Oděv pracovní ÚT

Oděv pracovní ÚT - pro údržbu tanků


neoficiáne : "tankistické čerňáky"

Komplet je tvorený nohavicami a bundokošelou v čiernej farbe. Zobrazený exemplár je značne vypratý. Strih nohavíc pripomína ostatné odevy a poľné odevy, najmä Odev vz.85 a Polný odev vz.60. Pomocné vrecká sú rovnako ako v prípade vz.85 umiestnené na stehnách vpredu, čo ich predurčuje k uloženiu dvojrozmerných predmetov ( mapy, papiere ). Zaujímavo sú vyriešené klasické nohavicové vrecká pod pásom. Tie sa totiž dajú používať samostatne, alebo po odopnutí gombíku sa dá poza na dostať rukou ku vreckám inej uniformy, ktorá môže byť nosená pod kompletom. Ďalšia odlišnosť oproti klasickým uniformám je v zosilnení sedacej časti a absencia bočných stehenných alebo kolenových buggy vreciek. Ich využitie v priestoroch obrnených prostriedkov asi považovali návrhári za veľmi obmedzené. Preberacie značky a ďalšie informácie o útvare sú vytlačené na bielom štítku.
Bundokošela má zapínanie na zips a jedno vrecko na pravej strane hrudníka. Nad ním je umiestnený obdĺžnik na hodnosť. Z vnútornej strany má bunda našité jedno veľké a jedno malé multifunkčné vrecko a jedno látkové vrecko na pištol. Svojim tvarom by mohlo pojať ako vz.50 a vz.52, tak aj vz.83 a možno aj TT30/33. Jediná zbraň, ktorú som skúšal umiestniť bol Walter PPK, jeho tasenie je možno aj kvôli menším rozmerom zbrane trochu problematické. Osttané pištole som neskúšal, ide o čisto vizuálny odhad. Aj nohavice aj bunda sú v obmedzenej miere veľkostne nastaviteľné pomocou všitých látkových pásikov.
Pokiaľ ide o používanie, nemám presné informácie o roku zavedenia do výzbroje, najstarší model, ktorý som videl pochádzal z roku 1970. Zobrazený komplet je z roku 1977, respektíve 1982, čo je pre mňa pomerne zaujímavé, pretože bol ako komplet aj fasovaný a používaný v polovici 80-tych rokov u technikov motostrelcov.


Pokiaľ máte ( dúfam že hej ) nejaké doplňujúce informácie, uveďte ich prosím, ale ak smiem poprosiť v súrodej podobe, aby bola zachovaná faktografickosť fóra a kultúra prejavu. Všetky pripomienky nespadajúce do týchto mantinelov prosím na PM. Ďakujem.
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#150462 Verze : 0
Výrobce OZKN (Odevné závody kapitána Nálepku Košice), oděv označován jako Oděv pracovní ÚT - původně pravděpodobně "pro údržbu tanků".
Vyráběn ve velikostním sortimentu 1-3 (výška), A-C (šířka).
První varianta oděvu měla jakousi "gumou" či "gumotextilií" zesílená kolena až nahoru k překlopkám kapes (tedy celé pogumované předky, s překlopkami kapes v rozsahu našitého zesílení) a podobně "pogumované" zesílení na zadku kalhot a na loktech blůzy.
Později vyráběn bez tohoto zesílení, neboť mělo tendenci praskat a odlupovalo se...
Na límci je pásek, který umožňuje zvednutí a sepnutí límce ve zdvižené poloze, na límec může být dále připnut límec z kabátu vz. 60.
Do blůzy i kalhot je možno vepnout oteplovací vložky...
Pomocí knoflíků v pase kalhot a poutek z tkalounu na vnitřní straně pasu blůzy je možno kalhoty a blůzu spojit do "kombinézy".
Oděv byl nošen (alespoň měl být) přes obvyklý polní oděv (např. vz. 60) při údržbě tankové a jiné obrněné techniky a při dalších pracovních činnostech. O tom svědčí i rozepínání na dolním konci nohavic tak, aby bylo možno kalhoty obléknout a svléknout přes boty bez nutnosti jejich vyzutí.
Vydáván příslušníkům osádek tankové a obecně obrněné techniky a "technickým funkcím" výše v rámci organizace jednotek a útvarů podle druhů vojsk.
Příklady:

