YUG - RBR-M79 "Osa"

RBR-M79 "Osa"
(Ručni bacač raketa )


ráže: 90 mm
délka: 1,91 m
celková hmotnost: 11,2 kg
hmotnost zbraně: 6,2 kg
hmotnost střely: 3,5 kg
délka střely: 672 mm
hmotnost přepravky: 1,5 kg
max. dostřel: 1960 m
efektivní dostřel: 600 m
kadence: 6 raket/min
max.penetrace: 400 mm
obsluha: 2 muži
URL : https://www.valka.cz/YUG-RBR-M79-Osa-t38060#143992 Verze : 0

Diskuse

Protitankové prostriedky M79 Osa používajú príslušníci Slobodnej sýrskej armády (FSA) v rámci občianskej vojny v Sýrii. Ich použitie na území Sýrie a Iraku je zdokladované aj príslušníkmi teroristickej organizácie Islamský štát.
Zdroj: www.topky.sk



P.S.: podľa zistení "investigatívnych novinárov" bolo 132 "rakiet" série TB8606 odoslaných v roku 2005 zo Slovinska do VOP š.p. Nováky na likvidáciu, pričom munícia uvedenej šarže bola zdokumentovaná v roku 2015 v Lýbii a následne aj u príslušníkov FSA a IS v Sýrii a Iraku. Záver tzv. "investigatívnych novinárov" bol, že Slovenská spoločnosť muníciu nezlikvidovala, ale ju reexportovala... Nikto z tých novinárov sa nezamýšľal KOĽKO munície bolo v rámci danej šarže vyrobených a kde tá munícia bola v rámci bývalej juhoslávie uložená (zbrane sú, alebo boli vo výzbroji Slovinska, Chorvátska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Čiernej Hory, Macedónska a dokonca aj Kosova). Jediný kto sa ku vlastníctve uvedenj šarže priznal bolo Slovinsko, ktoré doložilo, že muníciu mala zlikvidovať slovenská firma. Záver "odborníkov" z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku "Jedna z možných zásobovacích ciest Islamského štátu začína v slovinských armádnych skladoch a vedie cez Slovensko“.
URL : https://www.valka.cz/YUG-RBR-M79-Osa-t38060#563301 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více