Boj o Filipíny - Miloš Hubáček

Diskuse

Další dílo z pera Miloše Hubáčka. Tento díl série o válce v Tichomoří pojednává souhrnně o operacích probíhajících v rámci osvobozování Filipín od japonské nadvlády. Obsahuje například popis Bitvy u ostrova Leyte či perpipetie při dobývání hlavních Filipínských ostrovů.


Boj o Filipíny
Miloš Hubáček
Edice Stopy, Fakta, Svědectví nakladatelství Panorama
Praha, 1990
544 stran + 32 černobílých obrazových příloh
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#143956 Verze : 0
M. Hubáček, Boj o Filipíny :
Boj o Filipíny - Miloš Hubáček - Obálka nového vydání nakladatelství Paseka

Obálka nového vydání nakladatelství Paseka
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#143957 Verze : 0
Muj osobni nazor, ze je to kvalitni kniha s ohledem na dobu, dy byla vydana a s ohledem na dostupnsot informaci tehdejsi doby. Nicmene z pohledu dnesniho pohledu je ta kniha dost zastarala zejmena prave v otazce boje o Filipiny. Tedy absolutne se vynechava ucast tech nejdulezitejsich a to samotnych Filipincu.


Autor jaksi vynechava informace, ze spousta napr. vylodovacich plazi byla pusobenim filipinskeho odboje natolik oslabena, ze Americane meli lehci praci, stejne tak jako, ze to zabranilo prisunu posil Japoncu do kritickych sektrou.


Spolecne s tim autor, jaksi zije v domneni, ze Americane se hrdine branili presile japonskych vojsk. Bohuzel jaksi pomiji fakt, ze z tech 100 000 uvadenych Americanu jich je pouze 5000 Very Happy Takovychto informace, ktere snizuji zejmena tuhle Hubackovu knihu je vic.


Nicmene jak sem rikal prehledove, tedy tak jak to tobe staci Very Happy Razz to je velmi dobra popularni kniha ...
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144341 Verze : 0
to teda nevím, kde by se měli při znovudobývání Filipín američané "hrdinně bránit" Japonské přesile...při těch operacích bylo mnohem spíš pár desítek Japonců zakopaných v horách a stovky ne-li tisíce američanů je museli odtamtud zdlouhavě "vykuřovat"...


a jestli sám říkáš, že na "svou dobu" byla psaná kvalitně tak nevidím důvod ji kritizovat, protože nepostihuje současný pohled...přinejmenším je hodně nad úrovní výuky gymnázia ale přitom srozumitelná, čili masám přístupná => běžným lidem může rozšířit obzory...pravda, že badatelům, kteří se o to zajímají do hloubky, tak těm asi moc ne...ale to ani nebyl účel...
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144365 Verze : 0
No vidis to je presne ono Very Happy Konecne si trefil hrebik na hlavicku (voille Very Happy), nad urovni gymnazia. Sam sem gymplem prosel, takze vim, ze uroven gymnazia je velmi nizka Very Happy To, ze neco staci gymnasistum jeste neznamena, ze to bude historicky prinosne. Sam vim jake nesmysli se gymnasistum lijou do hlavy v prubehu skoly Very Happy Zejmena cesky jazyk a dejepis dostavaji silne na prdel.


Ad. 1) Ohledne Hubacka - ano kniha pojednava i o znovudobyti, jenze uvedu napr. priklad osvobozeni tabora Catibanuan (nebo jak se to sakra jmenuje Very Happy), v knize se pise, ze ji dobilo nejakych 135 (tusim!!) prislusniku Rangers. Jenze uz se autor nezmini, ze tuhle jednu dobrodruznou vypravu Rangers podporovalo 15000 filipinskych bojovniku, kteri v podstate bojovali s regulerni japonskou armadou zatimco si Americane hrali na hrdiny s ostrahou tabora Very Happy


A tak to bylo se vsim Very Happy Ono je hezke zminit, ze - uvedu imaginarni priklad - proti 150 000 Japoncum bojovalo treba 80 000 Americanu pri ztrate 5000 muzu, jenze jaksi je nutne take dodat, ze tech 80000 Americanu by si ani netuklo bez 250 000 Filipincu, kterych dost zahynulo Very Happy Pochopils ??? Autor v podstate nepronikl do hloubky problemu.

