Pěchotní srub MO-S 14 "Juliánka"

Pěchotní srub MO-14 "Juliánka" byl vybetonován ve dnech 12.-17.10.1936 v II. třídě římské odolnosti, objekt byl směrem k S-13 vyzbrojen sólo těžkými kulomety vz.37, směrem k S-15 působila již klasická kombinace zbraní L1 a M. Bezprostřední obranu srubu zajišťovalo 6 LK vz.26 - 4 pod betonem a dva pod pancířem, spolu s třemi granátovými skluzy.


Za okupace byl objekt poničen vytržením obou zvonů a střílen zbraní L1 a M, střílny pro zbraně D jsou zachovány. V otvorech po vytržených střílnách byli ke konci války Němci vybetonovány střílny z prostého betonu.


V současnosti objekt vyčistila posádka z S-11. Při čištění se v objektu se ve filtrovně našel pod novodobými čmáranicemi i nápis z roku 1938 'Kaprále Hitlere však ty nám to ještě vrátíš'. Objekt má natřené střílny, ve vchodě má osazenou mříž. Návštěva je prý možná po dohodě na S-11.


Fotit se dá objekt celoročně.
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-14-Julianka-t36982#142406 Verze : 0
K objektu je dobrý přístup - dokonce má částečně odsraněn zához a jde vidět nějaká servisní šachta (ta se tuším u pozdějších objektů přesunula ze záhozu (asi proto, že byla zranitelná a zřejmě byla i větší spotřeba železobetonu).
Pěchotní srub MO-S 14 Juliánka - Šachta v prostoru záhozu a čelní stěna.

Šachta v prostoru záhozu a čelní stěna.
Pěchotní srub MO-S 14 Juliánka - Celkový pohled na levou část a na šachtu v prostoru odstraněného záhozu.

Celkový pohled na levou část a na šachtu v prostoru odstraněného záhozu.
Pěchotní srub MO-S 14 Juliánka - Levá část se střílnami a místem po vyrvaném zvonu.

Levá část se střílnami a místem po vyrvaném zvonu.
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-14-Julianka-t36982#165615 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více