hodin vytvrdne. Opravdu se nanášela jak psal Tango, prostě se stěrkou "roztáhla" po povrchu a pak špachtlí do ní nadělaly vydorovné "záseky" (proto jsou ty svislé řady při užití zubaté stěrky ba nevznikly) způsob nanášení se ale lišil podle výrobce a proto i vzor je na různých strojích je různý. (známé jsou třeba "vafle" na StuG III, nebo "dlaždičky" na Pantherech)
Nejsnažší (a nejméně adrenalinové) je asi využití dvojsložkového tmelu (takové ty dve placičky co se smíchají a promnou jako plastelina) který se v klidu a pohodě nanese na model no a pak se v klidu nejlépe upraveným šroubovákem naseká, když to zkazíte jde to vyhladit a opravit, tmel tuhne asi dvě hodiny Smile
Lepší než plech který je přece jen poněkud plochý je odlévaný zimmerit dodávaný na některé typy, jde o tenoučké destičky v předem přichystaných tvarech (je to asi 1 - 1,5mm tlusté) bohužel je problém že se těžko shání - ty co mám já jsou z N. Zealandu, ale už jsem je viděl i z polska (byly na Panther) obvykle s tím byla pokryta jen tanková technika a samohybná děla, jen vyjímečně i třeba Hakly. Ostatně se ukázalo že hmota je poměrně drahá a koncem války byl už nedoatatek některých komponent a koncem roku 1944 se od jejího užívání upustilo, pokud se pamatuji správně přidávalo to tanku asi 300 - 500 kilo váhy, snad i to bylo důvodem pro zrušení. Nikdy se tím nenatíraly přídavné pancíře (schürtzen) aspoň já nikdy nic podobného neviděl.
Některé firmy (itraleri) se pokusily Zimmerit udělat ve stavebnici (Tiger I) bohužel výsledek je nevalný - zimmerit je příliš tlustý.
Pro zajímavost vlastní hmota je údajně nažloutlé barvy (takže odlouplá místa by měla mít tuhle barvu) a v továrnách se nanášel na suříkovou základovku.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124606 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Nikdy se tím nenatíraly přídavné pancíře (schürtzen) aspoň já nikdy nic podobného neviděl.



Ojedinele sa vyskytovali i stroje s ozimeritovanými schurtzenmi.
Pz.Kpfw.IV,StuG,Panther...fotá pohľadám a neskôr pripojím.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124612 Verze : 0
Přiznám se že by mne ty fotky docela zajímaly, je to totiž zbytečné (nálož vlastnímu stroji neuškodí a kila přibývají Smile ale vyjímky být samozřejmě mohou.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124633 Verze : 0
zimmerit pomocí leptů jsem vyzkoušel na tigerovi I,pracuje se s nimi celkem dobře vše sedí jak má. Lepím je normálně vteřinovým lepidlem,lepší je gel.Výsledek je uspokojivý,ale nezdá se mi autentický,jenže ono zkazit model zimmeritem z tmelu to je hned,tak bych začínajícím modelářům lepty doporučil alespoň ze začátku než nabudou trochu zkušeností.Je lepší vyzkoušet aplikaci pasty pomocí tmele na nějakém buďto starém modelu nebo hodně laciném.Co se týče obtisků s těmi jsem neměl problémy při použití usazovacích a vypínacích přípravků agama,možná by s jejich pomocí šly obtisky nanést i na pastu vyrobenou pomocí tmele,ale to zatím nemám vyzkoušeno.Teď to budu řešit na ton jagdpantherovi tak se pak podělím o zážitky. Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124639 Verze : 0
Není nad to si trochu zagůglovat, tady je výcuc:


Zimmerit vyráběla berlínská firma C. W. Zimmer Co. (odtud název). Nanášel se ve dvou vrstvách. První hladká vrstva asi 5 mm. Druhá, tenčí, vrstva se nanášela po 24 hodinách a měla "vzor" podle způsobu nanášení špachtlí. Po nanesení druhé vrstvy se zimmerit vytvrzoval horkovzdušnou pistolí (jinak by tvrdnul osm dní)


