Cambrai 1917

dotaz k bitve

Diskuse

Ahoj vsem,
muj dotaz se tak trochu tyka modelovani, ale nebojte se, nespletl jsem si sekci, me dotazy patri sem: Rad bych udelal krajinku zachycujici drobinkou cast bitvy u Cambrai 1917. Inspiroval me k tomu jeden obrazek (mozna to byla fotka) nemeckych zakopu, pred kterymi jsou ostnate draty a na ne zrovna vjizdi britsky tank - a oni cumej, co to ksakru je za bestii ;o)
I kdyz jsem o prvni svetove uz neco cetl, z dotazu poznate, ze jsem totalni hlupec. Abych diorama udelal duveryhodne, prosim o odpovedi na nasledujici otazky, tykajici se bitvy u Cambrai v roce 1917: Prosim o slitovani:
1) bylo to na podzim... rozbombardovana zem, takze hlina. Snih tam snad nebyl, co? Abych ho neopomnel, to by byla drasticka chyba rovnou na obeseni!
2) ten britsky tank, ktery do sceny slepim, to by mel byt nejspis Mark IV?
3) bylo tam 476 tanku na 10 km, tzn. jeden tank na asi 20 metru... ale to jely po skupinach, nebo v rojnici, nebo v nekolika vlnach? Jde mi o to, jestli tam muze byt jenom jeden, nebo je mozny tam mit hned dva vedle sebe (aniz by to ubralo na realite)? (nejsem troskar, to vite Wink i kdyz ja vim, ze mene je nekdy vice, ale to vite, prvni a asi i posledni moje diorama, to si musim uzit)
4) v 1. svetove tanky jely samy a pechota cekala na pozdejsi dobu, nebo cupitala hned s nima?
5) co se tyce pusek, britove nejaky ten lee-enfield, nemci mauser, ze?
6) coz takhle nejaky ten minomet? Podle informaci na webu by Nemci meli pouzivat ruzne druhy (jak uz to byva), treba lehky minomet 7.6 cm... ale kde byl? Cetl jsem nekde, ze treba i v zakopu, protoze strilel hodne prudce nahoru, tak to nevadilo a byl aspon ukryty, je to mozny? Nebo to je blbost a byly nekde kus za zakopama?
7) neni to cely nejaky zvrhly? (slab jenom ten, kdo ztratil v sebe viru a maly ten, kdo zna jen maly cil...)
8) muzou byt i nejaky stromy, nebo to je kravina, protoze tam bylo uz vsechno zniceny od delostrelectva? Teda u Cambrai to byl prave prekvapivy utok bez pripravneho ostrelovani, ale co ja vim, co se tam delo ty mesice pred tim...
9) nezapomnel jsem zminit neco duleziteho?