Ad. 2) V pripade 100 000 Americanu mluvim o dobyti Filipin Japonci, ze Very Happy Nevim, jak je to v novem vydani, ale ja mam stare po otcovi a tam je spojene dobyti Filipin a "osvobozovani" Filipin Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144376 Verze : 0
možná to není historicky přínosné pro někoho, jako jsi ty...ale řeknu ti jednu věc a dál o tom přestanu diskutovat - M.Hubáček ve mě přinejmenším vzbudil svými knihami zájem o vojenskou historii (proto ho asi taky tolik obhajuju, i když třeba jeho knihy tak "historicky přesné" nejsou)...kdyby měl ve mě ten zájem vzbuzovat někdo, kdo by vystupoval jako ty, tak bych asi utek od celý historie někam hodně daleko...
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144386 Verze : 0
to Chris problém je v tom že vF má pravdu, kniha je sice napsána docela čtivě a ve své době (tedy v bolševismu) zřejmě byla přínosem, ale to neznamená že v dnešní době je dobrá. Bohužel opravdu je v ní spousta nepřesností a omylů (vF zmínil jen některé) takže to že v tobě vzbudila zájem je fajn, ale nejde dál sedět na zadku a vzhlížet k ní jako k modle, je třeba se na ni podívat kriticky a uvědomuít si že dnes máš jiný přístup k materiálu a tedy i k tomu "jak to doopravdy bylo" než měl Hubáček když jí psal. Kolem tohohle servru je dost lidí kteří o historii "něco" ví, a to není jen tím že si někde něco přečtou, to je především o tom že ta přečtená fakta dávají do souvislostí a také se je snaží kontrolovat. Ona slepá důvěra k čemukoli není moc dobrá (ani v historii ani jinde Smile )
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144404 Verze : 0
mě by ta vlastní kritika díla až tolik nevadila...spíš ten způsob, jakým to vF podává...
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144426 Verze : 0
No on se odtud nedavno po dost dlouhé době vrátil a celkem se mu ani nedivím že je na to citlivý, obecně to totiž vypadá že na Filipínách bojovali JEN japonci a amíci (podle autorů asi v té době byli filipínci někde jinde - možná na dovolené v Jižní Dakote Smile ) Problém je že tak to prostě nebylo, Filipínská armáda bojovala (a docela dost) ale v knížkách je to jen o hrdinství američanů (ostatně slavný Mac Artur z Filipín zdrhl docela neslavně) a o nikom jiném se ani nedovíš. Proto vF je poněkud napružený, ona pravda je bohužel jinde a forma s tím má jen málo společného. Bohužel zdroje o filipíncích se hledají poměrně špatně.
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144429 Verze : 0
Samozrejme bitaxe ma pravdu, schvalne sem vcera doma stravil noc abych se jeste podival, zda je to tak, jak rikam. Lehce sem to knihou prolistoval a narazil sem na spoustu dalsich nesmyslu. V podstate musim rict, ze by bylo uplne nejlepsi celou knihu prepsat.


Jak rikal Cesta na Filipinach jsem trosku citove zavazan a proto me nici podobne knihy, kde se lici hrdinstvi Americanu a vdek Filipincu. Bohuzel jaksi autori uplne opomenuly zeptat se samotnych Filipincu (a ty by radsi, kdyby je Americane vubec neosvobozovali). Je treba zajimavym faktem, ze Japonska "okupace" prinesla Filipincum min mrtvych nez samotne osvobozovani (abstrahuji ted od ztrat povstalcu ci Filipinske armady, atd.). Napr. diky uplne stupidnimu vybombardovani Manily zahynulo od 200 000 Filipincu do 500 000. O Drazdanech se mluvi pomalu jako o genocide, ale ze tady Americane svoji stupiditou v podstate pozabijeli "pratelsky" nakloneny narod o tom uz se mlci. V dnesnich Filipinach se mluvi o tom, ze dohromady osvobozovani Filipin mohlo stat Filpince az 1,5 milion obeti (vetsina diky americke taktice "spalene zeme").


