Dělostřelecká otočná výsuvná věž MO-S 38 "V Lese"

Dělostřelecká otočná výsuvná věž MO-S 38 "V Lese"


Tento objekt byl vybetonován ve dnech 23. května až 1. června 1938 na základě zadávacího výnosu MNO čj. 30.789/taj.hl.št. ŘOP 1937 z 28.7. 1937 v největší (tedy IV. ) třídě odolnosti. Zadávací částka pro tento objekt byla 3 044 972,50 Kč. Objem 2 826 m³ pevnost po 28 dnech 511 kg/cm². Betonáři odpracovali 8 712 hodin.
Osazen dělovou výsuvnou a otočnou věží (nebyla osazena) a pěchotním zvonem pro LK vz. 26


URL : https://www.valka.cz/Delostrelecka-otocna-vysuvna-vez-MO-S-38-V-Lese-t37025#138807 Verze : 1
Součást tvrze Smolkov, jedné z 5 stavebně dokončených dělostřeleckých tvrzí předválečného československého opevnění. Tvrz se rozlohou a počtem objektů řadí k menším svého druhu - Vchodový objekt (MO-S 41 "Nad Valchou" ), tvrzová dělostřelecká pozorovatelna (MO-S 42 "Nad Hájem"), tvrzový pěchotní srub (MO-S 40 "Nad Silnicí"), dělostřelecký srub (MO-S 39 "U Trigonometru"), výsuvná otočná dělostřelecká věž (MO-S 38 "V Lese"). Tvrz byla vybudována na kótě "Padařov" a místně je tak také nazývána. V době podzimu roku 1938 nebyla tvrz ještě dovybavena výzbrojí (zvláště citelně chyběla výzbroj dělostřelecká - 10cm houfnice vz. 38 (dostřel okolo 12 km), které měly být jak v dělostřeleckém srubu, tak ve výsuvné otočné věži). Jejich absence byla suplována třemi 7,5mm horskými houfnicemi vz. 15 ve dřevěných přístřešcích před dělostřeleckým srubem. Jako jediná tvrz (a asi i objekt čs. opevnění vůbec) byla přes transformátor napojena na rozvodnou síť. Během okupace byly vytrženy všechny pancéřové prvky a nad dělotočí byla provedena nástavba, která je na místě dosud. Po II. sv. válce byla tvrz opět obsazena armádou, pohyb po povrchu tvrze byl zakázán až do 90tých let, kdy zde vznikla naučná stezka.


Výsuvná otočná věž se měla skládat ze dvou základních dílů - předpancíře zabetonovaného v tělese objektu a pohyblivého vrchlíku. Po většinu času měla být věž zasunuta. Palba by byla prováděna natočením se na požadovaný odměr (celkový 360°), nastavení náměru, vysunutí se do bojové polohy, odpálení a opětovné skrytí. Pohon byl řešen elektromotorem, v případě potřeby bylo možno věž vysunout ručně, normovaný čas na tuto operaci činil 90 vteřin.
Dělostřelecká otočná výsuvná věž MO-S 38 V Lese - Ventilační vyústění (ventilační houba).

Ventilační vyústění (ventilační houba).
Dělostřelecká otočná výsuvná věž MO-S 38 V Lese - Nástavba nad šachtou pro výsuvnou otočnou dělovou věž.

Nástavba nad šachtou pro výsuvnou otočnou dělovou věž.
Dělostřelecká otočná výsuvná věž MO-S 38 V Lese - Dělostřelecký srub MO-S 39 U Trigonometru

Dělostřelecký srub MO-S 39 "U Trigonometru"
Dělostřelecká otočná výsuvná věž MO-S 38 V Lese - Mapa naučné stezky okolím Háje ve Slezsku (2 je zastávka nedaleko tvrzové pozorovatelny)

Mapa naučné stezky okolím Háje ve Slezsku (2 je zastávka nedaleko tvrzové pozorovatelny)
Dělostřelecká otočná výsuvná věž MO-S 38 V Lese - Dělotoč MO-S 38. V popředí zvonová šachta.

Dělotoč MO-S 38. V popředí zvonová šachta.
URL : https://www.valka.cz/Delostrelecka-otocna-vysuvna-vez-MO-S-38-V-Lese-t37025#142634 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více