M. R. Štefánik - význam, názory, reflexe

Diskuse

Milan Rastislav Štefánik - význam, názory, reflexe


Jelikož v topicu M. R. Štefánika v sekci Osobnosti ( /topic/view/13202/ ) se s určitou pravidelností rozbíhá debata, jež tam nemá co pohledávat, rozhodl jsem se " style="color:var(--fakt-80);" data-has-template="1" data-topic-id="13202" class="popview"preventivně" založit debatní topic zde. Kdo má potřebu se vyjádřit "nefaktografickým" (subjektivním, polemickým apod.) způsobem k této osobě, nechť tak učiní zde, v Osobnostech to bude smazáno.



Pro začátek ještě přihodím odkaz na rozhovor s historikem o významu MRS a o současné reflexi jeho osoby mezi slovenskou veřejností:
http://www.konzervativizmus.sk/article.php?642
Podle mě stojí za přečtení.
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#132269 Verze : 0
Když už to RoBoT založil, tak jsem si přečetl příspěvek Michala Šimůnka v témau o Štefánikovi, a přijde mi úplně mimo:


Citace :

V polovině 20. let proběhlo tajné vyšetřování Štefánikovi smrti z podnětu Antonína Švehly a gen. Radoly Gajdy, které ukázalo na možnost atentátu. Na podnět Hradu bylo vyšetřování předčasně zastaveno a zakrátko byl gen. Radola Gajda obviněn ze spolupráce s bolševickým Ruskem a odvolán ze všech funkcí. Švehla z politiky záhy odešel kvůli své nemoci. Podle některých svědectví, např. v knize emigranta Zbyňka Ludvíka byl nakonec na příkaz Hradu otráven.



Švehla odešel pro nemoc z politiky až v roce 1929, podlehl jí roku 1933. Souvislost nevidím, fantasmagorické teorie o jeho otrávení neberu vážně. Radola Gajda byl odvolán z funkcí roku 1926, ovšem pro své fašistické sklony a přípravu puče. Že by jako bývalý legionář a fašista spolupracoval s bolševickým Ruskem je dost přitažené za vlasy. Roku 1933 je zatčen za účast v Židenickém puči, ovšem propuštěn z vazby bez trestu odnětí svobody - až na nátlak veřejnosti dostal dodatečně šest měsíců. Kdyby se ho "Hrad" chtěl zbavit jak tvrdí zmíněný příspěvek, nebylo by pro něj nic jednoduššího než zajistit aby dostal pořádný trest (někeří pučisté dostali až 12 let!). A konečně samotné sestřelení Štefánikova letadla - to je opravdu ideální způsob jak se někoho zbavit, sestřelit jeho letadlo při kroužení kolem letiště, kde to musí fůra lidí vidět a slyšet, někdo musí sedět za tím kanónem a střílet (nebo si tam zajel zastřílet samotný Masaryk a Beneš nabíjel?) a hlavně na sestřeleném letadle se dá vcelku jistě poznat, že bylo sestřeleno.
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#132275 Verze : 0
Již jsem na ty šílené teorie v Osobnostech u osoby gen. M. R. Štefánika též regoval. Škoda, že byly všechny reakce smazány a nebyly přesunuty třeba sem. Znovu se mi to psát nechce. Je však pravda, že do Osobností to nepatřilo.
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#132317 Verze : 0
Nápad na toto diskusní forum mě vytanul na mysl, až když jsem narazil na ten rozhovor u těch slovenských konzervativců Smile Smile Proto jsou všechny reakci i ten původní příspěvek v nenávratnu.
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#132323 Verze : 0
Pak by možná bylo fér smazat i ten příspěvek který jsem citoval. Vždyť já se úplně zděsil co nám to tam visí za nesmysl, navíc bez adekvátní reakce.
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#132329 Verze : 0
Vždyť můžeš Smile Jsi moderátor Smile
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#132331 Verze : 0
Neříkej Smile To byla ale spíš výtka než žádost Wink Je divný nechat tam příspěvek plný nesmyslů...
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#132334 Verze : 0
Já prostě jen odmazal poslední debatu, zbytek jsem nestudoval. Pokud myslíš, že je třeba říznout více, řízni Smile Takhle jsem to myslel Smile
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#132352 Verze : 0
Vážení,
zaujal mne životopis MRŠ z hlediska vojenského. Z dostupných studií vím, že jeho vojenská kariéra se děla v jakýchsi skocích:


