Hotel Rwanda (Hotel Rwanda)

Diskuse

Hotel Rwanda


réžia: Terry George
koprodukcia (Velka Britania, Južná afrika, Taliansko, USA)


hrajú: Don Cheadle, Nick Nolte, Jean Reno, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix


Film je natočený podľa skutočných udalostí v Rwande (rok 1994) a zobrazuje skutočnú postavu, ktorou je Paul Rausesabagina (hrá ho Don Cheadle). Bol to Hutu - manažér prestížneho hotela, ktorý po vzniku nepokojov v ňom začal skrývať uprchlíkov - Hutuov i Tutsiov.


Každý už počul o tomto masakri, o milióne zavraždených, o zlyhaní OSN proste o tomto strašnom konflikte. Film však ukazuje ani nie tak krv a strašné scény vraždenia, ale ľudí, ktorí to prežívali a ich pocity, reakcie a hlavne ich bezmocnosť. A to najhoršie - bezmocnosť a nečinnosť OSN i "vyspelých" krajín.


Jeden príklad za všetky: predstavte si OSN-kamión plný Tutsi - uprchlíkov, pri ňom sa krčia traja vojaci OSN vyzbrojení pištoľami. Okolo nich je približne 200 radikálnych Hutuov vyzbrojených mačetami, palicami a AK-47. Jeden z Hutuov kričí: "Prevážate tých vzbúreneckých švábov!" A dôstojník OSN odpovedá: "Nie, sú to len politickí uprchlíci a sú pod ochranou OSN." (treba podotknúť, že vojaci OSN nemali povolenie strieľať ako prví)


Je to vynikajúci, perfektný film, ktorý nech si každý pozrie (ak ho ešte nevidel).
URL : https://www.valka.cz/Hotel-Rwanda-Hotel-Rwanda-t35866#133053 Verze : 0
Už když to šlo do kin tak jsem uvažoval, že na to půjdu.
Mimochodem, nejsem člověk, který na všem hledá chyby, ale pokud vím, tak události ve Rwandě jsou z roku 1994. Mohlo by to zmást neodborníky.
URL : https://www.valka.cz/Hotel-Rwanda-Hotel-Rwanda-t35866#137734 Verze : 0

Citace - peacekeeper :


Mimochodem, nejsem člověk, který na všem hledá chyby, ale pokud vím, tak události ve Rwandě jsou z roku 1994.

OPRAVENÉ
Ďakujem za upozornenie, bol to preklep
URL : https://www.valka.cz/Hotel-Rwanda-Hotel-Rwanda-t35866#137737 Verze : 0
Film jsem viděl a zanechal na mě velký dojem.
Zdá se až nepochopitelné, že taková zvěrstva se mohla odehrávat v roce 1994, z mého pohledu je to současnost... (i když ve světle teroristických útoků to zase tak nepochopitelné není).
Nejvíc na mě zapůsobila scéna, kdy jede v mlze autem a pořád do něčeho naráží - když chce zjisti co to je, objeví, že celá silnice je pokryta mrtvolami...
URL : https://www.valka.cz/Hotel-Rwanda-Hotel-Rwanda-t35866#178820 Verze : 0
Aj keď to nie je "klasický" vojnový film (v mojom ponímaní), myslím že je celkom dobrý. Podobný pocit som z anglického "Warriors".
URL : https://www.valka.cz/Hotel-Rwanda-Hotel-Rwanda-t35866#178823 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více