Dotaz - stříkání a věci kolem

Diskuse

Prosím zkušené lidi kolem. Potřebuji poradit v následující situaci: mám kompresor (AC-500 modelmaster), stříkací pistoli (GP 100 - ModelMaster-a pak ji přejmenovali na 2000S Testors a pak 2000S aztec - stála mě před 8 lety 2000,-) a chci s tím teď pracovat. A proto mě dráždí milion otázek jak na to:
1) Jakou řadu barev od jakého výrobce? Chci to primárně pro stříkání, ale některé drobné věci asi budu dělat štětečekm. Jde mi o dostupnost, sortiment a ředidla (chci používat jen orig)
2) Jak a čím ředit? Uvádí někde výrobce optimální poměr pro ředění do pistolí, nebo to jde metodou pokus-omyl?
3) Čistě teoreticky - mám slepený model a chci ho přestříkat mám ho rovnou přestříkat a pak nalepit obtisky, nebo je třeba použít nějaký podklad?
4) Někde jsem tady četl, že před obtiskama lakuje celý model na lesklo, a potom na matno. Děláte to tak?
5) K té pistoli mám dvě trysky - zakládní na "běžné plochy" a pak per fine na jemné kresby. Ještě je v sortimentu na větší plochy a na úplně největší plochy (není el řečeno, co to znamená). Má cenu to kupovat? Dělají se ještě dnes pistole s výměnýma tryskama a máte je?
6) K pisoli mám základní (hodně malou) baňku, a pak sadu dalších větších lahviček na míchání barev a k tomu pipety. Pistole umožňuje přidělání jak malejch baněk, tak těch lahviček. Chtěl jsem se henom zeptat, jestli jsou ty otvory nějak standarizovaný, kdybych si chtěl doplnit baňky, jestli musím použít jen od výrobce nebo i jiný sortiment)
7) Všeobecně: střřední tank v měřítku 1:35 - kolik je pro nastříkání potřeba asi naředěné barvy? Dá se pak to naředěné skladovat?
--
Vím že jsou to začátenické otázky (ještě nejsem ani začátečník) ale prosím nezavrhujte mě. Bu du rád i za odpovědi na otázky, které jsem ještě nepoložil.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131208 Verze : 0
1) Já a jistě nejenom já ti doporučím Gunze. Ucelená řada jak barev, tak ostatní chemie, akryl, dobrá dostupnost. Při použití retarderu i na štětec.
2) Origoš ředidlem, pokud půjde o Gunze, poměr 1:3 ve prospěch ředidla.
3) Pokud myslíš základní nátěr, je to dobrá věc hlavně pod světlé odstíny. Není to nutnost.
4( Barva, lesklý lak, zaprasení, wash apod.,obtisky, matný lak, konečné zaprasení, bahna, saze atd.
5) Podle mě by sis měl vystčit s tím co máš.
6) Myslím, že ne. Co výrobce, to jiné rozměry.
7) Záleží na tom, kolik vrstev budeš stříkat. Cca 6 ml by mělo bohatě stačit.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131210 Verze : 0
souhlasím s martym s gunze mám tu nejlepší zkušenost.jako základ používám surfracer též gunze.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131214 Verze : 0
Jeste, ze se na to redeni ptal Biggles, jinak bych to musel udelat ja Smile. Sice se to tu resilo, ale nemohl jsem to najit.


Zaridil jsem se podle vsech zdejsich rad, doma uz jsou Gunze a o vikendu nebo proste v nejblizsich dnech to strikani zkusim. Doufam, ze nic nebouchne, neshori, neotravim psa apd... a samozrejme, ze nezprasim ten model Smile.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131223 Verze : 0
To Arccos: Tak pokud nebouhne nic tobě ani mě, tak si tu můžeš poreferovat o prvním stríkání s Gunze ......... já jsme docela napjatej, protože budu stríkal lesklej lak na postavičky barvený Agamou lihovýma Confused A taky chci ... když už budu mít rozřeěný ten lak... zkusit to na nějaký starý model štětcovaná syntetikou a pak se na něm procvičit ve washi a bordelaření
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131226 Verze : 0
Ja budu pouzivat pistoli uplne poprve, nejenom s Gunze, takze nevim nevim. Ale mozna to jeste odlozim, zrovna mam plne zuby vybavovani kokpitu (v kitu byla jenom nepouzitelna sedacka a pilot).
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131227 Verze : 0
Vlastne o necem muzu poreferovat uz ted: Koupil jsem si Surfacer ve spreji. Po letme zkusebnim nastriku kusu plastiku jsem rezignoval na sprej (ale je to rukama). Vysledkem je, ze jsem dnes radeji koupil Surfacer v lahvicce Smile.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131228 Verze : 0
V případě problémů jsem vám plně k dispozici. Leckteří si už moji dálkovou poradnu vyzkoušeli.SmileSmileSmileSmileSmileSmileSmileSmile
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131229 Verze : 0
Díky za odpovědi. Nakoupím Gunze, děti pochopí, že budou nějakej čas jíst jougrty, který nejsou z reklamy Crying or Very sad .
1) Jenom jsem se ctěl zeptat, k čemu konkrétně je surfacer, výraz sjednocení povrchu mě jako začátečníkovi připadá příliš všobjímající. Taky se to ředí.
2) laky se taky aplikují pistolí a taky se ředí? A v jakém poměru?
3) dá se lakem přelakovat i věc, která byla třeba malována štětečkovejma humbrolkama?
4) dělá gunze i laky a surfacer? případně jiné záležitosti např to na vymaskování plochy?
5) Kde nejlépe věci od gunze objednat?