Složení zimmeritu:
- 25% polyvinilacetát (pojivo)
- 10% dřevěné piliny (plnivo)
- 40% síran barnatý
- 10% síran zinečnatý
- 15% okrové barvivo


Spotřeba zimmeritu:
- Stug.III - 70 kg
- Pz.IV - 100 kg
- Pz.V - 160 kg
- Pz.VI - 200 kg


Citace - bitaxe :

Přiznám se že by mne ty fotky docela zajímaly, je to totiž zbytečné (nálož vlastnímu stroji neuškodí a kila přibývají

Stačí říct Wink
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124669 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Nikdy se tím nenatíraly přídavné pancíře (schürtzen) aspoň já nikdy nic podobného neviděl.

To je IMHO pochopitelne. Zimmerit slouzil jako ochrana vozidla pred magnetickymi minami (kumulativni naloz, neco jako hlavice panzerfaustu, ale nestrilelo se to, melo to magnety pro uchyceni) - aby je nepratelsky pesak nemohl "prilipnout" na pancir.


Schurtzen mely za ukol privest k iniciaci priletajici protitankovy granat (pletivo pouze HEAT, plechove i vybusninu v AP) a tim chranil pancir korby ktery byl vic nez 1m za schurtzen.


Shurtzen bez Zimmeritu byl zamer - pesak prilipl magnetickou minu na plechovy schurtzen (asi to slo snadno), ta explodovala a vozidle nezpusobila zadnou skodu. Kdyby byl Zimmerit naneseny i na schurtzen, dal by si pesak asi vetsi praci s hledanim vhodneho mista, kam by se ta mina dala umistit Wink
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124677 Verze : 0
Takže niečo "schurtzenovo-ozimeritované"....Na Pz.Kpfw.IV je ich slušná kopa...pripájam len kvalitnejšie fotá,na ktorých zimm rozoznať.
Zimmerit - Ak ma zrak neklame,tak aj tento má zimmerit...

Ak ma zrak neklame,tak aj tento má zimmerit...
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124858 Verze : 0
Zopár Pantherov Ausf.D/A mali tiež ozimeritované schurtzeny,ale kvalitné fotá viac nemám.A farebné bokorysy tu švácať nebudem...
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124860 Verze : 0
je zajímavé že dost těch PzIV má sice zimmerit na schürtzen ale nemá ho na pancíři za ní, vypadá to že předpis o nanesení nebyl dost jasný a tak to nanesli opačně Smile dost zajímavý je ten na předposlední fotce, takový způsob nanášení jsem ještě neviděl. Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124863 Verze : 0
Mne príde nanášanie zimmeritu na schurtzeny naopak celkom logické a rozumné.
Keď si vezmete takú Pz.Kpfw.IV,či StuG,tak je možnosť dostať sa k pancieru vozidla z boku(žeby pešiak utekal oproti tanku,či za ním utekal je ťažko predstaviteľné),ak je naň namontovaný schurtzen priam nemožné.A je určite nie bez úžitku,ak sa magnetická nálož nedá kvôli nanesenému zimmeritu pripevniť i na schurtzeny.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124877 Verze : 0
to Brano jako člověk který u tankistů nějaký čas pobyl si naopak dovedu velmi dobře představit pěšáka který útočí na tank zezadu (běžně se to cvičilo), naopak zimmert na schürtzen je celkem zbytečný, jak už někdo psal, paprsek po výbuchu se rozptýlí a stroji neuškodí, takže si myslím že jde opravdu o chybu při výkladu předpisu, pokud vím tak továrny nanášeli zimmerit na tank, ne na schürtzen, to co je na fotkách je spíše vyjímka a polní úprava. naopak v prípadě poškození schürtzen, (to nebylo nijak neobvykléú je v místě po chybějící části přístup k tanku celkem snadný (schürtzen tě dokonce do určité míry kryjí) a pokud právě na stroji není pasta nanesena hrozí docela velké nebezpečí. Když Zimmerit dáš i na schürtzen sice tím nic nezkazíš ale ani si nijak nepomůžeš.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#124910 Verze : 0
Nácvik i útok odzadu je ok,hoci sa určite nejednalo o nacvičenie útoku magnetickou náložou,ktorú musel soldat pripevniť na postupujúci tank.
Je jasné,že účinky kumulatívnej nálože budú vďaka schurtzenom znížené,alebo úplne eliminované.Ale schurtzeny niesú primárne určené na zabránenie útoku pomocou magnetických náloží.Na druhej strane však,ak je aj stroj opatrený zimmeritom,ktorý znemožňuje pripevnenie magnetickej míny,a zároveň je opatrený "holým" schurtzenom,tak ten dáva dosť priestoru na upevnenie takejto magn.míny,ktorá ak je vhodne uložená dáva veľkú šancu na poškodenie napr.podvozkových kolies,či pásu.Je to ale samozrejme menšie "zlo",než keby mala nálož explodovať na neozimeritovanom povrchu hlavného panciera tanku......
Že išlo o poľné záležitosti je jasné.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#125095 Verze : 0
Zdravim. Prosim o kritiku pre moj zimmerit na Tigra I. Este nie je komplet dokonceny, ale betre ohlad na skutocnost, ze je to moj prvy model po 10 rokoch. Dik
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127117 Verze : 0
Mně se osobně líbí, je mnohem realističtější než třeba ten z plechu (ten zas asi nedá takovou práci) i když představa jak z plechu dělám třeba to kolem kulometu .. Sad
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127123 Verze : 0
Z plechu som este nerobil. Ten moj je z dvojzlozkovejo tmelu Tamyija. Celkom super sa stym robi, rychlo to neschne...cca 6 hodin a da sa pekne vytvarovat Ako z plasteliny. Neviem aka ma byt hruba vrstva, no myslim ze ta moja celkom ujde...Smile Naznacil som tam mierne poskodenia. Inak dalo by sa to urobit pekne aj okolo gulometu, no tam to asi vynecham.
Pridavam este jeden obr. z boku. Miesto pre blatniky je vynechane a asi vynecham aj pod blatnikmi. Aj tak to tam nie je vidno.
Zimmerit - bok

