Díl 10- Díly stavebnic z kovů

Součástí stavebnic nejnovějších dat narození, jak letadel, tak techniky, součástí výrobního programu mnoha firem jsou různé díly a doplňky z kovů. Soustružené tankové hlavně, doplněné někdy i mantlety hlavní z resinu, nohy podvozků, článkové pásy. Jejich výhodou je u podvozkových nohou hlavně nosnost, výrazně větší než u plastu, u hlavní zase jejich přesná kulatost (kdo se pokoušel ze šišoidního plastového polotovaru vybrousit kulatou hlaveň, ví), u článkových pásů zäse jejich pohyblivost, elegantní a věrohodné prověšení a třeba i hmotnost, která dělá model jimi vybavený težší a jaksi věrohodnější.
Jak na ně?
Prosté, milý Watsonové. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
To, co jsme si říkali v části o leptaných dílech, platí v plné míře i pro tyto součásti. Možnou vyjímkou mohou být např. podvozkové nohy, které mají viditelnou dělící rovinu formy, kterou je pochopitelně třeba odstranit. Jak už možná tušíte, budete k tomu potřebovat jehlové pilníky, pokud je přesazení velké, nebo brusný papír, pokud je malé. U článkových pásů může být problém v zaslepení otvorů, kterými se jednotlivé články pomocí drátku spojují. Stačí vrtáček patřičného průměru upnutý v ručním sklíčidle a za jeden Big Brother máte pásy na dva tanky. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Zásádní a stěžejní je ale kupodivu aplikace dílů z kovu na model. Nebudete tomu věřit, ale potřebujete k tomu vteřinové lepidlo. Ono jaksi rozpoštědlové nepříliš dobře funguje na kovy. U hlavní bývá potřeba udělat v dílu stavebnice drobné úpravy, například otvory větších průměrů pro usazení. Jako vždy i tady se vyplatí poslouchat přísloví: Dvakrát, nebo raděj třikrát měř a jednou řež. Proces uříznutí čehokoli je vesměs nevratný a pokud si nedáte práci s přípravou, můžete vyrazit pro jinou stavebnici, nebo začít vymýšlet variantu bez kanonu Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Pozor je také teba dát před lepením a při barvení. Díly z kovů jsou mastné!!!!!!!! Je proto nutné je odmastit, Jarovou vodou, nebo co zrovna používáte na nádobí, stačí. Je také dobré je opatřit "základovku", nástřikem stříkacího tmelu nebo barvy. Finální barva pak lépe "chytá.
Článkové díly pásů se nelepí, ale jak bylo výše uvedeno, spojují pomocí drátků. Drátek se prosune spojovacími otvory a uštípne na patřičný rozměr. Je dobré ho v dírce "pojistit" kapičkou hustého vteřinového lepidla, aby byl spoj pevný. Řídké lepidlo nepoužívejte, může zatéct až mezi dílky pásů a prolepit je k sobě, čím příjdete o pohyblivost. Rozměřte si dobře délku pásu, výrobce obvykle dodává několik článků navíc, takže musíte dobře počítat, abyste neměli pás pro dva tanky za sebou v řadě. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy, nebo naopak našponovaný jak těsné kalhotky. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
U pásů si dejte ještě pozor na jednu věc, nemusí nutně dojít ke shodě mezi výrobcem pásů z kovu a výrobcem stavebnice. Jinými slovy- poháněcí rozeta kol má jinou rozteč zubů, než mají otvory v pásech. Možností nápravy je v tomto případě několik. Například odřezat z rozety zuby a po jednom je lepit zpět ve zprávné rozteči- doporučuju masochistům, dlouhodobě uvězněným a vůbec flegmatikům. Porozhlédnout se, jestli někdo nedělá kola s patřičnou roztečí- vyžaduje většinou dost času, vhodné pro trosečníky na pustých ostrovech s internetovým připojením. Dělat jakobynic a použít blatníky, nebo cokoli, co tento nedostatek zakryje a pás ke kolu prostě přilepit - pro začátečníky a amatéry. Koupit sadu článkových pásů, která obsahuje i patřičnou rozetu- to je ta pravá, veselá, kráva..........
URL : https://www.valka.cz/Dil-10-Dily-stavebnic-z-kovu-t34917#126804 Verze : 0
Ad.tankové hlavne : Nemáte nejaké linky s fotkami týchto doplnkov,prípadne s rozmermi v M1:35 na hlavne zbraní z WWII ? Napr. i stránku nejakých výrobcov takýchto záležitostí.Mám možnosťi si ich vyrobiť sám(ale rozmery musím pracne "dolovať") a tým i ušetriť prašule,ale potrebujem inšpiráciu(ako to vyrábajú iní),pretože som vlastne ešte žiaden takýto výrobok na vlastné oči nevidel.
URL : https://www.valka.cz/Dil-10-Dily-stavebnic-z-kovu-t34917#126807 Verze : 0
http://www.eduard.cz/ tady najdeš fotky, ale horší to bude s rozměry. Chtelo by to nějaké měřítko, krabičku sirek vedle hlavně nebo tak něco.
URL : https://www.valka.cz/Dil-10-Dily-stavebnic-z-kovu-t34917#126815 Verze : 0
Ježišmária...pálky sú to neskutočné,ale to vypracovanie úsťoviek je brilantné a stojí to zato.Na takú "úsťovkovú" piplačku zasa toľko času nemám,nieto ešte nejakú šikovnú CNC mašinku.
URL : https://www.valka.cz/Dil-10-Dily-stavebnic-z-kovu-t34917#126818 Verze : 0
já jsem to zkusil trochu poměřit,ale mám hlavně jen na tigera I a na T 34/85.takže TIGER I:celk.délka hlavně je 92mm.pr.u věže 6,4mm,pr.hlavně 4,5mm,pr.u úsť.brz.4,6mm,délka úsť.brz.17mm,velký pr.úsť.brz.7mm,délka velkého prům.úsť.brz.6,6mm,pr.osazení úsť.brzdy 8,5mm,vrtání hlavně 3mm. T34/85:prům. u konce hl.3,6mm,délka hl.95mm,prům.u věže 4,7mm,vrtání 2,3mm.pro srovnání je na snímku baterie AA.
URL : https://www.valka.cz/Dil-10-Dily-stavebnic-z-kovu-t34917#126820 Verze : 0
Vďaka Jiří,akurát si chcem na budúci týždeň vytočiť T-34/85kovú hlaveň. Very Happy


Na úsťovkové záležitosti radšej zabudnem,lebo na také piplačky skutočne nemám čas.V práci mám ešte nedokončenú hlaveň ZIS-5ky na KV-1 od Trumpety.Len mám menšiu dilemu/problém(ale o tom potom).
URL : https://www.valka.cz/Dil-10-Dily-stavebnic-z-kovu-t34917#126824 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více