Johana

1. choť Václava IV.
Johana Bavorská


Římská a česká královna, manželka Václava IV.


Narozena v roce 1356 (častěji uváděno) nebo 1361, zemřela 31.12.1386


Byla dcerou vévody Albrechta I. Štrubinského z dynastie Wittels-bachské.
29.9.1370 byla provdána za Václava IV. Tento sňatek byl motivován politickými záměry Václavova otce Karla IV.
17.11. téhož roku byla korunována pražským arcibiskupem Janem Očkem z Vlašimi .
Manželé však zatím žili odděleně.Až po společné korunovaci 10. června 1376, kdy byl Václav IV. zvolen a korunován ve Frankfurtu nad Mohanem římskoněmeckým králem, spolu začali žít.


Po sňatku se o královně dochovalo jen velmi málo zpráv. Spolu se svou tchyní Alžbětou (Eliškou) Pomořanskou se zúčastnila pohřbu Karla IV. Bylo o ní také známo, že se velmi rychle a dobře naučila českému jazyku.Její manželství s Václavem IV. bylo prý velmi šťastné, bohužel však bezdětné.
Podle pověsti zemřela na zranění které jí způsobili Václavovi lovečtí psy, ve skutečnosti podlehla morové nákaze 31. prosince 1386 na Karlštejně. Její ostatky byly několik dní vystavovány v pražských kostelech a poté dne 12. ledna 1387 byla pochována v hrobce u sv. Víta na Pražském hradě.





Použité zdroje:
http://www.panovnici.cz/johana-bavorska
http://madria.blog.cz/0608/seznam-kraloven-1-cast
encyklopedie.seznam.cz
URL : https://www.valka.cz/Johana-t37333#190263 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více