Jinak také se chystám na svoji první práci s pistolí a kompresoerm. jde o 8 let starý vercajk, nikdy nepoužitý. Jak už jsem psal jinde, všechno jsem nakoupil, první model rozbalil a pak se oženil. Sad Šťasně Laughing
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131235 Verze : 0
1)je to vlastně jakýsi zákl.nástřik modelu,který odhalí případné nedostatky po tmelení,broušení a lépe na něm drží barvy než na holém plastu.dělá se v různých hrubostech 500-1500.čím menší číslo tím hrubší.ředím ho ve stejném poměru jako barvy,též pouze orig.ředidlem.2)ano laky se stříkají,ředil bych je o něco víc než barvu tak 1:3,5-4 ve prospěch ředidla.3)podle mě ano.4)ano dělá všechno.5)můžeš i tady na valce v obchodě http://obchod.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131238 Verze : 0
Díkyza rady. Má teď doplňující otázku z jiného soudku - Pod čím najdu brvy gunze na obchod.valka.cz? Hledal a výrobce nenašel. A přispěju nějak objednávkou na obchod.valka.cz na chod fóra?
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131240 Verze : 0
otevřeš obchod a vlevo nahoře klikni na plastikové modely,potom najdi Gunze.položky jsou seřazeny abecedně.nákupem samozdřejmě přispíváš na plast.válku.ještě pozor u gunze,dělají dvě řady výrobků:aquieous hobby color a mr.color.a každá má svůj typ ředidla.aquieous je tuším akrylát a k ředění používám hobby color thinner.a k mr.collor je zase mr.collor thinner.pozor zaměnit nelze))))).hobby color používám spíše ke štětcování,ke stříkání mám mr.collor.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131245 Verze : 0

Citace - Jiri Karkulik :

aquieous je tuším akrylát a k ředění používám hobby color thinner.a k mr.collor je zase mr.collor thinner.pozor zaměnit nelze)))))