bok
Zimmerit - spodok

spodok
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127124 Verze : 0
je to pěkné,realistické opravdu je to asi lepší než plech.já teď budu dělat plechovej,protože když už jsem to koupil tak to přece nevyhodím.prosím tě nemohl bys mi napsat značku toho tmelu?dík. Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127136 Verze : 0
to JK už ho napsal, je to dvojsložková Tamiya v obchodě to mají celkem běžně je na tom napsáno něco jako Epoxy Puty (možná ne přesně Smile ) a jsou to dvě barevné "plasteliny" které smícháš prohnětením a naplácneš na model, tvrdne to řádově hodiny nepropadá se to a jde s tím tmelut velké díry. Prodává se to i od jiných výrobců (asi bys to sehnal i v OBI nebo podobných kšeftech) kdysi se to tady prodávalo pod označením Stukarit později Interit a ještě později z polska pod nějakým jiným názvem. Slavný Miliput je v podstatě totéž.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127146 Verze : 0
to bitaxe:dík za upřesnění,asi mám něco podobného od gsi,ale moji důvěru moc nevzbudil protože při zkoušce schnul v řádu několika dní.možná,to ale bylo rukama a nesprávnou manipulací.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127161 Verze : 0
já jich měl už několik druhů a všechny byly v podstatě stejné (polský byl jakoby hrubší ale na modelu se to nepoznalo) vždy jsem uřízl z obou tyček stejnou část (je to 1:1) smíchal a různě to hňácal v prstech až se ty dvě barvy promísily a nebylo znát nic než jedna (třeba zelená ze žluté a modré) no a pak máš tak hodinu až dvě na práci (potom to už tuhne což by u zimeritu asi nevadilo ale hůř se to přilepí na model když s tím něco děláš). Na suchý povrch se to lepí docela dobře, pokud to potřebuješ uhladit namočíš prst nebo nástroj a normálně to přejedeš, po vytvrdnutí je to tvrdší než plast ale ryje se do toho dobře, kdysi jsem z toho dělal čumák na mezka (jedno G a jedno B) z S-199 Smile drží to i po těch letech. Jediný problém byl ze to jedno je tužidlo a druhé vlastní epoxyd a ta jedna hmota po čase tvrdla (asi se tam dostávaly páry) takže si toho nakřečkovat pár kusů nebyl dobrý nápad, no ale to asi dnes už nehrozí (tedy to křečkování) Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127164 Verze : 0
Karkulik: Pozriem sa Ti na ten tmel dnes vecer a zajtra Ti napisem presny nazov. Ale je to nieco ako Epoxy Putty alo pisal bitaxe. Nic na nom nemozes skazit. Odrezes si dva rovnake kusky, prepracujes rukami (odporucaju sa rukavice ale ja som na to kaslal..Smile) a prilepis ako plastelinu. Schne to podla navodu cca 6 hodin, ja to nechavam aspon 12. Je to super vysledok....teda zatial...Smile Len to potrebujes poriadne roztlacit. Ak sa Ti to niekde pretrhne, nie je problem, ja to nechavam tak...prirodzene poskodenie...a hotovo. Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127165 Verze : 0
Pokud potřebuješ doplnit utržené místo není problém "přidat hmotu" spojí se to normálka a jen to vyhladíš a sjednotíš povrch.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#127166 Verze : 0
chtěl bych se vás na něco zeptat.nevíte jestly se prodává zimmermit i na 1:72?budu totiž stavět Tigra.a kolik asi stojí.dík moc
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#129237 Verze : 0
Prodává. Ale ceník v hlavě nenosím.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#129240 Verze : 0
chtěl jsem se zeptat kolik asi stojí ten dvousložkový tmel.a kolik toho asi je?díky
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#129766 Verze : 0
prosím jak tlustou vrstvu tmelu použít mám pocit že to mám moc tlustý
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#130796 Verze : 0
