Informace

Diskuse

Hledám informace o místech pohybu vojsk na Východočeském kraji. Zajímá mne období Druhé světové války. Mám zájem o informace: Místa případných bojů nebo střetnutí, zhromaždiště, ústupové trasy, zajatecké tábory, místa kapitulace, partyzáni apod. Vše co nějak souvisí s vojenskou činností. Případně prosím o odkaz na literaturu, mapy nebo jiné materiály.
Dekuji za každou informaci.


mgergel@centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/Informace-t40213#153906 Verze : 0
Dolet: největší vzdálenost, kterou dokáže uletět )a vrátit se na původní místo), dostup- nejvyšší dosažitelná výška.
URL : https://www.valka.cz/Informace-t40213#162666 Verze : 0
S tím doletem to není tak úplně pravda, místo (nejvzdálenější) ze kterého se ještě letadlo vrátí je akční rádius, může se výrazně měnit podle nákladu (s vyšším nákladem klesá) dolet je někdy uváděn rovněž takto, ale správně by to měla být největší vzdálenost mezi dvěma přistáními (tedy mezi dvěma body). Pravděpodobně je ten zmatek způsoben tím že se na to jinak pohlíží u vojenských a civilních strojů a autoři oba údaje často zaměňují. Veličina je to obvykle dost klamná, neboť počítá s optimálními podmínkami (rychlost letounu, vítr letová hladina) a v reálném užití je obvykle výrazně nižší (často až o 1/3). Obdobně je to s dostupem kdy jde o údaj maximální výšky daným typem dosahované, bez údajů o nákladu je to číslo o ničem, s nákladem totiž dostup klesá (a dost výrazně) navíc je nutno i uvážit že ve velkých výškách musí mít posádka speciální vybavení což mnohdy u válečných strojů (myslím WWII) nebylo splněno.
URL : https://www.valka.cz/Informace-t40213#162690 Verze : 0
on se taky často uvádí "dolet při x km/h v y metrech" a hodnoty se pro různá "x" a "y" taky dost liší - takže je to opravdu dost ošidné...ale základní rozdíl mezi doletem a dostupem snad byl objasněn Smile
URL : https://www.valka.cz/Informace-t40213#162691 Verze : 0
Nechtěl jsem zakládat nové téma tak jsem to vložil sem jestli to nevadí,jde taky o informaci.
Hledám nějakou literaturu nebo i informace přímo od členú tohoto fora.A to k osvobozeneckým operacím na Břeclavsku a Znojemsku.
Hodně lidí co jsem se ptal mi řeklo že se v těchto lokalitách nic nestalo.Ale našel jsem třeba zmínku o údolí smrti někde u malého městečka Drnholec.Nevíte jestli je to pravda nebo se tu opravdu nic nestalo?
Nikde se o vše zmíněných místech nic nepíše,hlavně jsem hledal na internetu na různých forech a nikde nic není.Tak prosím pokud něco víte napište,rád si počtu a budu vědět něco víc o svém kraji.
URL : https://www.valka.cz/Informace-t40213#177517 Verze : 0
zkus se prosim obratit na uzivatele Glgacka, ten je z te oblasti, jestli me pamet neklame a neco o tom psal na valku, viz jeho clanky


www.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/Informace-t40213#177535 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více