Já bych si tě Jirko dovolil poopravit... pravda, Mr. Aqueous Colot Thiner zaměnit opravdu nelze, ale Mr. Color Thiner podle Gunze lze použít na oba tyby barev - Mr. Color i Hobby Color....trošku jsi mě totiž vylekal Laughing protože já jsem si pořídil právě JEN Mr. Color Thiner s tím, že jej budu moci použít k ředění obou typů.
Ale zajímalo by mě a zeptal bych se tebe, jako zkušenějšího, jaký je rozdíl mezi Mr. Color Thinerem a Mr. Color LEVELING Thinerem Confused:
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131275 Verze : 0
Je to tak, jak píše Rajče.
Levelling je "vrstvové" ředidlo, tzn. trošíčku rozpouští vrstvu pod sebou, barvy se pak jakoby vpíjejí do sebe a nedělají schody. Není to nijak drastický proces, jenom taková vychytávka. Celý rozdíl je jenom ve složení ředidla.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131276 Verze : 0
to rajce:v těch ředidlech máš pravdu,opravdu lze ředit barvy aqueous ředidlem mr.color thinner.ta chyba vznikla pravděpodobně tím že já jsem to udělal obráceně což nefunguje,protože mr.,barva se po použití ředildla hobby okamžitě sráží.levelling thinner je zpomalovač schnutí.alespoň tak mi to bylo řečeno.jinak dík za upozornění na chybu. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131279 Verze : 0
Dobře. prosím, chci si ještě doplnit znalosti:
1) na stránkách Gunze se píše, že masking sol a sol neo se používá na maskování čirých dílů. Dá se použít i přímo na plast či nastříkanou barvu?
2) jakou maskovací pásku nejlépe použít pro rovné plochy? Aby ten lep nepatlal.
3) v případě, že bych chtěl nějakou drobnost vyštětcovat mr. colorem apoužiju retarder (nad 25%) ředí se ještě ta barva, nebo se pro štětcování barvy obecně neředí?
4) vzhedem k tomu, že doporučujete lak ředit, tak předpokládám, že nepoužíváte ten ve sprayi. používáte před a po obticích lesklý a matný lak řady H nebo C a čím se ředí? Radši byc C, abych nemusel mít dvě řady
5) Po nastříkání stačí pistoli profouknout ředidem? Jak dlouho a jaký průtok vzduchu a ředidla nastavit? opravdu jsem to vživotě nedělal.
6) Bude mi pro začátek stačit ze sortimentu Gunze toto:
- barvy dle potřeby Mr.Color (pro ruské tanky jsou v nabídce dvě zelené - matná a polomatná můžu je použít, když to pak vezmu lesklým a matným lakem?)
- ředidlo Mr. Color thinner(dostatečné množství)
- na obtisky Mark softer
- masking sol (využiju ho na techniku 2. sv - rudá armáda?)
- lesklý a matný lak (nevím jestli řady C nebo H ani čím to ředit)
- retarder mild pro ředění mr. color před štětcováním
7) tmel mám tamyia, lepidlo revell (s jehlou) a prstolep na kovolepty.
8) úplně hloupá otázka, na gunze doporučují použít brusný papír 1000 "pod vodou" - doufám, že je to jen jméno papíru, nebo to mám opravdu namáčet? A nebyl byl lepší nějaký jemnější - někde se tady psalo i o 2000.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131280 Verze : 0
Zpomalovač je RETARDER, pozor na to!!!!!!!!!!!!
1) Ano
2) Pásku Tamyia, nebo malířskou krepovou pásku. Dobré je taky používat takové ty pololepící kancelářské poznámkové papírky.
3) Retarder DO 25%!!!!!!! Barva se samozřejmě musí ředit, cca 2 :1 .
4) Já používám spreje, jsem línej.....
5) Stačí, buď ředidlem, nebo Tool cleanerem, opět Gunze.
6) Ještě bych přibral Setter na obtisky, obě vodičky fungují každá trošku jinak, viz popis Kuby Vilingra na plastikova.valka.cz. Leštící pasty a štetcový tmel Mr. Dissolvet putty.
7) Plně vyhovuje, ještě si přidej debonder, nejlépe od stejný firmy jako prstolep.
8( Namáčet. A hodně a často.Tím eliminuješ škrábance, které vzniknou při broušení nasucho. Postupuj od hrubšího papíru k jemnějšímu, já používám 600-800-1000 a 1500 nebo 2000. A po broušení ještě pro sichr přeleštit, leštící pastou opět Gunze.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131283 Verze : 0
1) Ano, da.
2) Oblibena je Tamyia, prodava se v ruznych sirkach kolem 100-150Kc. Nekteri misto ni pouzivaji mnohem levnejsi lemovacky z OBI, ale nevim ktere a asi bych se trochu bal. V kazdem pripade je nekdy lepsi pasku pred prilepenim na model nekolikrat prilepit/odlepit od ruky (pozor na depilaci Smile). Pak min lepi. U Tamyia by to ale snad nemuselo byt tak nutne.
3) Nevim, asi ne. Nekdo me doplnte nebo zarazte Smile.
4) Ja mam barvy H, proto pouziju lak H, ale melo by to byt jedno (napr. lak ve spreji se nerozlisuje). Redi se to normalnim redidlem dane rady.
5) hm, to me taky teprve ceka
6) Doufam, ze nedelam chybu, chystam se to delat stejne jako ty. Barvy mam skoro vsechny leskle (dobre pro wash a obtisky) a nakonec chci model sjednotit nastrikem laku. Jenom bych zauvazoval, jestli by nebyl dobry i polomatny lak. U me (letadylkare) je to jasna volba, u techniky nevim, ale co jsem videl treba T-34, zdal se mi polomatny. Masking sol se hodi vzdy a vsude Smile.
8) Je to opravdu namoceny brusny papir. 1000 je spis pro brouseni nedostatku, 2000 pro konecne vyhlazeni nebo lesteni. Surfacery by se asi mely vzdy prelestit, ale neni to nutne a mne se to asi nebude chtit delat Smile.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131286 Verze : 0
Kdybych videl, ze to zaroven se mnou pisou machri jako marty, vube bych nic nenapsal Smile.
Jinak k tomu debonderu: Ja bych ho tak chtel! Jenomze to neni k sehnani. Ve vetsine obchodu (vcetne specializovanych) ani netusi, co to je.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131287 Verze : 0

Citace :

1) na stránkách Gunze se píše, že masking sol a sol neo se používá na maskování čirých dílů. Dá se použít i přímo na plast či nastříkanou barvu?

Doporučuji používat pouze na kabinky, může se totiž stát, že při odstraňování maskolu dojde i k odstranění podkladové barvy.

Citace :

2) jakou maskovací pásku nejlépe použít pro rovné plochy? Aby ten lep nepatlal.

Doporučuji žlutou papírovou lepicí pásku vyráběnou Tamiyou.
3)

Citace :

v případě, že bych chtěl nějakou drobnost vyštětcovat mr. colorem apoužiju retarder (nad 25%) ředí se ještě ta barva, nebo se pro štětcování barvy obecně neředí?

