817th Squadron RAN

Dislokována : HMAS Albatross, Nowra, Austrálie


Nasazení : palubní helikoptéry na HMAS Success a HMAS Tobruk


Určení : námořní letecká podpora, civilní pomoc


Složení : I/817 - 7 Westland Sea King Mk 50A


Historie :


Na vrtulníky Sea King přešla letka v roce 1975 ze strojů Wessex. Původně jich měla 10, ale během prvních 5 let bylo pro technické závady 5 vyřazeno z provozu a náhradou letka dostala již jen 2 nové s větším prostorem kabiny v roce 1980.


Letka poskytuje od roku 1992 přímou leteckou podporu z tankeru HMAS Success, který má pro tyto účely speciálně upravený hangár, a to včetně poskytnutí a zaškolování pozemního technického personálu. Z paluby HMAS Success pravidelně operuje v jihovýchodní Asii.


V případě potřeby operačního nasazení jsou 1-2 vrtulníky letky nasazeny na výsadkové lodi HMAS Tobruk. Z její paluby stroje 817. letky operovaly například při operaci SOLANCE v Somálsku (1993) či během Východotimorské krize.


Častým operačním nasazením je také pomoc při vážných přírodních katastrofách - např. záplavy v Nynganu (Nový Jižní Wales) v roce 1991 či při rozsáhlých pořárech v roce 1994, kde byla letka dočasně vybavena letadly určenými na hašení.
URL : https://www.valka.cz/817th-Squadron-RAN-t39383#149349 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více