Diky za pomoc!
A diky za tuto skvelou diskuzi, je fajn, ze profici si nesyslej sve znalosti pro sebe, ale sdelujou je i ostatnim. A pardon, ze jsem ze sebe udelal takovy trdlo, ale chci si to vsechno ujasnit... nejsem znalec, delam to "jenom" pro zabavu...
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150624 Verze : 0
tak postupně Smile
1) sníh určitě na zemi nebyl, zem byla rozblácená
2) více než 350 z použitých strojů byly Mark IV (velitelský stroj byla "Hilda" velitele Hugh Ellese)
3) tanky se snažily jet ve skupinách (a držet řadu) pokud jim to terén a techické podmínky dovolily (dost jich odpadlo mechanicky), takže klidně tam mohou být dva Smile )
4) Pěchota šla za nimi ale v rozbitém terénu se s nimi moc neudržela, obecně se snažila za nimi krýt ale křížová palba kulometů jí v postupu bránila. Závěr moc jich za tankem nebo vedle něj nebylo.
5) ano, briti jako kulomety Lewis a Vickers, němci Maxim 08
6) Minomety byly přímo v zákopech, střílí horní skupinou úhlů a není s tím problém.
7) to si posuď sám Smile (ale tohle i se zvukem mají v Bovingtonu 1:1 Smile )
8) Ono tam ani dnes není moc stromů, pokud se pamatuju je ta krajina rovinatá s několika kanály a stromů je tam jen málo, spíš jen u cest a hřbitovů. Navíc je Cambrai 3. bytvou u Yprů (pro brity u Passchendaele) takže krajina asi moc neporušená nebyla i když byla vybrána i proto že tanky v ní neměly uváznout (ale to se asi týkalo spíš právě té roviny)
9) i tohle musíš vědět ty cos zapoměl Smile třeba to že zákopy byly vydřevené? nebo že část úkrytů byla vybetonovaná?
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150629 Verze : 0
Moc a moc dekuju, presne v takovouhle odpoved jsem doufal.
Kdyz vidim odbornika (musim splhat), tak doplnim dalsi otazky zaniceneho neznalce:
1) jak huste byly nemecke zakopy osazene kulomety?
2) prolezl jsem kupa stranek, stahnul si nejruznejsi fotografie, rovinaty vzhled Cambrai je treba na
www.1914-1918.net
dost inspirujicich fotek jsem nalezel taky na
http://www.firstworldwar.com/
mam jeden dotazek k ostnatym dratum... vetsinou na fotkach vidim kuly vedle sebe, mezi kterymi jsou natazene v nekolika "radach" pod sebou draty, jako jakysi plot. Pak ale taky vidim fotku, kterou pouzivam vicemene nahodou na tomto foru a tam je to motano spise do takovych spiral... ma to nejaky hlubsi vyznam?
3) stromecky teda ne, to jsem si myslel, tak ale aspon nejakej ten klasickej kerik se toleruje, ne? Laughing
4) ano ano, treba ty zakopy vydrevene nebo i castecne vybetonovane, to me zatim nenapadlo. Pocital jsem proste s dirou v hline, mozna nejaky ten drat, apod. Takze steny zpevnene prkny? Take jsem na fotkach dost casto videl, ze pred dirou neni jenom kupa hliny, ale dost casto pytle (s piskem, s hlinou, to uz pro samostny model neni tak dulezity)... takze tak?
5) Jeste neco takhle duleziteho jsem zapomnel? Shocked
6) Takze zakop, v nem par Nemcu s kulomety ci nejakymi puskami, treba zminovany minomet, pred zakopem mozna pytle, potom o kousek dal bych natahl ostnaty drat (?) a tam by pres rozbombardovanou zem prijizdel jeden nebo dva Mark IV, za kterymi by se strachy krcil jeden ci dva zatim stastne prezivsi britsti vojaci. Zni to realne?
7) Podle dobovych fotek se toho moc neda poznat, ale jak hodne byly tanky zniceny, opryskany? Asi to do nich dost hustily z kulometu, i kdyz to asi valny smysl nemelo, ne? Byla to novinka, ale predpokladam, ze uz je zkousely v jinych bitvach (Somma) a taky s nima trenovali, takze lesknout novotou se budou stezi... no to jsem si asi odpovedel sam Wink


Ja vymyslim urcite jeste dalsi dotazy, jestli muzu, nejak jsem se do toho pustil Smile Ono kdyz clovek cte treba dejiny prvni svetovy valky od L. Harta, tak se dozvi hodne o bitvach, ale na podrobnosti tam neni cas. Kdyz zase ctu treba neco z beletrie od Remarqua, tak tam je spousta veci detailne, ale prece jenom velkou predstavu o tom clovek nedostane. No a cist neco podrobnejsiho, k tomu jsem se zatim (jak vidno) nedostal Crying or Very sad A asi ani nedostanu, ja ubohy...


