Suvorov, Viktor / Vladimír Bogdanovič Rezun

Виктор Суворов / Владимир Богданович Резун
Viktor Suvorov, vlastním jménem Rezun Vladimír Bogdanovič


(1947 - )


* 1947 Kijevská oblast, Ukrajina
do 1966 kolchozník
1968 poručík Sovětské armády, účastník vpádu do Československa
poté absolvování vojenské akademie
1975 Hlavní zpravodajská zpráva Ženeva
1978 emigroval ze Ženevy do Londýna (GB)
spisovatel, specializovaný na „bourání mýtů a legend o vzniku a cílech SSSR“, vytvořených sovětskými propagandisty


Knihy, které vyšly v českém překladu (o nichž vím, nebo jsem četl):

„Všechno bylo jinak, aneb kdo začal druhou světovou válku“ - v originále Ledokol (Ledoborec) - vycházel časopisecky v Paříži od cca 1985, u nás Naše vojsko 1995, IBSN 80-206-0429
Den „M“- jak J. V. Stalin chystal válku na východě (pokračování „Všechno bylo jinak“), vydalo nakl. JOTA Brno 1996, IBSN 80-85617-68
„OČISTA“ - Naše vojsko 2002, IBSN 80-206-0640-8 Jde o rozbor jednotlivých případů sovětských armádních velitelů a důstojníků, postavených v době „čistek“ před soud a perzekvovaných. Závěry jsou šokující. Suvorov dokladuje militarizaci veřejného života i státní správy s tím, že mnoho z údajně cca 40.000 popravených se do armády vrátilo (Rokossovskij a další) další byli buď čekisté, nebo vedoucí pracovníci průmyslu či úřadů, nikoli armádní velitelé, byť s vojenskými hodnostmi.
U Tuchačevského a některých dalších pak dokladuje, že měli za sebou tolik zločinů, že by to stačilo na mnohonásobnou popravu a to kdekoli na světě, nejen v SSSR.


Specialitou těchto faktografií je to, že autor čerpá z publikovaných, běžně dostupných materiálů - vzpomínek, novin, časopisů, sborníků a podobných materiálů. Analýzou dat a údajů v nich uvedených pak dochází k závěrům, které mnozí odmítají přijmout s odůvodněním, že Suvorov si vymýšlí.


Další kategorií jsou osobní vzpomínky - tedy vyprávění o tom, co autor sám zažil a prožil.
„Můj život v sovětské armádě“ je autobiografie, zmiňující nejen jeho osobní účast na invazi do Československa, ale také sovětskou armádu očima důstojnického kadeta, popis vojenské věznice a života potrestaného vojáka ... Rozhodně stojí za přečtení!
„SPECNAZ“ - je rozbor činnosti a charakteristika OMON, SPECNAZ a dalších podobných jednotek a vojáků, v nich zařazených.


„AKVÁRIUM“ a „VOLBA“ - příprava rozvědčíků, taktika sovětské rozvědky - jsou spíše romány, i když i zde autor nepochybně do příběhu „zabudoval“ svoje životní a profesní zkušenosti a prožitky.
URL : https://www.valka.cz/Suvorov-Viktor-Vladimir-Bogdanovic-Rezun-t38023#143867 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více