Pomoc prosím - Článkové pásy

Diskuse

Jsem dost začátečník a hned jsem narazil na článkové pásy v 1/72. Potřeboval bych poradit, jak je dát dohromady. Jakým lepidlem je lepit (tuším, že hustým vteřiňákem, protože by mi asi rozpouštědlovej sežral syntetiku, kterou štětcuju). Moc díky za každou radu.
Mimo článkový pásy - čím dolepovat díly na naštetečkovanej model?
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132333 Verze : 0
Kus lepící pásky, lepem nahoru. Na tu vyskládáš články. Spoje zakápneš lepidlem, nasadíš na model, vytvaruješ, necháš zaschnout. Vteřiňák bych nepoužíval, spíš filmové lepidlo nebo toluen.
díly na nabarvený model- vteřiňák.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132564 Verze : 0
pásy v tomhle měřítku jsem dělal naposled někdy před deseti lety, ale udělal bych to jako s normálnímu pásy v 1/35. Tedy usadil bych je do roviny (pomocí nějakého hranolku, nebo i lepicí pásky) a pak bych spoje zakápl "kontaktou" , následně bych je vzal a naohýbal podle modelu. Po zatuhnutí sundal natřel a jednotlivé kusy pak slepil už na modelu a opravil místa spojů barvou.
Osobně pásku nepoužívám mám pocit že by mi spíš překážela v manipulaci a pásem než pomohla, ale nikdy jsem to s ní nezkoušel, Kontakta se mi osvědčila pro své pomalé zasychání a tedy možnost s pásem pracovat dost dlouho. Vrchní díl pásu je dobré natvarovat ještě než se nalepí blatník (pak se tam blbě dostaneš) obvykle je možno ho do prostoru mezi blatník a kola zasunout zezadu i po slepení a zablácení.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132574 Verze : 0
TO Bitaxe: Tou kontaktou myslíš lepidlo od Revellu??
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132593 Verze : 0
Určitě myslí zrovna tu.SmileSmileSmile
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132600 Verze : 0
Ano to lepidlo od revellu (nebo Humbrolu ..) prostě to v lahvičce z umělé hmoty s jehlou Smile
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132604 Verze : 0
S tím Humrolem si nejsem až tak jistý. Teda nechci tu dělat chytrýho - zatím mi chybí zkušenosti (naposledy jsem lepil s lepidlem "Lepí M"), ale mám Humbrola, a i když jsem s ním zatím toho moc neslepil, tak vždy byl lepený díl za pár sekund slepený - bez možnosti korekce. Na válce je pod odkazem "Jak na to" článek o lepení pásů a je tam zmiňované lepidlo od Model Master, které právě má tyto vlastnosti. Nevíte, kde by se dalo koupit???
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132608 Verze : 0
Ona kontakta se dělá jen jedna, ale někdy je na ní místo Revell napsáno Humbrol, obsah je stejný měl jsem už obě Smile Zřejmě jde o nějakéu spolupráci .
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132620 Verze : 0
lepidlo model-master má i italerka pod číslem No.3991.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132638 Verze : 0
pokud chceš Model Master pak asi u Bílka (pokud nejsi z Prahy tak myslím že mají zásilkovku, jestli je i na Válce v obchodu nevím Sad ) osobně používám Kontaktu a naprosto v poho Smile tu maj skoro všude.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132653 Verze : 0
Jestli jsem pochopil dobře, tak ty pásy si mám rozčlenit na několik kusů. Dá se pak to prohnutí zvládnout, některé typy mají přeci jen ty kladky dál od sebe. Abych to stihnul než to celý zatvrdne - nejsem z nejrychlejších.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132728 Verze : 0
Stihneš to klidně lepidlo tuhne docela dlouho Smile
Zkusím popsat "jak to dělám já" Smile obvykle si pás rozdělím na čtyři díly, je to spodní rovný kus na kterém tank stojí, svrchní kus a dva kusy ohnuté kolem napínacího a hnacího kola. spodní je celkem jednoduchý, stačí si odměřit správnou délku podle kol (nezapomeňte že se články začínají zvedat už od místa dotyku kol s pásem) potom vezmu přední část (v návodu je obvykle napsáno kolik je tam nutno vzít článků) a slepím si ji na rovné desce podle pravítka (abych neujel do strany) tu vezmu a naohýbám ji podle kola tak aby první článek směřující dozadu byl na té části kde už směřuje rovně, po obvodu kola pak pokračuji dolů až