Az neco vytvorim a ja verim, ze jo, tak sem urcite hodim fotky... ale radsi to budu fotit z dalky Cool
Dekuju!
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150693 Verze : 0
1) na to je dost těžká odpověď, řídilo se to podle terénu a podle možnosti napadení, navíc byla postavení pro kulomety budována "do zásoby" a kulomety se na ně přesouvaly. Takže tady se dá odpovědět jen těžko
2) pro drátěné překážky byly určitě předpisy, bohužel jsem na ně nikdy nenarazil Sad obecně se jich vyskytuje několik druhů, jednak jsou to sloupy různé výšky s natlučeným drátem (v podstatě je to plot v několika výškách) pak bývají nízké kolíky které jsou ve výšce několika decimetrů propojeny ostnáčem (jsou to v zásadě plochy dost nízké aby se nedaly podlézt ale bránily v pohybu) pak bývyjí poměrně jednoduché kdy je kolo v podstate jen roztaženo do boku a uchyceno aby nepadalo (to jsou ty spirály) a mezery bývají vyplněny něčím co jsou vlastně dva dřevěné kříže spojené břevnem a na nich je v několika řadách drát. Ale překážky jsou dosta daleko od zákopů, mají nepřítele zpomalit a umožnit obránci ho snáze zlikvidovat. přímo u zákopů obvykle nejsou (vadili by ve výstřelu)
3) křoví určitě může být, ale nedávej ho před zákop, nikdo by ho tam totiž nenechal, vadí ve výhledu a výstřelu (takže spíš za zákop nebo dál do předpolí.
4)Zákopy WWI byly proti našim představám velmi hluboké (běžně víc jak 2 metry) a prakticky vždy byly zpevněny (výdřevou, vybetonováním - to spíš úkryty) bylo na to totiž dost času a protože tam vojáci bydleli byly tam obvykle prkené chodníky. na straně k nepříteli byl většinou stupínek aby střelci viděli a mohli střílet. Předprsně byly běžně z pytlů ale zepředu býval násep který šel "do ztracena aby se ztížilo rozeznání z "druhé strany" Zákopy byly obvykle po pár metrech lomené (ochrana proti střepinám při zásahu granátem)
5) cos zapoměl zjistíš vždy když už je pozdě Smile
6) určitě to je reálné
7) klidně udělej obojí Smile část tanků byla nová, k výcviku se obvykle používá jen pár mašina ty pak většinou do boje nejdou, navíc i kamufláže byly různé (dost se experimentovalo). Jinak palba kulometů byla i proti tankům občas účinná, snahou bylo zasáhnout pozorovací otvory a tím i řidiče nebo střelce (ti dokonce nosili takovou síťku přes obličej co vypadá jak drátěná košile ze středověku) takže asi byly opravdu dost otlučené (ty tanky Smile
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150704 Verze : 0
Dekuju moc za vycerpavajici odpoved, dobra rada se ceni, budu se jimi urcite ridit. Ted jenom sehnat vhodne modylky, snad neco najdu Sad , doufam, ze prvni svetova neni opomijena, treba figurky jsem jeste nedelal. To uz sem asi nepatri, ale kdyby nekdo mohl neco doporucit, necht prosim napise. Co jsem doposavad tvoril bylo vzdy 1:72, ale rikam si, jestli by tohle mozna nechtelo trochu vetsi...
Jestli taky neznate nejake odkazy na stranky, kde je vetsi mnozstvi vetsich fotografii z takovehoto bojiste, hodte to prosim sem, neco jsem nasel, ale inspirace neni nikdy dost.
Takze diky, ja si to necham projit hlavou a po dalsich varkach dotazu, ktere se asi objevi zacnu konecne tvorit a treba se odvazim pochlubit ;o)


