Sora, Tandang

Tandang Sora


* 6. leden 1812 + 2. duben 1919


První hrdinka Filipínské republiky, po svém pokřtění také známa pod jménem Melchora Aquino, byla dalším z řady hrdinů, kteří jsou spojeni s hnutím Katipunan.


Provdala se za Fulgencia Ramose, se kterým měla 6 dětí. Naneštěstí však její manžel velmi záhy zemřel a musela tak své děti živit pouze sama tím, co vypěstovala na svém 25-ti akrovém políčku rýže a cukrové třtiny. Společně s výchovou dětí se však také zabývala politickými otázkami tehdejších Filipín.


Začala se pilně angažovat při hnutí Katipunan. V přelomový rok 1896 dokonce příznivci hnutí Katipunan a Andres Bonifacio vyhlásili válku Španělsku na jejím pozemku.


Později také na její půdě byli pořádány tajné porady hnutí a ona se také starala o raněné z bojů, které krmila, obvazovala jim rány a také je schovávala před Španěly. Velmi záhy se však Španělé dozvěděli o jejích aktivitách a tajných setkáních a proto byla zatčena a později deportována na souostroví Mariany spolu s dalšími 171 Filipínci odsouzených za rebelie. V roce 1903 se vrací zpět domů, tentokráte již do vlasti ovládané Američany. 2. března roku 1919 umírá ve svých 107 letech. Do dnešního dne jí většina Filipínců neoznačuje jinak než „Matka filipínské revoluce“.
URL : https://www.valka.cz/Sora-Tandang-t39691#151083 Verze : 0
A ještě podobizna této významné představitelky hnutí Katipunan.
URL : https://www.valka.cz/Sora-Tandang-t39691#151084 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více