No já ho ve čtvrtek kupoval za 129 (tamiya v MPM) Smile ale ono se asi nechá sehnat i levněji, pokud se pamatuju tak z polska se vozil asi za pade. Dost dobré je když jsou obě složky různé barvy (snáz pak poznáš jestli jsou dobře promíšené) to byl právě důvod proč jsem sáhl po Tamiyi (je na ní nápis Tamiya epoxy puty) barvy jsou jen pomůcka právě na to míchání. Důležité je i jak je tmel jemný (to bohužel poznáš až když ho vyzkoušíš Sad ten polský byl malinko hrubší a tak s ním bylo víc práce při tmelení na Zimmerit by to ale nevadilo)
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#131635 Verze : 0
zkoušel jsem poprvé zimerrmit z tmele na 1:72, tak mi to zhodnotte
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#139867 Verze : 0
Nie je to zle, ale podla mna by si mal nabuduce pouzit mensi srubovacik, ale to vpichovatko, lebo na 1/72 to vyzera dost hrubo...ja by som pouzil dvakrat taky maly. Tie foto co som tu dal na zaciatku z zimmeritu by tiez chceli este o trosku mensi nastroj, ale uz som pouceny...Smile Tak sa poucis aj Ty...Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#140792 Verze : 0
tak dík za radu.dělal jsem to poprvé tak jsem se poučil.chybami se člověk učí Cool
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#140819 Verze : 0
chtěl jsem se všech na něco zeptat.kámoš dělal zimmerit na Tigerovi 1:35 z tmele Tamyia a vypotřeboval úplně všechen tmel a ještě mu to nevistačilo celé.proto jsem se chtěl zeptat jak to vyšlo Vám.já sice 1:35 nestavím, ale zdá se mi že tolik by toho neměl spotřebovat.možná by to mohlo být tím, že to má docela dost tlustý.tak jsem se chtěl taky zeptat jak to má být tlusté.díky za odpovědi.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#142884 Verze : 0
to Radek:Ta spotřeba tmele je opravdu velká já jsem na Jagdpanthera v 1/35 spotřeboval jen malou trošku.Asi bude opravdu problém v té síle vrstvy kterou kamarád udělal,hoď sem fotku.Mám dojem že ohledně síly vrstvy se tu už diskuze vedla,ale přesně si nepamatuji ty čísla.Myslím že to bylo něco kolem 0,2-0,5mm tmele.Ale nevím to přesně.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#142885 Verze : 0
ted tu fotku nemám, musím to teda vyfotit, ale má aspon dobrejch 1,5 mm.právě, že je to dost. Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#142925 Verze : 0
No tak si to zkus spočíst, 1,5x35=52,5 mm to by ti němci na ten tank museli dát ještě armování aby to tam drželo Smile tloušťka nebyla nijak velká cca kolem jednoho cm takže v měřítku 1/35 je to asi 0,3 mm což je málo takže 0,5 je solidní kompromis Smile v 1/72 by to v měřítku asi ani nešlo udělat takže se to musí trochu přehnat.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#142928 Verze : 0
Podla mna vrstva tmelu musi byt co najtensia....robil som Tigra v 1_35 s dvojzlozkovym tmelom Tamiya Epoxy putty....super praca ale treba to potom roztlacat na minimum moznej hrubky. Moj ma tak 0,5 mil priblizne a mohlo by toho byt aj menej. Inak som s nim spokojny, ale na 1_72 by som si asi s nim netrufol....to je uz ine meritko. Spotreba? Este mi ostalo na dvoch Tigrov v pohode. Takze ten tvoj kamos to fest prehnal s tym zimmeritom....Smile))
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#142976 Verze : 0
to dusab:to s tím teda fakt přehnal.na 1:72 jsem to dělal a je to docela dost pracný, ale stojí to za to.spotřeba je opravdu hodně malinká.dal jsem tady fotky tak se můžeš podívat.dělal jsem to po prvé takže to chce nejaký ty úpravičky.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143084 Verze : 0
dusab:je to v tomto tématu na druhé stránce Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143186 Verze : 0
Kdesi jsem četl o výrobě zimmeritu pomoci tenkých pásku krepového papíru a lepení pomoci herkulesu.Máte někdo s touto technologii zkušenost,případně foto?
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143272 Verze : 0
tak jsem se ptal kámoše a má to místama 0,5 mm což je dobré a někde to má 1mm což není 1,5 mm ale i tak to není málo.až to nafotím tak sem dám fotky.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143279 Verze : 0