Stačí naředění, které uděláš retarderem.

Citace :

4) vzhedem k tomu, že doporučujete lak ředit, tak předpokládám, že nepoužíváte ten ve sprayi. používáte před a po obticích lesklý a matný lak řady H nebo C a čím se ředí? Radši byc C, abych nemusel mít dvě řady

Lak ve spray jaksi ředit nelze - ten je naředěn už v nádobce. Obě řady Gunze barev (C i H) se ředí originál ředidlem. Nedoporučuji různé experimenty s jinými ředidly, barvy pak nemusí mít požadované vlastnosti - např. nebudou schnout....

Citace :

5) Po nastříkání stačí pistoli profouknout ředidem? Jak dlouho a jaký průtok vzduchu a ředidla nastavit? opravdu jsem to vživotě nedělal.

Já takovým způsobem pistoli čistím...nastavení pistole a kompresoru záleží jen na tobě...musíš to zkoušet až přijdeš na optimální nastavené. Každému modeláři vyhovuje něco jiného.

Citace :

6) Bude mi pro začátek stačit ze sortimentu Gunze toto:
- barvy dle potřeby Mr.Color (pro ruské tanky jsou v nabídce dvě zelené - matná a polomatná můžu je použít, když to pak vezmu lesklým a matným lakem?)
- ředidlo Mr. Color thinner(dostatečné množství)
- na obtisky Mark softer
- masking sol (využiju ho na techniku 2. sv - rudá armáda?)
- lesklý a matný lak (nevím jestli řady C nebo H ani čím to ředit)
- retarder mild pro ředění mr. color před štětcováním

Pravděpodobně ano, akorát vodička na obtisky Mr. Mark Softer je určena hlavně na japonské obtisky (Hasegawa, Tamiya). Na obtisky jiných výrobců nemusí fungovat.

Citace :

8) úplně hloupá otázka, na gunze doporučují použít brusný papír 1000 "pod vodou" - doufám, že je to jen jméno papíru, nebo to mám opravdu namáčet? A nebyl byl lepší nějaký jemnější - někde se tady psalo i o 2000.

Jedná se o brusný papír, který se MUSÍ namáčet, jinak s ním toho moc nenabrousíš. Na techniku je hrubost 1000 dostatečná. Pokud by jsi chtěl brousit nějaké průhledné části, pak je lepší 2000...
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131288 Verze : 0
A prd, velebnosti. Jaký machři...... Jenom už mám pár začátečnických let za sebou.SmileSmileSmileSmileSmileSmile
Deboder= rozlepovač se dá běžně koupit v modelářských prodejnách. Např HVP (pozor, leptá plast!!!!!!!!!!!!!), Flash, Loctite atd. Nebo se dá zakoupit tzv. Douskova směs, asi nejlepší debonder, který jsem kdy používal, od firmy Legato. Nebo na soutěžích, nebo třeba u Artura..............
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131289 Verze : 0
Ahhhh...Marty a Arccos byli rychlejší Wink


Debonder je možno zakoupit v modelářských prodejnách MPM, PEcka modelář nebo Legáto...
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131290 Verze : 0
"...bezne koupit v modelarskych prodejnach..."
Pro me znamena jet 150km do nejblizsi dobre zasobene prodejny Smile. Pak uz zbyvaji jenom e-shopy, ostatne vetsina me vybavy pochazi z Inetu. A ani tam casto nejsou...
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131294 Verze : 0
Tak mi pošli SZ adresu, já ti to u Legata koupím a pošlu na dobírku, nebo tak něco.....
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131295 Verze : 0
Jeee, to je super nabidka, to jsem ani necekal Smile. Diky, zatim to nechame tak, ale budu si to pamatovat.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131296 Verze : 0
Ještě jednou díky všem za rady. Někdy se trošku rozcházejí, ale to patří k věci.
Stejně mě to ještě nedá a zeptám se:
1) Jaký je zásadní roídl mezi řadou M a C u barev Gunze? Ještě jsem nic nekoupil, tak abych se vyvarovla zklamání. Zatím bychdal na doporučení řadu C, navíc mají přímo v sortimentu barvu tank - 2. sv. Rudá armáda (tak nás to učili ve škole a z toho neslevím)
2) čím leštíte? kupujete si na to speciální leštící utěrky, nebo se to dá něčím nahradit - ty utěrky nejsou zrovna nejlevnější.
3) při stříkání pistolí ředit tedy laky stejně jako barvy?
4) když použiju různě lesklé barvy mat / polomat a pak to celé přelakuji na lesklo - budou ty barvy opticky stejné?
--
To bude peněz.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131299 Verze : 0
1) Rozdíl není zásadní, barvy se dají bez problémů kombinovat. Kdyby bylo potřeba je míchat mezi sebou, mohlo by nastat nějaké překvápko, jinak ne.
2) Kusem flanelové košile, rukávem,.... Je důležitý, aby hadřík nepouštěl chlupy, jinak je to celkem vzato jedno.......
3) Laky trošku víc, 3.1 až 10:1, to si musíš zkusit sám.
4) Ano.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131303 Verze : 0
To Marty: Já slyšel naopak, že Leveling je pěkně drastickej.... pokud se použije při ředění laku na jiné bravy než Gunze Laughing Ale díky za vysvětlení.