Jenom jeste hned dotaz k tem zakopum: takze zakop, na strane u nepritele schudek na kterem jsou vojaci se zbrani, koukaji skrz nejakou mezeru mezi pytli, jestli to dobre chapu - z druhe strany je to tak trochu "znenapadneno" nanosem z hliny, takze v nem ale musi byt nejaka dira? Jakoby strilna v opevneni na hradech? Vzdycky jsem si predstavoval, ze strileji klasicky tak, ze vykukuji ven, ale je fakt, ze tohle asi zni logicteji, i kdyz treba kulomet by v tomhle ohledu nemel moc prostoru, takze jsem zmatenej, neni opet nejaka fotka ci nacrtek? Smile
A to ze byly lomene, tim myslis lomene v tom smeru, ze proste nevedly stale rovne, pochopil jsem to spravne? Tedy kdyz tam spadne granat, aby strepiny nevyvrazdily celou frontu, ale po par metrech se v zahybu zastavily, ok?
Zni to vsechno krasne logicky, ale cloveka takovy vychytavky nenapadnou. Teda me nenapadnou Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150708 Verze : 0
Ano ti vojáci opravdu většinou stříleli "jako z hradu" a protože měli dost času (a i motivaci) byly někdy ty otvory kryty u shora (tedy ne jen zub ale přímo díra ve valu) kulomety měly střílnu jen mírně širší, on byl otočný jen v určitém úhlu a protože bod utáčení byl blízko té střílny tak to nevadilo. Ty zákopy jsou opravdu klikaté tak jak píšeš prostě pokud zasáhneš jeden kus zabiješ jen pár vojáků a ti za "rohem" se na jejich místa mohou přemístit (obdobně to bylo i s otvory úkrytů kvůli tlakové vlně a střepinám) při dělostřelbě byly venku jen hlídky, většina vojáků byla v úkrytech (měly i tři patra a zasahovali víc jak 10metrů hluboho) Ta předprseň je právě tak jak píšeš, tedy zevnitř svislá zepředu šikmá aby se nedala tak snadno poznat.
Mimochodem řez úkrytem by taky asi byl pškná dioráma Smile
v 1/35 se dělají tanky MkIV od Emharu a myslím že i na Ukrajině, dál se dělá německý kanon 77 mm a myslím že i Maxim 08 (je hodně jiný než ruský) obojí Emhar, vojáci co u kanonu jsou jsou nepoužitelní, kulomet jsem neviděl ale bude to asi podobné. Kdo dělá figury z WWI nevím, ale myslím že se dělají.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150711 Verze : 0
Nasel jsem dokonce pusku s periskopem Shocked, coz je musim rict docela vychytavka, tady je obrazek:





A kdyby to nahodou zajimalo jeste nekoho mimo me Smile tak jeste jeden obrazek ze zakopu:





No a tohle je jeden z obrazku, ktery to cele nastartoval:





Jak tedy s temi ostnatymi zatarasy? Rikas, ze nebyly hned u zakopu, aby nebranily vyhledu, zaroven mely zabranit pechote v postupu, takze jsou asi nekde tam, kde je vyhodne ji zpomalit... tedy zaroven v dostrelu, ale do meho zpracovani by asi uz nepatrily? Coz je tedy skoda, protoze ty by se mi zrovna delaly pekne vlastni vyrobou Crying or Very sad (mozna tam nejake zbytky nekde dam Laughing )


Na ty doporucovane modely jdu hned mrknout.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150723 Verze : 0
Tak nakonec to mozna prece jenom mozna bude 1:72... nejdriv radsi mensi, kdovijak to dopadne, tak at to neni videt Wink
Nasel jsem stranku s informacemi, kdo dela WWI figurky, tak snad budu zasobenej.
Mark IV dela Emhar i 1:72 male i female (jak se to rekne cesky?). Rozdil je ve vyzbroji, jestli jsem dobre informovan - chlapecek je takovy pojizdny delo, zatimco holcicka ho kreje tim, ze strili pechotu, ze? Takze ty dva tanky, ktere se chystam udelat budou asi parecek Laughing Slo by to? Predpokladam, ze teda asi holcicka jela trochu vepredejc???