tam kde se mi část pásu spojuje s tou rovnou dolní, tím získám ohnutý díl který sundám až po zatvrdnutí lepidla (obvykle druhý den) pokud je přední kolo hnací samozřejmě ty články musí zapadnout do zubů, ale už se mi stalo že výrobce zuby "netrefil" a musel jsem je upravit Sad i ze zubatého kola jde pás sundat po mírném rozevření. Totéž zopakuji u zadního dílu pásu. Horní část prostě vezmu tak jak je slepená a měká, položím ji na nosné kladky (nebo na kola) natvaruji a nechám zaschnout (nemusí to být na modelu protože ty průhyby nejsou tak velké) . Takže mám čtyři díly se kterými potom pracuji, všechny tyhle atrakce se nejsnáz dělají ve chvíli kdy ještě nad koly nejsou blatníky, pak model pokračuje včetně barev a bláta, stejně jako pásy no a ve chvíli kdy se mi zdá že stavba je už dost pokročilá, vezmu horní díl pásu a zezadu ho zasunu do mezery mezi blatník a kladky (kola) potom přilepím přední díl k hornímu, zasunutí usnadní pokud je hnací nebo napínací kolo otočné, následuje zadní díl (ten jde o dost snáz je tam většinou víc místa) a nakonec díl spodní. Někdy mezi jednotlivé díly lepím i poslední články (prostě to nechám o článek kratší a ten pak vlepím mezi už suché díly) opravím místa kde lepidlo poškodilo barvu (nebo je máznu bahnem) a je hotovo. Na formování je času celkem dost, pokud to lepíš kontaktou tak asi 10 - 20 minut. Ono to jde i dýl ale pak ten spoj ztrácí pevnost.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#132794 Verze : 0
Šlo by na to použít i lepidlo od Agamy?...myslím to modré se žlutým víčkem a jehlou..
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#198729 Verze : 0
Na to ti já neodpovím, já výrobky Agama nepoužívám. Smile Třeba někdo jiný má s tímhle zkušenost.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#198737 Verze : 0
Šlo. Ale pozor, Agama má zvláštní vlastnost, totiž že houstne už od výrobce. No, a pak se tahají takové hnusné vlákna, lepí to všechno, jenom ne plast a vůbec........
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#198818 Verze : 0
Ale jinak časově se to dá nějak rozumně na to natáhnout a zprohýbat opravit někde třeba tu chybku?..
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#198860 Verze : 0
Upřímně asi bych se netrápi s Agamou (já s ní udělal taky dost mizernou zkušenost) a koupil bych si Contactu (vydrží docela dlouho) a měl to bez problémů Smile
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#198940 Verze : 0
Tak jsem našel na internetu asi 10 druhů Contact od Revellu Very Happy Neni to taková černá lahvička se stříbrnou nebo jakou jehlou? Jednou jsem to myslím, pokud to bylo ono, viděl, když Jirka Karkulik lepil nějaký model...
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#199012 Verze : 0
To co používám já je lepidlo model-master,ale vlastnosti má stejné jako Contacta.Contactu dělá Revell a je v modrém balení s tenkou trubičkou.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#199065 Verze : 0
Lahvička je modrá, aspoň ta, co používám já.SmileSmileSmileSmileSmile
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#199066 Verze : 0
Nerad se vměšuju do hovoru, ke kterému až tak dvakrát nemohu moc říct a to z toho důvodu jelikož techniku nestavím.
Nic méně sem si v poslední době celkem oblíbil (teda pouze na již nabarvené díly) jako lepidlo obyčejný Herkules, sice mu trvá delší dobu než zaschne, ale každopádně neleptá již nabarvený model a pokud je nanesen relativně malém množství po zaschnutí není vůbec vidět lepené místo.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#199067 Verze : 0
Pokud je to revell je modrá se žlutým krytem té jehly. měl jse několik mutací tvaru, nejčastější je takový lichoběžník kdy jehla trčí šikmo vzhůru. Na ní je napsáno Contacta profesional (to ti zvedne sebevědomí Smile ) Jednou už jsem ale měl to samé v jiné lahvičce (černé) myslím že od Italeri (bylo to sice Revell ale pod jinou firmou. a obrázek jak to vypadá je tady : www.moduni.de
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-prosim-Clankove-pasy-t35721#199151 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více