To Jirka: Já jsem jenom chtěl aby Biggles věděl, že nemusí utrácet za obě ředidla, ale měl by si relativne vystačit s Mr. Color Thinerem pokud bude mít (tak jako já) typy barev pomíchané, jak Mr. Color tak Hobby.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131304 Verze : 0

Citace :

1) Jaký je zásadní roídl mezi řadou M a C u barev Gunze? Ještě jsem nic nekoupil, tak abych se vyvarovla zklamání. Zatím bychdal na doporučení řadu C, navíc mají přímo v sortimentu barvu tank - 2. sv. Rudá armáda (tak nás to učili ve škole a z toho neslevím)

Mám takový pocit, že se částečně liší ve složení, ale oboje se ředí stejným ředidlem...

Citace :

2) čím leštíte? kupujete si na to speciální leštící utěrky, nebo se to dá něčím nahradit - ty utěrky nejsou zrovna nejlevnější.

Leštit se dá i leštící pastou, Gunze i Tamiya ji mají v nabídce, ale jméno ti z hlavy neřeknu...

Citace :

3) při stříkání pistolí ředit tedy laky stejně jako barvy?

Ano, nejlépe je to vyzkoušet na kousku plastiku vedle a až budeš s nástřikem spokojen, tak se teprve vrhnout na stříkání modelu...

Citace :

4) když použiju různě lesklé barvy mat / polomat a pak to celé přelakuji na lesklo - budou ty barvy opticky stejné?

Ano, pokud nepoužiješ nějaký méně kvalitní lak, který stárnutím žloutne. Pokud si pamatuji, tak tohle dělaly s oblibou laky Humbrol.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131305 Verze : 0

Citace - Rajce :

Já slyšel naopak, že Leveling je pěkně drastickej...



Mr. Leveling Thinner je určen pro stříkání více vrstev barvy na sebe.
Protože normální ředidlo rozpouští i zaschlou Gunze barvu a pokud chceš stříkat více vrstev různých barev, mohlo by dojít k nežádoucímu efektu jejich smýchání. Proto se používá Leveling, který není tak agresivní a již zaschlou barvu nerozpouští.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131306 Verze : 0
To Herr66: Tak už to chápu ... jsem to zase popletl jááá Embarassed Ono jde asi o to, že Leveling zpomaluje schnutí, takže při použití laku Gunze na jiné (syntetické) barvy pak lak delší dobu reaguje s podkladem a proto asi ty nebezpečné žmolky. Confused A proto také doporučují stríkat z počátku jen slabý poprašek. Konečně v tom mám jasno Wink
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131308 Verze : 0
Tak to je dobrý. Jsem opravdu vděčnej za ty rady a určitě nejenom já. Předpokládám že pistol aztec/testors 2000S (modelmaster GP 100) nikdo nemáte, ale možná je to všeobecné:
1) když jsem zkoušel jen tak trysku namontovat do pistole tak vnikla mezi hlavou trysky a pistolí mezera asi 2 mm, má se to dotáhnou silou? nerad bych zabral a ulomil.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131309 Verze : 0
Silou určitě ne. Zkus do toho pustit jenom vzduch, nebo trošku vody a uvidíš, jestli to fouká někde jinde, než má.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131310 Verze : 0

Citace - herr66 :

Citace - Rajce :

Já slyšel naopak, že Leveling je pěkně drastickej...



Mr. Leveling Thinner je určen pro stříkání více vrstev barvy na sebe.
Protože normální ředidlo rozpouští i zaschlou Gunze barvu a pokud chceš stříkat více vrstev různých barev, mohlo by dojít k nežádoucímu efektu jejich smýchání. Proto se používá Leveling, který není tak agresivní a již zaschlou barvu nerozpouští.



Tak teď z toho tady v našem kroužku máme trochu hokej Shocked
Zatím jsem měl za to, že ředidlo Mr.Color je dost agresivní, ale pokud se stříká ve slabých vrstvách, uschne dřív než zaškodí.
Leveling zlepšuje slévání barvy na povrchu, lesk, a zpomaluje schnutí - ergo déle působí na podklad. Měly by se sním ředit hlevně laky.
Her66: Opravdu myslíš, že Leveling je méně agresivní? Já viděl jak to dopadne, když se stříkne na Humbrolku v silnější vrstvě, ale je pravda, že jsem ty dvě ředidla nikdy neporovnával.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131317 Verze : 0

Citace - Isek :

Citace - herr66 :

Citace - Rajce :

Já slyšel naopak, že Leveling je pěkně drastickej...