A pak k delu, opravdu jsem model dela 77mm nasel hned v nekolika provedenich, ale tady mi to zase asi nezapada moc do krajinky Wink Dela asi byly o dost vzadejc oproti zakopum, ne?
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150728 Verze : 0
za obchod muzu rict, ze emhar ted zrovna trpi nejakym vypadkem vyroby ci co, protoze u naseho dodavatele postupne mizi snad vse, co emhar vyrobil, tanky v 1/35 jsou pryc temer vsechny, v 1/72 to bude take tak. Figurky dela taky emhar, neco mam myslim i doma, takze jestli budes chtit, napis na havelka@valka.cz a poslu ti co tam ted mam primo a hned k prodeji Smile


Male a Female bych se nesnazil prekladat, ono to cesky ekvivalent v tomto pripade asi nema (rikat tomu Samecek a Samicka je dost morbidni, Muz a Zena tuplem Very Happy)


Jinak mrkni do galerky


https://galerie.valka.cz/showgallery.php/cat/15


to jsou moje fotky z Bovingtonu (UK), najdes tam par detailu teto techniky, jinak mam doma jeste jednu sadu z druhe navstevy tehoz muzea, takze pokud by byla potreba nejakych dalsich obrazovych dat, staci napsat Smile
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150736 Verze : 0
diky, ja jsem si vybral prave par veci od Emharu a neco od Hatu, ale ted koukam, ze se to nikde v podstate neda sehnat, vsude maji neco, ale nikde se to neda objednat vsechno najednou. Na mail se ozvu.
Za fotky diky, prostuduju.
Ohledne Emharu jsem hodil dotaz uz i do fora do obchodu... jestli mam prava to smaznout, tak jdu na to...
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150744 Verze : 0
No Male a Femal se do češtiny překládá vžitě jako tanky mužské a ženské (trochu jim to kazí tanky hermafrodith Smile tedy ty s kulomety na jedné a kanonem na druhé ) Děla 77mm nA byla často až úplně vepředu (bylo to dělo odpovídající francouzské 75 mm a běžně je němci užívali proti tankům, jde o polní dělo a v té době kdy ještě nebyly protitankové kanony to byl jeden z mála prostředků který dokázal tanky zastavit. dokonce je vytlačovali i na terén a pálili z odkrytých postavení Smile takže toho bych se asi nebál, pro to co chceš dělat (zdá se že toho tam chceš mít opravdu hodně) je asi 1/72 lepší, oni ostatně modely kanonů jsou původem dvaasedmdesátiny a v pětatřicetině je s nimi dost práce.
Ti s periskopem jsou myslím francouzi, další dvě fotky pak němci. Periskopy (obvykle dvě zrcátka v dřevěné bedýnce) se používali na všech stranách, takže ten klidně použij (většinou to bylo jen k pozorování ne ke střelbě) Nejblíž je něco o zákopové válce myslím ve Vídni, i když naši dědové se s tanky asi nepotkávali.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150760 Verze : 0
pár zajímavých fotek najdeš i na stránkách pitiho z cesty do normandie (je tam hřeben Vimi, fotky z muzea v Bruselu ...) určitě to stojí za zkouknutí
www.vkleci.com
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150761 Verze : 0
To Bitaxe: Děkuji, že jsi sem hodil ten odkaz. Ja jen doplním link přímo na fotku zákopového periskopu zákopového periskopu. Je tam také část pušky pro střelbu ze zákopu. Jeste na svoje stranky hodim galerii, kde budou jen fotky z muzeí.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#150925 Verze : 0
Na netu jsem nasel obrazek Mark IV s nemeckymi znaky, jak to, ze ho take pouzivali? To sebrali nejake Britum a premalovali si je, nebo az po valce, nebo jak?
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151482 Verze : 0
Němci měli pokud vím dokonce víc tanků britských než vlastních, šlo o ukořistěné a opravené stroje. Údajně měli německé kulomety maxim místo vickersů, a snad byly i přemalovány na jinou kamufláž (ale tím si nejsem moc jist, kamufláží bylo spousta a jak to poznat z černobílé fotky to tedy nevím Smile ) určitě byly přetřeny červenobílé pruhy britů a doplněny "železné" kříže. Vlastních A7V měli němci jen 20 a údajně byly britské tanky hodnoceny výše.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151500 Verze : 0
No fuj, zlodeji jedni, jeste, ze prohrali Wink
Prosim te, kdyz mrknes treba na
http://hsfeatures.com/mkivmalegp_1.htm
hned na prvni obrazek, k cemu je ta "klada s retezem" nahore na tanku?


