K. u. K. Landsturm / císařsko-královská domobrana

Diskuse

Kamarád měl na mě jednoduchý dotaz - jeho prastrýc padl jako c.k. důstojník na západní frontě a on chtěl vědět podrobnosti - jediné co věděl bylo to že prastrých byl z Brna.


Jednoduše se dá zjistit, že na západní frontě bojovaly proti američanům 1. a 35. pěší divize. Z knížky "Pod císařským praporem" se dá vyčíst i to, že sučástí 35. pd byly oba moravské myslivecké prapory a brněnský 35. pluk domobrany - no a tady nastávají problémy. Nebyl jsem stavu zjistit nějakaké podrobnosti. A přitom jsem si všiml, že na válce toho o landšturmácích moc není.


Jestli někdo víte něco víc, napišet prosím Wink
URL : https://www.valka.cz/K-u-K-Landsturm-cisarsko-kralovska-domobrana-t36278#136140 Verze : 0
Nevím, jestli s touto odpovědí nepřicházím s křížkem po funuse, ale náhodou jsem si toto pojednání přečetl až včera a doposud na ně nebyla žádná reakce. Zdá se mně však, že v uvedeném článku je několik chyb, co se týká pěších jednotek. Když se dívám do ÖULK 7, do přílohy 32, která mapuje rozložení R -U vojsk k 15. říjnu 1918, pak na str. 33 je psáno, že na německé západní frontě působil XVIII armádní sbor pod velením F.M.L. Ludwiga Goigingera, jehož součástí byly:


106. ID (LstID) se svými pěšími brigádami 210 LstIBrig: LstIR 31 (Těšín) a LstIR 32 (Neusandec asi Novy Sad); 211 LstIBrig: LstIR 6 (Cheb) a LstIR 25 (Kroměříž)


1. ID se svými pěšími brigádami 1. Ibrig: IR 5 (Szátmár – Nemeti; Maďarsko -Rumunský) a IR 61 (Temešvár; Maďarsko - Rusínský); 2. Ibrig: IR 112 (válečný pluk z praporů V/71, II/72, III/71 Maďarsko- Slovenký), FJB 17 (Brno), FJB 25(Brno), FJB 31 (Záhřeb – Srbo – Chorvatský).


35.ID se svými pěšími brigádami 69 IBrig: IR 62 (Maroš Vašarhely; - Maďarsko – Rumunský) IR 64 (Bros – Rumunský); 70 IBrig: IR 51 (Kluž ; Rumunsko – Maďarský),
IR 63 (Bystřice; Rumunský)


37 HID, jejíž součástí byl honvédské pěší brigády a honvédské pěší pluky.


U každé divize jsou uvedeny ještě další jednotky, které zde nejmenuji, ale to si může každý přečíst v uvedené literatuře, protože to nejsou pěší jednotky.


Ve stejném duchu píše i Franek ve svých článcích „K u K Truplem im Westen“ publikovaných v Militärwissenschaftliche Mittelungen r. 1931 na stranách 419 – 426. Franek uvádí, že LstIR 25 byl brněnský, což je zjevně mýlka. LastIR 25 (domobranecký pluk 25) byl vždy kroměřížský a byl doplňován z kroměřížského obvodu, nikoliv z brněnského obvodu. K této mýlce ho asi svedla skutečnost, že 25. domobranecké velitelství Kroměříž (Landstrurmbezirkskommando) během války přesídlilo z Kroměříže do Brna. Na dokumentech je pak razítko kk Landsturmbezirkskommando Nr. 25 Kremsier in Brünn. V Brně byl na počátku války formován domobranecký pěší pluk č. 14 (LstIR 14), který bojoval u 2. armády, jako součást kk 40 LstIBrig (Brno) kde byly tyto pluky: LstIR 14 (Brno), LstIR 24 (Znojmo) viz ÖULK 1 str 73.


Tak nevím odkud čerpali informace o autoři knihy "Pod císařským praporem", ale na základě zhora uvedených pramenů se plným právem domnívám se, že 35. domobranecký pluk nebyl brněnský a nebyl na Západní frontě, a ani v 35 ID nebojovaly FJB 17 a 25, jako stejně na Západní frontě nebyla 47. honvédská divize, jak se na straně 375 této knihy uvádí. Moje tvrzení si může každý ověřit v díle Österreich – Ungarns Letzter Krieg svazky I. a VII.
URL : https://www.valka.cz/K-u-K-Landsturm-cisarsko-kralovska-domobrana-t36278#462087 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více