A to nemluvim o materialnich ztratach, napr. Manila byla v dobe WW II. vystavnim mestem cele Asie, naprosto zapadniho stylu (mestska hromadna doprava - tramvaje; vilove ctvrte, luxusni bary, obchody, vyspely prumysl, atd.) nazyvana "Perla Orientu", co z toho zustalo po americkem osvobozeni je asi jasne - prach a hola zeme ala Hirosima po atomovce.


Navic s tim informace tykajici se japonske okupace jsou naprosto zavadejici (viz. Hubacek). Zejmena v tech odlehlych oblastech se Japonci cile zenili s Filipinkami atd. a pote, co v podstate se Japonsky organizovany odpor rozpadl se rozesli domu Very Happy tedy do filipinskych vesnic. Sam sem se osobne setkal s lidmi, jejichz dedeckove byli Japonci, kteri zili i po valce na Filipinach.


A to nemluvim o celkovem valecnem vedeni operaci, zejmena oblezeni Manily bylo urcite dilem strategicke genialni hlavy MacArthura, protoze nikdo jiny by takovy paskvil asi nevymyslel.


Osobne si myslim, ze dobyti Filipin bylo presne opacnym dilem nez nam napr. Hubacek lici. Podle me to bylo presne obracene - naprosto diletantsky, ktere stalo zbytecne zivoty Filipincu. A arogance Americanu navic take zpusobila dalsi tezkosti - napr. Filipinci dobyli nejaky strategicky vrchol, nacez Americane odmitli uverit (protoze jedine oni jsou ti jedini schopny Japonce porazit) a cely vrchol pro jistotu jeste zbombardovali, delostrelectvem rozstrileli - takze z te jednotky Filipincu neprezil ani jediny.


Proto me nici podobne nazory zejmena na tuhle Hubackovu knihu. Zejmena od cloveka, ktery si zrejme precetl pouze tuhle pentalogii a ostatni knihy o Pacifiku jaksi vynechal.
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144451 Verze : 0
2 vF: vedel by si ma na nete odkázať niekam kde by sa dalo získať viac informácií o boji Filipíncov za slobodu? Viem že bojovali proti invázii, potom ako parizáni ale podrobnejšie informácie mi chýbajú. Práve preto že v knihe o ktorej sa tu diskutuje som ich nenašiel. Mimochodom, pripadá mi že MacArthur mal zrejme z Filipín poriadny komplex, ktorý sa snažil týmto spôsobom vyliečiť.
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144577 Verze : 0
je dost možný, že měl...když musel před Japonci vyklidit poslední pevnost a ustoupit, tak se mu asi nešlo lehko...a pak to pro něj byl osobní boj...


OffTopic : G.Regan se o MacArthurovi zmiňuje v souvislosti v Korejskou válkou, že musel být nakonec odvolán Trumanem z velední americké armády, protože myslel iracionálně a byl by snad dokonce schopen použít atomovku, aby vyhnal komunisty z celé Koreje...
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144612 Verze : 0

Citace - Chris Amber :


OffTopic : G.Regan se o MacArthurovi zmiňuje v souvislosti v Korejskou válkou, že musel být nakonec odvolán Trumanem z velední americké armády, protože myslel iracionálně a byl by snad dokonce schopen použít atomovku, aby vyhnal komunisty z celé Koreje...