A pak jeste ke Cambrai 1917 - blato tam asi nebylo jenom kvuli bombardovani, myslim, ze tam dost prselo, ze? (kvuli kaluzim) Myslim, ze treba Paschendaele byl jeden velkej slejvak, tak tady to asi bude temer to samy, i kdyz teren pro taky o neco vhodnejsi nez tamty baziny.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151504 Verze : 0
to s kládou (tady spíš s trámem Smile ) je jednoduché Smile když tank zapadne do bahna, tak ten řetěz zachytíš za pásy z obou stran (z vnější strany) no a pak jen nastartuješ a pásy si tu kládu vtáhnou pod sebe a přes ni se jim obvykle povede z bláta vyjet (jak prosté milý Watsone Smile ) používalo se to standardně, k podobnému účelu se ostatně vozí kláda často i dnes (samozřejmě tady to šlo nechat ji projet klidně shora. Musí být tak široká jako je tank (prostě přes pásy).
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151545 Verze : 0
Watson hlasi, ze to je chytry . Ja jsem premyslel, jestli diky tomu nejak neprejizdej zakopy nebo tak, tohle me nenapadlo Smile
Nektere tanky pred sebou alespon ze zacatku take vozily privazane "otepi rosti", ktere se odvazaly pred zakopem, klacky spadly dovnitr a tank tak diru lepe prejel.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151554 Verze : 0
ty otepy se vozily v případě že se očekávaly širší zákopy (byly i více jak 3 m široké ) ze stejného důvodu měly tanky i "ocas" (třeba renaulty FT 17) prostě to umožní překonat širší zákop. tohle je ale vaprošťovací prostředek a dodnes se to dělá stejně jen to nedokáže objet celý tank:-)
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151588 Verze : 0
To Nethar: No ono to zatopení u Paschendaele nebylo způsobený lijáky Very Happy


Ono je to trochu složitější Very Happy ale ne zase tolik, tam jde o to, že je to dost blízko pobřeží a tak obě strany používali taktiku zatopení oblastí Very Happy Tedy jde o to, že stejně jako Holandsko i tahle západní část Flander je pod úrovní moře, takže stačí vytáhnout hráze, no a moře se po řekách, po rovině dostane dost daleko a způsobí tak těžko překonatelný terén. BTW u Paschendaele se snad utopilo v bahně víc Britů, než na působení Němců.


Když k tomu navíc přidáš, že ta voda nemá kam ustoupit, protože belgické podnebí neumožňuje tak dobré vysušení, navíc s tím granáty, nulové porosty, které by vodu nasáli, atd. to taky nezlepší, protože se tvoří kaluže, jezírka, kde ta voda se hůř odpařuje a naopak si lépe udrží svoje skupenské teplo, atd. V týhle souvislosti poznamenán, že v Yprách sem viděl naprosto deprimující fotky, kdy byla v podstatě celá oblast zatopená a k nepříteli byla jediná možnost dostat se po takových dřevěncýh mostících, který byli vytvořený z prken - prostě průchod bažinou. No a když ty Britové útočili tak museli jít pouze po těch mostech, kdo spadl tak se utopil. Když došli k nepříteli, tak samozřejmě byl zase lehkým terčem ... Dost drsný pro Brity, ale podobně to měli Němci. Joo tam bych fakt nechtěl se vyskytovat Very Happy


Jinak první, kdo tuhle taktiku použil byl sami Belgičané již při 1.německém postupu přes Belgii, čímž jim zabránili postupovat dále a v podstatě tak na severu zasekli frontu už od roku 1914.