- 1915, dobrovolník
- 1915, desátník (po absolvování leteckého kurzu)
- 1915, podporučík, či poručík (proč tak rychle přeskočil další poddůstojnické hodnosti?)
- 1918.06.18, brig. generál (honoris causa, nebo francouzský apendix k titulu Ministr obrany Rčs?)


Takže se táži, byla vojenská kariéra tak strmá, nebo mi unikly nějaké mezistupně?
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#317936 Verze : 0
Je pravdou, že Štefánikova vojenská kariéra bola priam raketová a hodnosti preskakoval. Dokonca ako pešiaka ho neodviedli zo zdravotných dôvodov. K letectvu nasúpil a začal organizovať meteorologickú službu, ktorá bola vo francúzkom letectve ako jedna z prvých leteckých meteoslužieb. Štefánik zaviedol aj zálety počasia. Za zásluhu bol povýšený na podporučíka a veľmi rýchle na poručíka. Pomohli mu k tomu aj veľmi dobré styky v generálnom štábe a vládnych kruhoch. Napriek tomu, je možné povedať, že hodnosti mal zaslúžené svojou vedeckou činnosťou ako astronóm a meteorológ v prospech armády. Generálsku hodnosť dostal ako prepožičanú, keď sa začal aktívne podielať na organizovaní čs. légií, aby pri jednaní v zahraničí mal určitú autoritu, ktorú buy ako major, čo ak sa nemýlim bola jeho posledná normálna vojenská hodnosť, určite nemal. Napriek tomu, že sa skoro pravidelne objavujú informácie o zostrelení Štefánikovho lietadla, ide takmer s istotou o fámu. Je síce zaznamenaný výrok p. Masarika k p. Benešovi, keď sa ho pýtal " A co udeláme s dráteníkem? (Štefánikom)", ale predpokladať, že by sa dali na zostrelenie lietadla je málo pravdepodobné. Predsa ak by bolo cieľom odstaviť ho, bolo by to jednoduchšie a bezpečnejšie na zemi. Presnosť streľby na lietadlo v tej dobe bola malá. Lotedlá typu Caproni trpeli pomerne veľkou poruchovosťou a ľahkou záalnosťou aj bez bojového poškodenia. Že nebol Štefánik pohodlný na funkcii ministra vojny je pochopiteľné, bol hlavne vedec a až potom vojak. Jeho skutočné vojenské skúsenosti boli malé a iba na úrovni bopjového pilota, nie veliaceho dôstojníka. Je možné že svoju úlohu zohrala aj sloveský pôvod ku ktorému sa hlásil, nakoniec nebol by jediný (Jozef Murgaš dopadol podobne), ale nei je mojim cieľom rozpútavať nejaké vášne, "čo bolo to bolo, terazky som..." Jedno je jasné, Štefánik otvoril dvere Masarikovi do najvyšších spoločenských vrstiev vo Francúzku a mal významný podieľ na vzniku Česko-Slovenska a jeho légii, ako aj na ich návrate do vlasti.


Zdroj: informácie z pamätnej izby M. R. Štefánika
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#317948 Verze : 0
Cetl jsem domnenky, ze svoji roli mohl sehrat i jeho zdravotni stav, dlouhodobe trpel na kratkodobe stavy bezvedomi pri vetsim vycerpani a je mozne ze emocionalni prepjeti spojene s navratem domu po velmi dlouhem pobytu v zahranici mohlo byt pricinou podobneho stavu.
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#317955 Verze : 0
Ano aj to sa hovorilo medzi pospolitým ľudom, že lietadlo údajne pilotoval sám a z citového rozpoloženia dostal kolaps.. Myslím že je to "teória" obdobná tej o zostrelení..
URL : https://www.valka.cz/M-R-Stefanik-vyznam-nazory-reflexe-t35716#317961 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více