Citace - Jiri Karkulik :

to Zbycho:návod na výrobu zimmeritu pomocí krepového papíru najdeš na úvodní stránce Války cz. v tématu články - jak na to.
http://plastikova.valka.cz/clanky.html

Díky herr stabsfeldwebel ! Už to študím Laughing .
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143284 Verze : 0
to Zbycho já to párkrát u známého co dělá "knoflíky" (tedy 1/72) viděl a nebylo to nic moc. Na větší je to snad ještě horší. Osobně bych spíš použil nějaký tmel než pokazil stavebnici. On je problém že ten krepák nedělá rovné rýhy (jako od špachtle) ale spíš různě vypouklé. Navíc mezi "pásy zimmeritu byl proužek hmoty a tady ti to myslím vychází opačně Sad
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143297 Verze : 0
to Zbycho: není zač.Ale jinak souhlasím s bitaxem,ten krepák bych moc nezkoušel,já raději volím lepty,protože tmele se trošku bojím,ale stejně se to jednou budu muset naučit,protože lepty to není ono.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143373 Verze : 0
Jako ideální (a jednoduché) se jeví použití odlévaných desek Zimmeritu té správné verze (dělají to někde u protinožců a myslím že i v Polsku) mám to na StuG III a na StuG IV, a je to silné tak 0,5mm a jen se to přilepí na model. Zásadní nevýhoda je stejná jako u leptů je to na konkrétní stavebnici a na jinou byť stejného typu se to prostě nedá. Ale viděl jsem na ModelBrno plát toho dlaždičkového co měly Panthery podobné tloušťky. Cena ale není nijak lidová (asi 800,- za něco jako A5 nebo jen mírně větší) takže zvítězila lakota a já si to nekoupil Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143383 Verze : 0
Já jsem se doposud taky trápil pouze s tmelem,teď jsem si koupil lepty na Tigra ale tmel na detailech (kolem mg , kanónu atd...)mně stejně nemine.Máš pravdu že lepty jsou moc pravidelné a tudíž trochu nevěrohodné ale určitě ušetří čas na rozdíl od peněženky... Sad .Dotaz na krepák jsem poslal abych zjistil jestli to někdo provozuje.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143386 Verze : 0
Ten krepák bych asi nezkoušel,jak píše bitaxe odlévaný je finančně náročný.Já zkusím příště tmel a uvidím,jeví se mi jako nejpřijatelnější a nejrealističtější.Tak uvidím.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143426 Verze : 0
to Jiri Karkulik co to vyzkoušet na něčem méně členitém než je tank Smile pokud vím byť vzácně užíval se zimmerit i na SdKfz 251 (kamo bylo v různých "Panzer color" nebo v HPM. Jsou to velké rovné plochy a pokud mne paměť neklame byl tam jen podélně rýhovaný (jako by ho přejeli od předu dozadu hráběma Smile )
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143433 Verze : 0
to bitaxe:to není špatný nápad.Mám doma SdKfz 251 D.Musím kouknout do Panzer Colors na ty fotky.Až ho budu stavět tak Bych Tě potom poprosil o pomoc s podklady.Já zkoušel tmel zatím jenom na Jagdpantherovi,ten má také více rovných ploch.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143441 Verze : 0