Jinak doplnění k Česťovi - ano zákopy byli zig zag Very Happy, také z důvodů dobytí nepřátel (tedy nejenom střepiny), protože pokud by byli rovné a dejme tomu by ztratili 10 metrů zákopu, tak z těch 10 metrů můžou postřílet dalších x metrů zákopu. Další důvod je plyn, atd.


Ohledně minometů, na ty byli buď speciální střelecké zákopy nebo byli umístěny v předsunuté linii. Tedy tam, kde byli kulomety, atd. tedy předprseň zákopu. Jinak se zákopy to bylo složitější, protože bylo několik druhů a ty se lišili Very Happy Ale tobě to bude asi stačit tak Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151600 Verze : 0
Na diorama to staci, to je pravda, ale jinak jsem dalsim informacim otevreny, rad si vyslechnu Shocked
(jinak se prave nachazim v bajecne to fazi shaneni moduritu na pytle, ktery naskladam pred zakop Laughing )


Jinak to s tou vodou a lavkama, to je hodne drsny, cetl jsem o bazinach, ale az takovejhle humus jsem necekal. No vlastne kdyz si vzpomenu na jednu knizku, co jsem kdysi davno cetl, myslim, ze to byl Ohen od Henriho Barbusse, tak tam vlastne hledali po jednom utoku misto, kde by usnuli a nebylo kde, protoze byla vsude sama voda, tak spali opreni o sebe a i s neprateli - vsude...


Jeste se chci zeptat, ted jsem se bavil s kamaradem a ukazoval mu fotky a mel par dotazu Smile
Kolik bylo v tanku clenu posadky?
Jak slozity bylo tanky ridit? Asi se toho tam moc ridit nedalo, co? Rychlost a smer, zbrane byly asi dost samostatne? Kdyz jim treba Nemci nejake ty tanky, jak bylo receno, zabavili, tak jestli byl velky problem se s nima naucit a dlouho to nekdo trenovali, nebo to byla rychlovka... kamos vas zdravi Wink


Doplnuji prispevek: uz jsem si nasel, ze tam bylo 8 muzu, tak to asi nebylo zase tak jednoduche ho uridit, kdyz jich tam bylo tolik...
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151661 Verze : 0
Hele zbytečně ho netrap Smile na fortifikace ve WWI je docela dost knížek (je to opravdu složité a pro model zbytečné) (a mimochodem s tím cik-cak při dobytí to není pravda, stačilo by obrátit kulomet a je na tom stejně dobyvatel jako dobývaný (ten dobyvatel hůř protože na rozdíl od dobývaného se nemá kam schovat, plyn se taky snáz větrá z rovného zákopu (víc v něm protahuje Smile ) Ale pro model je to fuk, plyn se asi ani naznačit nedá Smile
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151675 Verze : 0
Vážený pane kolego,
sám jste poznamenal, že z hlediska čistě modelářského lze podklady a náměty pro dioráma "Bitvy u Cambrai 1917" získat lehce na internetu. Přesto si dovolím předložit čtyři obrázky k uvážení.


K otázkám č. 2 a 8 ...
Na internetové stránce Deutsches Historisches Museum Berlin je fotografie, s německým textem: "Beschädigter englischer Tank in der Schlacht bei Cambrai. Photographie 1917", která dokazuje existenci stromů po skončení bitvy - viz příloha: index.jpg.


K otázkám č. 2, 3, 4 a 8 ...
Lze hledat odpověď v dobové kresbě zveřejněné na i-stránce: RAF Cranwell Old Dirigibles, nebo z kresby W. L. Willieho - viz přílohy: cambatgun.jpg a cambrai-1.jpg.


Jak situace mohla vyhlížet při přípravě útoku dokládá fotografie z knihy: Tanks 1914-1918: The Logbook of a Pioneer, autora Alberta G. Sterna, vydaná v Londýně 1919 - viz příloha: cambrai-2.jpg.