Mr. Leveling Thinner je určen pro stříkání více vrstev barvy na sebe.
Protože normální ředidlo rozpouští i zaschlou Gunze barvu a pokud chceš stříkat více vrstev různých barev, mohlo by dojít k nežádoucímu efektu jejich smýchání. Proto se používá Leveling, který není tak agresivní a již zaschlou barvu nerozpouští.



Tak teď z toho tady v našem kroužku máme trochu hokej Shocked
Zatím jsem měl za to, že ředidlo Mr.Color je dost agresivní, ale pokud se stříká ve slabých vrstvách, uschne dřív než zaškodí.
Leveling zlepšuje slévání barvy na povrchu, lesk, a zpomaluje schnutí - ergo déle působí na podklad. Měly by se sním ředit hlevně laky.
Her66: Opravdu myslíš, že Leveling je méně agresivní? Já viděl jak to dopadne, když se stříkne na Humbrolku v silnější vrstvě, ale je pravda, že jsem ty dvě ředidla nikdy neporovnával.



Netvrdím, že je méně agresivní, jen nerozpouští (nebo podstatně méně) již zaschlou Gunze barvu. Kombinaci Gunze a Humbrol jsem nikdy nezkoušel, takže nevim....hodíme o tom řeč večer u placatého masa - doufám, že budeš!
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131318 Verze : 0
Tak ja mam jenom redidlo Hobby Aq. , to se ho mam ted bat pouzit pro strikani dvoubarevneho letadla? Sad
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131320 Verze : 0

Citace - Arccos :

Tak ja mam jenom redidlo Hobby Aq. , to se ho mam ted bat pouzit pro strikani dvoubarevneho letadla? Sad



Ne, nemusíš, jen je potřeba to stříkat opatrněji po slabších vrstvách a nechávat to dobře proschnout před dalším stříkáním...
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131322 Verze : 0
Ale ne. Jenom musíš stříkat tenké vrstvy, aby ti barva na modelu nestála v loužích.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131323 Verze : 0
Koukám Marty, že jsme se zase potkali Wink
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131324 Verze : 0
Mám u tebe pivo, Honzo.SmileSmileSmileSmileSmileSmileSmileSmile
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131325 Verze : 0

Citace - marty :

Mám u tebe pivo, Honzo.SmileSmileSmileSmileSmileSmileSmileSmile



Kdepak, já byl rychlejší Exclamation
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131326 Verze : 0
Aha, takze problem redidla se meni na problem rukou. Tudiz jsem doomed Smile.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131327 Verze : 0
TO VŠECHNO ZÁLEŽÍ JENOM NA TOBĚ, JAK RYCHLE SE NAUČÍŠ DĚLAT S PISTOLÍ A V JAKÉ KVALITĚ.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131328 Verze : 0
Ještě si dovolím využít vaší touhy vyniknouta a poradit a zeptám se:
1) nedá mi spát ten surfacer - tím se stříká celý model, nebo jen kritická místa po tmelení? V případě, že celý model, tak co různé rytí a kovolepty? nezaplácá se to?
2) U těch leptů, je nutná nějaká úprava před nástřikem? nebo se to může rovnou barvit na plech.
3) Protože se chystám na techniku WWII rudá armáda, tak tam budu pracovat hlavně s jednou zelenou barvou, můžu si ji v poměru 3:1 naředit do foroty? Když ji dobře uzavřu vydrží?
4) A taky mě dost zajímá, v jaké fázi se provádí operace lesklý lak/ obtisky a zašpinění / matný lak. A to se takhle přejede celý model po sestavení/slepení. A co třeba pojezdová kola, pásy a reflektory (taky zmatnit?) ? A co drobné detaily? Neudělá z toho to dvojlakování hroudy laku?


Díky za odpovědi.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131394 Verze : 0
Dobrý den... něco jsem vám slíbil a tak to hodlám dodržet. Včera jsem zkusil lakovat Mr. Color Super Clear Semi-gloss na lihovky od Agamy..... ředil jsem Mr. Color Thinerem ........ výsledek dopadl nad mé očekávání - žádné fleky, žádné žmolky ani jiné vady a to jsem stříkal poprvé a místama jsem měl i více barvy. Jo a zkusil jsem nastříkat tím samým i starý model štětcovaný Hombrolkama, výsledek tentýž, žádné vady Laughing Tím ale nechci říci, že by se něco nemohlo stát.... opatrnost nadevše Wink
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131574 Verze : 0
Díky, tohle je pro mě, jako majitele mnoha Humbrolek dost cenný postřeh.
--
Prosím, jestli by se mohl někdo podívat na můj předchozí dotaz.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131638 Verze : 0

Citace - Bigglesworth :

