RAF - pátrání po pamětníkovi - 311. peruť

Diskuse

Dobrý den,


Mám prosbu...


Dělám rodokmen a narazil jsem na jméno létce u RAF - Richard Hapala. Byl u 311. bombardovací perutě. Zahynul 1.7.1941, když jejich letadlo (na jehož palubě byl jako navigátor) omylem sestřelil anglický pilot.


Pátrám po jeho stopách v Brně, posledním místě, kde žil před svým odchodem do exilu. Zdá se ale, že z jeho rodiny již dávno nikdo nežije.


Chtěl bych se zeptat, na koho bych se mohl obrátit, kdo by byl ochotný a věděl o něm něco z doby, kdy žil mimo vlast - nejlépe nějakého letce, který ho mohl znát. Nejlépe z Brna - jednak je pro mě nejdosažitelnější, ale hlavně předpokládám, že spíš s nějakým Brňákem se mohl znát. Rád bych zaznamenal jakoukoliv informaci/vzpomínku o této významné postavě rodu.


Možná také máte přehled o tom, co se kde dá zjistit z archivních záznamů a oficiálních zdrojů. Měl jsem v rukách knihu o letcích, která vyšla krátce po r. 1989 (na jméno si teď bohužel nevzpomenu), kde jsou informace velmi stručné. Např. by mě zajímalo, kdy odešel z ČSR, kam atd.


Děkuji.
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#127766 Verze : 0
P/O Richard Hapala zahynul jako navigátor v šestičlenné posádce, vedenou zkušeným pilotem, Sgt. Oldřichem Helmou. Posádka se skládala ze samých nováčků, kromě Helmy, který měl za sebou již 18 náletů. V noci z 1.7. na 2.7.1941 úspěšně bombardovali přístav Cherbourg. Při návratu jejich Wellington Mk.IC R1516 (KX-U) “The Broughton Wellington“ byl časem 1:46, sestřelen britským nočním Beaufighterem Mk.IF, startující z Middle Wallop, samotným velitelem noční 604 sq., jímž byl rhodesan W/C Charles H. Appleton, DSO, DFC. Zasažený Wellington se zřítil na pozemek Lower Park Farm, 3 km JV od města Mere v hrabství Wiltshire. Celá posádka přitom uhořela a trvalo tři dny, než některá těla se jim podařilo pozitivně identifikovat. P/O Richard Hapala byl 7.7.1941 pohřben společně s druhým pilotem, Sgt. Antonínem Plockem do společného hrobu číslo 6-123 na hřbitově Devizes Road v Salisbury. Celá tragédie se s největší pravděpodobností začala odvíjet už od startu, neboť od té doby neměla základna se strojem spojení. Letoun měl zřejmě poruchu na zařízení IFF, tedy na zařízení určené k tomu, aby domácí pozemní stanice rozpoznala letoun jako vlastní. Když se Helmova posádka vracela zpět domů po bombardování Cherbourgu, zachytily jej britské radary. V důsledku poruchy IFF nebylo možno Wellington identifikovat jako vlastní, tak byl letoun považován za nepřátelský a byl na něho naveden britský stíhač, který bohužel přesnou dávkou Wellington sestřelil. Jelikož byl Richard Hapala nováčkem u 311 sq. (nar.13.9.1918 v Staříči), bude velmi malá pravděpodobnost, že si ho bude dosud z některých žijících veteránů 311 sq. znát. Ale zkusit se má vše Wink Pokud budu časem o něm něco vědět, dám ti vědět Wink
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#127991 Verze : 0
Wellington R1516/KX-U byl přidělen k 311. peruti jako úplně nový stroj v březnu 1941. Jednalo se o stroj zakoupený ze sbírek zaměstnanců leteckého závodu Broughton firmy Vicker Armstrong Ltd. Na levé přední části trupu, pod pilotní kabinou, měl proto světle šedou barvou ozdobně namalovaný nápis „The Broughton Wellington“ a jednoduchou kresbu postavičky šviháka v cylindru. Zničen byl při patnáctém bojovém nasazení 2.7.1941. Pro poruchu systému IFF (identifikaci cizí/vlastní) byl sestřelen velitelem 604. perutě (W/Cdr C. H. Appleton -Beaufighter Mk.IF T4638/NG-F).
Zahynula celá osádka Sgt Helmy (1. pilot/kapitán Sgt Oldřich Helma, pilot Sgt Antonín Plocek, navigátor P/O Richard Hapala, radiotelegrafista Sgt Adolf Dolejš, přední střelec Sgt Jaroslav Petrucha a zadní střelec Sgt Jaroslav Lančík)
RAF - pátrání po pamětníkovi - 311. peruť - Wellington, ve kterém zahynula celá posádka.

Wellington, ve kterém zahynula celá posádka.
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#127995 Verze : 8
Tentýž letoun s pozemním personálem.
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#127998 Verze : 0
Díky, díky!


To je úžasné. Ty hlavní "body" (informace) jsem už porůznu posháněl, ale rozhodně ne takto takřka vyčerpávajícím způsobem a spoustou podrobnějších informací.


Prosím, můžeš mi ještě napsat, z jakého pramene tyto informace pochází? Je to pro mě neméně důležité.


Na této adrese: http://cz-raf.hyperlink.cz/Salicem.html se uvádí, že v jednom hrobě jsou "Sgt Helma and Sgt Petrucha" (přičemž hrobů je tam pět), ale není to oficiální zdroj.


Můžeš prosím ještě neznalému vysvětlit, co je P/O?


Nevíš, jestli by se daly někde sehnat informace o tom, kdy přišel k RAF, resp. kdy odešel z Československa apod.?
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#128095 Verze : 0
Tak složení posádky:
Sgt. Oldřich Helma - pilot
Sgt. Antonín Plocek - druhý pilot
P/O Richard Hapala - navigátor
Sgt. Adolf Dolejš - radista
Sgt. Jaroslav Petrucha - přední střelec
Sgt. Jaroslav Lančík - zadní střelec


Helma, Dolejš a Petrucha byli pohřbeni společně do jednoho hrobu číslo 6-121 a Plocek s Hapalou do hrobu 6-123. Pouze Lančíkovo tělo bylo zpopelněno v krematoriu v Salisbury. A byl pohřben v Southamptonu.


Tam to P/O, to je hodnost
P/O - Pilot Officer - Podporučík
Sgt. - Sergeant - Četař
W/C - Wing Commander - Podplukovník


Kdyžtak se tady na tom serveru mrkni na tabulku hodností Wink


Ohledně info, kdy Hapala přišel k RAF, odchod z ČSR apod., bohužel zatím nemám.
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#128241 Verze : 0
Ještě jednou dík! Píšeš, že informace o tom, kdy odešel z ČSR, "zatím nemáš"... Znamená to, že je budeš mít? Nechci tě využívat - jestli je to nějaký dostupný zdroj, můžu se podívat sám Wink
A odkud máš prosím všechny ty informace?
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#128265 Verze : 0
Nějakou informaci bys mohl možná najít v knížce Ve stínu slávy od M. Pajera, která pojednává o výcviku letců 311. perutě.
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#129331 Verze : 0
Díky za info!
URL : https://www.valka.cz/RAF-patrani-po-pametnikovi-311-perut-t35071#129341 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více