Několik dojmů a postřehů by jste též mohl pochytit z knihy: Cambrai - Pravý hák: Hindenburgova linie, autorů: Jacka Horsfalla a Nigela Caveho. Vydalo jí nakladatelství Jota před čtyřmi léty, ale určitě půjde vypůjčit v knihovně.


Nabídka internetových adres k studiu:
www.btinternet.com www.btinternet.com www.btinternet.com www.btinternet.com www.dhm.de http://www.firstworldwar.com/battles/cambrai.htm www.historylearningsite.co.uk
Cambrai 1917 - Z knihy Alberta G. Sterna: Tanks 1914-1918

Z knihy Alberta G. Sterna: Tanks 1914-1918
Cambrai 1917 - Britská kresba bojů u Cambrai

Britská kresba bojů u Cambrai
Cambrai 1917 - Německá kresba bojů u Cambrai

Německá kresba bojů u Cambrai
Cambrai 1917 - Nemám odvahu určit typ tanku.

Nemám odvahu určit typ tanku.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151700 Verze : 0
Dekuji za dalsi informace. Muzu rict, ze se do toho borim vic a vic, ale je to hodne zajimave.
Jenom chci podotknout, ze z tech internetovych stranek bych, alespon pro zacatecniky, vyzdvihnul
http://www.firstworldwar.com
tato stranka obsahuje pres 1 GB nejruznejsich materialu (texty, video, audio, fotografie), krome tun textu jsem ocenil hlavne desitky fotografii ze zakopu, ktere mi hodne pomohly s predstavou, jak to tenkrat vypadalo, bez nutnosti studovat odborne texty
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151702 Verze : 0
Doporučil bych i pár knížek (třeba z nakladatelství Osprey) které se hlouběji zabývají konkrétními tématy (jednotlivé bitvy, fortifikace ...) z WWI . Ale to až tě to víc chytne a zjistíš že ta historie je zajímavější než modelaření Smile
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#151907 Verze : 0
přikládám pár obrázků z knihy PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA od H.P. Willmonta
Cambrai 1917 - demontáž německého tanku

demontáž německého tanku
Cambrai 1917 - letecký snímek zákopového systému

letecký snímek zákopového systému
Cambrai 1917 - výdřeva zákopů....

výdřeva zákopů....
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#152105 Verze : 0
tady máš pár obrázků jak se dělaly překážky z ostnáče a jak byly postřelovány (ti kladoucí jsou samozřejmě skotští Highlandeři)
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#152120 Verze : 0
Jo a pokud chceš pošli mi na SZ adresu na mail a můžu ti poslat pár obrázků z knížky o fortifikacích na západní frontě (mají copyright takže sem je dát nechci)
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#152121 Verze : 0
Diky za pomoc obema. Knizky dam za ukol brachoj pujcit z knihovny. Zatim spise pro zajimavost, ale uvidime, jak se znam, tak se do toho nakonec totalne ponorim Laughing
Moc se mi libi ty obrazky ostnatych dratu - ty mapky. To je taky z nejake knizky nebo nekde z internetu?
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#152454 Verze : 0
co jsem vkládal já je vše ze stejné knížky, ale konkrétně ty ostnáče jsou z příručky na kterou nemá vydavatelství copyright (je jako taková "volná" ) proto jsem ji sem dal.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#152470 Verze : 0
Tak abych splnil slib, posilam vam, jak to dopadlo, protoze uz jsem to vytvoril. Pokud budete kritizovat, nebudte na me prosim moc zli. Mam z toho radost a hlavne uz to asi nikdy neudelam Laughing
Takze popis me tvorby jsem dal na:
http://modelar.borec.cz
resp. primo tohle dioarama si prohlednete na:
http://modelar.borec.cz/main/cambrai/index.htm
Jeste jednou diky za pomoc, snad jsem ji svym vytvorem prilis neznehodnotil.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#180320 Verze : 0
Diorama je krasne. Zejmena ten pohled ze zakopu smerem na zemi nikoho je pekny. Gratuluji.
URL : https://www.valka.cz/Cambrai-1917-t39609#180500 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více