doma mám dokonce fotku na část takhle upravené 251 (je to D ) a ty rýhy jsou opravdu jen jedním směrem )ale ne zepředu dozadu Sad jak jsem si myslel ale šikmo shora dolů) pokusím se si vzpomenout a večer ti sem tu fotku dát.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143443 Verze : 0
Kolegové prosím o radu , mám doma Tiger late 3 in1 a koupil jsem lepty od Eduarda (35490 zimmerit SS Ab.101) myslíte že to byla dobrá volba?
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143837 Verze : 0
Pokud jsou ty lepty určeny na tvůj model tak bys problém mít neměl.Drž se návodu a půjde to dobře.Já jsem několikrát zimmerit od Eduarda použil a vždy díly dobře pasovaly.Z hlavy ti nepovím zda ta sada je pro dragona,ale je to na ní napsané i s číslem modelu pro který je určena.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143848 Verze : 0
V tom je právě problém,lept je původně pro Tamiyu č.35146,teď jsem opravdu zvědavý co za práce mně čeká...Jestli už to někdo máte za sebou dejte vědět.Ale snad se u Dragonu moc v rozměrech nesekli.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143855 Verze : 0
Jednou jsem použil lepty(sice nešlo o zimmerit,ale o doplňky) určené pro Italerku na dragona a nebylo to zas tak nejhorší.Myslím že tě žádné velké překvapení nečeká.Až tem zimm.dokončíš tak napiš jak to dopadlo.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143886 Verze : 0
tady je slíbená fotka zimeritu na SdKfz 251
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143896 Verze : 0
Nevím kdy se na toho Tigra vrhnu,teď bojuju z Rudelovou Stukou a to doslova protože já zapřisáhly technikař z těmi flugcojgy moc zkušenosti nemám...Pokud by ty lepty měly nějaké zásadni chyby tak se z váma určitě o ně podělím.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143907 Verze : 0
to bitaxe:díky, vypadá to zajímavě.Nevíš náhodou ten zimmerit byl po celém vozidle nebo jenom na korbě.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143945 Verze : 0
Nevím, ve squadronu a v polském panzer color je kreslený myslím po celém ale nejsem si jist. (z hlavy si to nepamatuju) kamufláž je pokud se pamatuju žlutá se zelenou (jak to poznali nevím Smile )
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143988 Verze : 0
Bitaxe: fotka to je pěkná a zajímavá ale nevím jestli by se mi takový hakl ve vitríně líbil...mám pořad takový dojem jako by ho obtáhli manšestrem.No nicméně vzor zimmeritu je to fakt zvláštní, vymykajíci se běžným vzorům.
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143989 Verze : 0
On až tak mimořádný není, jen se nepoužíval na velkých plochách (obvykle jen někde třeba mezi blatníkem a korbou) neobvyklé je použití na Haklu, na "nebojových" strojích se běžně nepoužíval. Navíc tady to vypadá že snad vzali hrábě a přejeli tu pastu Smile Je to zajímavost a mezi několika hakly může docela vyniknout Smile
URL : https://www.valka.cz/Zimmerit-t34173#143991 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více