Protiletadlová obrana Říše

Diskuse

Při debatě o Atlantickém valu jsme se dostali až k pobřežníl PL bateriím a já jsem zjistil, že mám mezery ve znalostech o PVO třináctileté říše Laughing to je bitaxův vynález Laughing
Prosím, kdo v tom má jasno - v organizaci a jejím vývoji během války.Dík Wink
URL : https://www.valka.cz/Protiletadlova-obrana-Rise-t37927#143429 Verze : 0
otázka se dá položit lehce a odpovídá se těžce.


na PVO se lze podívat z několika úhlů:


vlastní jednotky PVO ať v integrované formě či samostatné měly i armáda a válečné námořnictvo, ale ty většinou chránili vlastní bojové jednotky.


nicméně za územní obranu mělo na starosti letectvo, zde se to dá prakticky dělit na létající (denní a noční stíhačky) a pozemní složku (světlomety, radiolokátory, PL kanony).


zaměřím se na pozemní - viz. úvod diskuze.
základní jednotkou byly Flak Regimenty, které se slučovaly do Flak divizí, popř. Flak korpsů - z nichž každá byla odpovědná za obranu určité oblasti. Vyššímy nadřízenými jednotkami už potom byly vyšší územní velitelství Flaku či letecké armády v nichž se letecká a pozemní složka protiletadlové obrany potkávala pod společným velitelem.


přehled vyšších Flak jednotek viz. /category/view/377/


Podrobnosti o postupném vývoji a změnách - např. díky technickému poproku jako zavedení radarů, či rozšiřování a zmenšování organizace v návaznosti na změnách v počtu jednotek a rozloze obsazeného území .... apod. v průběhu války musí podat někdo podrobněji zasvědcený. Já bych se k tomu možná tou haldou podkladů prokousal, ale můj zájem se soustředí spíše na tu leteckou část.
URL : https://www.valka.cz/Protiletadlova-obrana-Rise-t37927#143452 Verze : 0

Citace :

otázka se dá položit lehce a odpovídá se těžce.



Laughing To mě je jasný - pokud už nějakou otázku položím, tak by měla být hodna www.valka.cz Wink


Konkrétně to vzniklo kvůli M.Fl.B. Olmen (námořní PL baterie), která byla součástí pevnosti Ijmuiden Atlantického valu - Bitaxe tvrdil, že baly součástí PL obrany říše.
Už sám pojem obrana říše je mi celkem nejasný - bylo to obecné označení jednotek podílejících se na obraně, nebo to byla nějaká oficiální "struktůra".
URL : https://www.valka.cz/Protiletadlova-obrana-Rise-t37927#143875 Verze : 0
To Jirka: nejsem přílišným odborníkem na tohle, ale pokud si pamatuji ze životopisů několika málo německých leteckých es tak tyto létali v jednotkách které byly zařazeny do struktůry nazývané protiletadlová obrana říše.
URL : https://www.valka.cz/Protiletadlova-obrana-Rise-t37927#143885 Verze : 0
Dave, nejspíše máš na mysli ty kteří létali v sestavě Luftflotte Reich jenž byla koncem války za protivzdušnou obranu vlastního Německa zodpovědná. Zatímco do roku 1944 se o ní staraly jednotlivá nižší velitelství (župní, sborá a divizní). Například protivzdušnou obranu Norska měla nastarosti Luftflotte 5, o západní Evropu se staraly Luftflotte 2 a 3 ... atd.
takže jméno té oficiální struktury je Luftflotte Reich, zatímco ta pobřežní baterie s nejvěší pravděpodobností podléhala přímo válečnému námořnictvu.
URL : https://www.valka.cz/Protiletadlova-obrana-Rise-t37927#143897 Verze : 0
Ono to bylo jednodušší a složitější zároveň Smile za obranu určitého území odpovídalo letectvo a v jeho struktuře krom leteckých jednotek byly i jednotky AA kanonů, dále pak mu po operační stránce podléhaly i další prostředky (třeba námořní) protože je to velení koordinovalo, po stránce vybavení, personálu a zásobování podléhaly tyto prostředky svému vlastnímu velení. takže třeba námořní baterie patřily pod námořnictvo ale velení (kdy má střílet a jak Smile ) bylo v rukou místního velení. To se ale (aspoň částečně) mohlo změnit pokud byly dotyčná baterie začleněna do struktury pobřežní obrany (a vyjmuta z protivzdušné obrany říše) . Jak se území zmenšovalo ubývalo zřejmě i útvarů velení a nakonec se smrskly na jedno.
URL : https://www.valka.cz/Protiletadlova-obrana-Rise-t37927#143923 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více