Ještě si dovolím využít vaší touhy vyniknouta a poradit a zeptám se:
1) nedá mi spát ten surfacer - tím se stříká celý model, nebo jen kritická místa po tmelení? V případě, že celý model, tak co různé rytí a kovolepty? nezaplácá se to?
2) U těch leptů, je nutná nějaká úprava před nástřikem? nebo se to může rovnou barvit na plech.
3) Protože se chystám na techniku WWII rudá armáda, tak tam budu pracovat hlavně s jednou zelenou barvou, můžu si ji v poměru 3:1 naředit do foroty? Když ji dobře uzavřu vydrží?
4) A taky mě dost zajímá, v jaké fázi se provádí operace lesklý lak/ obtisky a zašpinění / matný lak. A to se takhle přejede celý model po sestavení/slepení. A co třeba pojezdová kola, pásy a reflektory (taky zmatnit?) ? A co drobné detaily? Neudělá z toho to dvojlakování hroudy laku?


Díky za odpovědi.



1) celý model - a detaily zůstanou stejné. Dříve jsem všechno stříkal Surfacerem ve spreji, a i když mi to někdy ujelo, a na modelu toho bylo hodně, po uschnutí to bylo super. Při správném ředění 2-3:1 je v celkové směsi jen jeden díl tmelu (a i ten je zředěný, takže na konci je z toho slabounká vrstvička - i plechy nezmění svoji tloušťku. kdysi jsem stříkal křídlo i třikrát - surf, zbrousil, surf, zbrousil atd - a rytí zůstalo v pohodě a to byla 1/72.
2) pořádně odmastit a surfacer, potom barva. Dá se i bez surfu, ale může se odírat.
3) asi jo, mě vydržel surfacer i barva v zaplombované stříkačce tři týdny, ale musí to být dobře utěsněné.
4) kamo - celý model lesklý lak - obtisky - lesklý lak na obtisky a okolo - wash - polomatný nebo matný lak, další patina. Není to předpis, já třeba někdy vůbec nelakuji. Lak ředit 2-3:1 ve prospěch ředidla, možno i víc zředit, 2 - slabounké vrstvy. pokud nencháš pistoli na jednom místě (pak se udělá loužička či kapky - pistole musí být stále v pohybu) tak detali zůstanou v pohodě.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131644 Verze : 0
1) To ten surfacer nechá i ty titěrný díry v roštu nad motorem?
2) Plechy před nástřikem surfaceru se odmašťují - čím nejlépe?
3) Je třeba odmastit i plast před nástřikem surfu?
4) Předpokládám, že mám vše po kupě vytmeleno slepeno a patřičně vybroušeno - mám začít leštit nebo se leší až nástřik surfu?
5) Zaujalo mě, že mám stříkat zkompletovaný model, a co pohyblivé části? Nebo to má včechno držet bez možnosti třeba natočení či otevření věže?
--
Možná vám připadám nedůvtipný, ale mám rád jasně daný pravidla. Brambory prostě vařim 20 minut bez ohledu na velikost a druh .
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131700 Verze : 0
Vyzkoušej si to Smile Prostě Surfacer ve slaboulinké vrstvě přesně kopíruje povrch. Pokuď máš na modelu silnější škrábanec, tak po Surfaceru tam zůstane. Doporučuje 11 z deseti modelářů. Ale nejlepší je vyzkoušet.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131702 Verze : 0
Uf, přísahám, že když jsem to psal, žádné další body tam nebyly, možná už blbě vidím.


1) Ano
2) Všechny díly si položím vedle dřezu (nalevo), na zubní kartáček nanesu Jar (zelený) a díl po dílu (prostě to co budu stříkat (celou korbu, pojezdová kola, co jde stříkám samostatně) namočím vlažnou vodou a očistím kartáčkem. Na plechy opatrně. Pak opláchnu a položím na papírovou utěrku (vpravo od dřezu). Osuším. Jemné dílky lze odmastit i Zippo benzínem.
3)Ano, všechno
4)SLOŽITÝ dotázek - můj názor: Auta před i po, letadla po, technika nikdy
5) Jak to jde - já stříkám zvlášť věž, korbu, pojezdová, hnací a napín. kola, pásy. U letadla interier a pak celé. Otočnou věž a pohyblivou hlaveň ti to nezalepí a jiné pohyblivé věci nedělám - jen si koleduješ, že to dříve nebo později upadne, ulomí, každý to bude chtít vyzkoušet.


