FRA - Canon de 340 mm sur affut Mle 1912

340 mm železniční dělo
Canon de 340 mm sur affut Mle 1912


Francouzké dělo ráže 340mm. Používané Francií a Spojenci. Střílelo se z něj granáty o hmotnosti 429 kg na vzdálenost 36 km.


Francie měla ve skladech velké množství vyřazených námořních děl. Jelikož na začátku První světové války nedisponovala vyspělými žel. děly, montovala starší zbraně do jednoduchých ocelových "krabic" umístěných železničních podvozcích.


Jakmile takto upravené Mle 1912 dojela na místo palby, podvozek se odstranil a "krabice s dělem" spočívala na kolejích. Protože neměla zákluzný systém, posunovala se při každém výstřelu o kus vzad po kolejích. Po pár výstřelech se ložiště "krabice" zase vyzvedla na kola a posunula na původní místo a znovu zahájila palba.


Toto dělo, bylo původně vyprojektováno pro bitevní loď Bretagne a sřílel s ním např. 35.pobřežní dělostřelecký pluk u Nixeville, kde úspěšně zasahoval cíle ve vzdálenosti 30 km.
URL : https://www.valka.cz/FRA-Canon-de-340-mm-sur-affut-Mle-1912-t40216#153927 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více