Nic nového. On MacArthur se místo velení věnoval politice (armu za něj dával dohromady Ridgeway), místo hlášení o situaci odesílal katastrofické hysterické vize (a honem hohem chtěl atomovku - místo aby se snažil dát dohromady frontu), neposlouchal rozkazy (prezident byl jeho vrchní velitel), psal články odporující prezidentské politické linii a nakonec v časopise Freeman uveřejnil článek plný lží a intrik. Je tak divný, že ho odvolali. Mimochodem rozhodnutí odvolat ho, obhajoval před senátním výborem samotný G. C. Marshall. A přesvědčil je silou svých argumentů. I Marshallovi dlouho trvalo než se k tomu přiklonil (přestože třeba před napadením Japonci dostávali Filipíny přednostně dodávky -- a pak si nechali letadla zničit na letištích - to se MacArthur moc nevycajchnoval - přesto se ho Marsahll stále zastával, ale tady už to asi opravdu dál nešlo).
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144622 Verze : 0
JA bych to polozil spis jinak tu odpoved ohledne MacArthura - otazkou je, na co nemel MacArthur komplex Very Happy V dnesni dobe by byl MacArthur naprosto dokonalym objektem pro ruzne psychology a psychiatry (a asi by neopustil kliniku) Very Happy pocinaje Oidipovskym komplexem, menecennosti, strachem z zen (tedy ja ho mam obcas taky Very Happy Razz Smile Razz).... a konce napoleonskym komplexem Very Happy Smiling Army


To Robot: Hele kdyz vyklizel tak rychle Filipiny, tak toho spachal vic nez jenom ty jeho letadla - napr. tak nejak se take neobtezoval ridit namorni operace, tudiz nechal uplne sve boky odkryte, Manilsky pristav bez jakychkoli rozkazu a navic kdyz uz jako na nej velitele lodi tlacili, aby se s nimi sesel ci aspon velel, tak se rychle zdejchnul na Corregidor do sveho tunelu. Od te doby tedy ta prezdivka "Dugout" Doug Smile


K tomu jeho genialni logisticke manevry, atd. Very Happy Do dneska sem nepochopil jak takovy clovek muze byt bran za valecnou modlu USA Very Happy


To Kubator: Bohuzel te zklamu, ale nejaky pekny web, ktery se zabyva boji Filipincu sem nenasel a ani o nem nevim. Ja si akorat pamatuju z Filipin, ze na oficialnim webu Filipinske armady neco bylo napsano.
http://www.army.mil.ph/


http://pinas.dlsu.edu.ph/history/history.html v sekci WW II. and Commonwealth.


Co se tyce americkeho pohledu tak potom:
www.ibiblio.org
Chapter I. - The Philippine Army


http://www.army.mil/cmh-pg/brochures/pi/pi.htm


www.archives.gov


A taky neco z Wikipedie, i kdyz tu nemam rad, protoze je tam halda chyb (zejmena v realiich Filipin) !!
en.wikipedia.org


Pokud se ti chce googlovat, tak potom hledej nazev Philippine Commonwealth Army - coz je oficialni armada Filipin v dobe US kolonizace. Dalsi jednotky pak bojovali na strane US Army a o tech moc info neni Sad
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144913 Verze : 0
To vF: vďaka. Tak nejako som čakal, že tých informácií bude pomenej. Zrejme príliš nezapadjú do oficiálnej americkej verzie o oslobodení Filipín. Smile Po skúškach sa na to mrknem a uvidím čo sa mi podarí vygooglovať.
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144958 Verze : 0
2 vF: Jasně. Já psal v rychlosti a hlavně o Koreji. To o Filipínách jsem uváděl jen jako doklad toho, že Marshall se ho dříve i přes jeho chyby zastával. Po jeho výkonu v Koreji se ho ale nakonec zastávat přestal.


Jeho osobu je nutno vidět i z hlediska toho, že byl modlou republikánů. A demokraté (FDR, HST) vládli dlouho a za neklidné situace (krize, WWII, počátky studené války). Prostě nešlo opozici popouzet nějak moc (třeba odstraněním jejich modly Smile ), naopak bylo často nutno získat jejich přímou podporu.


No a když někdo své neúspěchy svádí na kom. špiony v administrativě, tak není příliš oblíben administrativou, ale je miláčkem opozice Wink To zase jen poznámka k té jeho oblibě Smile



Mě v určitých pohledech Mac připomíná za WWII Montyho. Možná by se našel lepší velitel, ale jejich přítomnost zvyšovala docela dost morálka mužstva.
URL : https://www.valka.cz/Boj-o-Filipiny-Milos-Hubacek-t38041#144994 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více