U stříkání se musíš rozhodnout - buď celý model (drobnosti jako nářadí, pásy, gumové obruče pak barvíš štětcem) nebo po sestavách.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131812 Verze : 0
Viděl jsi dobře, asi jsme to psali současně. Díky za vyčerpávající odpověď, byť jsem tam ze začátku našel nepatrné stopy sarkasmu a ironie. Ale jinak je to naprosto dokonalá odpověď. Ještě jednou díky.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#131815 Verze : 0
Zkoušeli jsete někdo prohnat Humbrolky pistolí? A s jakým úspěchem při jakém ředění (ředidlo - poměr)
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133173 Verze : 0

Citace - Bigglesworth :

Zkoušeli jsete někdo prohnat Humbrolky pistolí? A s jakým úspěchem při jakém ředění (ředidlo - poměr)

Ano, stříkal jsem i staré Humbrolky (a Agamy), které jsou určené pro štětec. Ředil jsem to 1:1 ale až později tady jsem se dověděl, že je lepší alespoň 2:1 ve prospěch ředidla a to je pro akryly. Také musím říci, že jsem je stříkal starým Aerografem s tryskou myslím 0,35mm. Výsledek? Při ředění 1:1 jsem měl potíže - u trysky se dělaly housenky barvy, které potom odletovali na nastříkaný povrch - KATASTROFA, nebo barva rychle zasychala v pistoli. Při ředění 2:1 už housenky nebyly, ale povrch je hodně drsný. Pokud děláš techniku, tak by to možná tak nevadila, ale já jsem u F/A-18E musel celý model potom přeleštit smirkem 1000 (samozřejmě namáčeným ve vodě), abych odstranil hrubost. Velké plochy jdou snadno, ale klel jsem, když jsem brousil protory mezi závěsy pro zbraně a ústí motorů Mad
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133179 Verze : 0
Tak se plácnu přes kapsu a koupím teda všechno gunze a Humborlyk si nechám na doštětcování detailů. Každopádně díky.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133187 Verze : 0

Citace - Bigglesworth :

Tak se plácnu přes kapsu a koupím teda všechno gunze a Humborlyk si nechám na doštětcování detailů. Každopádně díky.

Já jsem volil zcela stejný postup Smile Ale nekupuji všechny, zatím jsem pořídil odstíny pro své chystané 3 modely. Mé 8 roků (a některé možná více) staré Humbrolky a Agamy začínajá neblaze tuhnout Laughing Ty jejich plechovky se někdy těžko těsně uzavírají. U ModelMastru a Gunze se mi líbí, že vše mají ve skle se šroubovatelným víčkem a těsnění je řeklbych důkladnější. Jednoho MM Aluminium mám už řádně dlouho, od doby kdy jsem dělal B-17 a stále je krásně použitelný - žádný škraloup ani žmolky.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133203 Verze : 0
Já se chystám na techniku rudá armáda WWII a tam je výběr barev dost omezený. Takže všechno zelený zbytek šťetcema + nějaký ty věci na zaprasení a stínování.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133214 Verze : 0
No nevím nač se chystáš Smile ale sovětská technika používala o dost víc barev a schémat než jen "samá zelená" Smile po pravdě jejich počet barev je naopak docela velký a zdaleka to není jak si u nás mnozí představují "nějaká zelená" barvy měly dost přesně dané odstíny, rusové na to vydali docela pěknou knížku o kamuflážích techniky a stejně jako v letadlech je to hodně pestré (a doložené fotkama)
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133259 Verze : 0
Co se tyka lahvicek Gunze, tak jsem zpocatku jasal nad tim, jak se to bude dobre uzavirat a otevirat v porovnani s plechovkama. No zkusenost je takova, ze mam hrozive problemy otevrit jakoukoliv barvu jednou otevrenou a zase zasroubovanou. Proste mi to nekde v tech zavitech vytuhne a drzi a drzi...
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133289 Verze : 0
Po každém otevření pečlivě otřít víčko, pokud stejně nejde otevřít, kápnout pod víčko ředidlo Gunze.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133291 Verze : 0
Ohledně barevnosti jsem četl v několika materiálech, že přesný odstín je dost těžké určit a je to v podstatě kus od kusu, závod od závodu atd. Každopádně nemám úplně jasnou představu, kde se dopracovat k uednotlivým odstínům a jak je pak ztvárnit. Navíc si sám sobě jako úplnému začátečníkovi leccos odpustím. A až eliminuju upatlanost, tak pokročím dál.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133294 Verze : 0

Citace - Arccos :

Proste mi to nekde v tech zavitech vytuhne a drzi a drzi...

Jen ať drží Smile hlavně když obsah neztuhne Wink Do vnitř se vždycky nějak dostaneš, ikdyž asi musíš použít hrubou sílu.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133301 Verze : 0
To zdaleka není pravda. předpis říkal jasně jakou barvou se stříká a myslím že fabrika se ho držela, (ostatně asi na "trhu" ten výběr nebyl tak velký) předpis se ale lišil podle oblastí (jiný na jihu, jiný v centrální a jiný v severní oblasti a měnil se i časově. I v době vypjatých dodávek se kupodivu tanky kamuflovaly jinak v Leningradu a jinak třeba na jihu.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-strikani-a-veci-kolem-t35530#133303 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více