osádka tanku - všichni příslušníci osádky,
družstvo na OT-64 - jen velitel, řidič, KOT, NOT, ostatní pracovní oděv zelený
družstvo na BVP - jen velitel, řidič a střelec operátor, ostatní pracovní oděv zelený
podobně u OT-62, 65, ale třeba i u RM-70 atd.
U tankových útvarů vydáván všem příslušníkům jednotek s výjimkou některých specializovaných funkcí týlu (proviantní spec.).
K oděvu patří/patřil černý pracovní baret (nošen bez odznaku), který byl později u VZS nahrazen lodičkou a u VZP brigadýrkou (podle teorie "voják bez odznaku nemá k čemu zdravit rukou...").
Hodnostní označení používáno zásadně mořené, s plastovou podložkou zespodu výložky tvořící u horního a dolního okraje výložky "zahrádku" u praporčíků šedivou a u vyšších důstojníků obdobnou hnědo-krémovou ...


Oděv byl z Čs. armády vyřazován postupně, po roce 1990, kdy se již projevoval určitý nedostatek velikostního sortimentu, definitivně byl vyřazen s datem rozdělení republiky (logicky, výroba byla na Slovensku).
Neoficiálně byl oděv "donášen" poněkud déle vzhledem k nesporným kvalitám materiálu a střihu.
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#150475 Verze : 0
VIděl jsem i příslušníka SNB na stanici STK v tomto obleku - domnívám se, že jej tedy nosily i některé složky - příslušníci SNB - bohužel, písemné podklady chybí...
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#189307 Verze : 0
Písemné podklady nechybí - např. Stejnokrojový předpis SNB z roku 1986 uvádí:
"Při výkonu určených prací mohou příslušníci nosit pracovní obleky, zejména pracovní oblek khaki (čili vojenské monterky, pozn. Pohraničník), pracovní oblek černý (čili vojenské čerňáky, pozn. Pohraničník), pracovní oblek k mytí techniky a podobně."
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#189359 Verze : 0
Měl jsem na mysli rok cca 1980 -ale máš pravdu, našel jsem černý oblek již v ceníku výstrojních součástek z r. 1977.
Asi mi zase něco chybí, ve stejn .předpisu z r. 1973 o něm není ani zmínka..
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#189532 Verze : 0

Citace - palič :

Výrobce OZKN (Odevné závody kapitána Nálepku Košice)



Správne OZKN - odevné závody kapitána Nálepku Prešov
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#208027 Verze : 0
Vidím Košice – píšu Košice…


Jestli to nebyl třeba pobočný závod, tak to byl třeba pokus přelstít zlého imperialistu ve stylu VŘSR v listopadu…


Pak na základě této skutečnosti navrhuji zrušit přísloví …“lstiví jako Afghánci“.. a zavést neprodleně …“lstiví jako Slováci“… (nic osobního, ale napsat jsem to musel)


Ještě mně napadlo, jestli to už tehdy nedováželi do republiky Vietnamci...
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#208055 Verze : 0
Připojuji fotografie onoho baretu. Bohužel značení není moc čitelné
Oděv pracovní ÚT - černý baret

černý baret
Oděv pracovní ÚT - Značení

Značení
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#227524 Verze : 0
Kdysi jsem napsal o pracovním oděvu pro údržbu tanků tohle:
První varianta oděvu měla jakousi "gumou" či "gumotextilií" zesílená kolena až nahoru k překlopkám kapes (tedy celé pogumované předky, s překlopkami kapes v rozsahu našitého zesílení) a podobně "pogumované" zesílení na zadku kalhot a na loktech blůzy.
Později vyráběn bez tohoto zesílení, neboť mělo tendenci praskat a odlupovalo se...


Dnes mi kamarád poslal fotografii, staženou z elektronické burzy.


Zdroj: Aukro
URL : https://www.valka.cz/Odev-pracovni-UT-t39577#286812 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více