Ankrah, Joseph

Chairman of the National Liberation Council Major-General Joseph Arthur Ankrah
(Předseda Rady národního osvobození )


žil: 1915-1992
u moci: 1966-1969




Joseph Ankrah byl příslušníkem kmene Ga. Po škole narukoval do armády tehdy ještě britské kolonie Zlaté pobřeží a stal se důstojníkem z povolání.


Za 2.světové války sloužil u West African Rifles v Barmě. Po válce odjel do Británie na důstojnické školení a do Ghany se už vrátil jako poručík v roce 1947.


Po vyhlášení nezávislosti Ghany v roce 1957 přešel do ghanské armády a byl roku 1960 povýšen na plukovníka. V roce 1960 také sloužil jako velitel ghanského kontingentu při mkisi OSN v Kongu. Roku 1961 byl povýšen na brigádního generála.


Po návratu se často stavěl do opozice proti Kwame Nkrumahovi, v důsledku čehož byl v roce 1964 obviněn z přípravy spiknutí proti Nkrumahovi a o rok později propuštěn z funkce zastupujícího vrchního velitele armády.


24.2.1966 byl právě Ankrah mezi těmi, kdo Nkrumaha, který byl právě na návštěvě v Číně, svrhli. Ankrah byl vybrán za předsedu vojenské junty a jako takový se stal nejvyšším představitelem země.
Poté, co nigerijský podnikatel zveřejnil průzkum veřejného mínění, z někož Ankrah vyšel jako nejpopulárnější osoba v Ghaně, byl svými kolegy z NLC sesazen. Jeho nástupcem se stal Akwasi Afrifa.



zdroj:
www.ghanaweb.com
Ankrah, Joseph - J.A.Ankrah

J.A.Ankrah
URL : https://www.valka.cz/Ankrah-Joseph-t40151#153599 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více