Pěchotní srub OP-S 28

Pěchotní srub OP-S 28 "Mezicestí"


Tento oboustraný, dvoupodlažní pěchotní srub byl vybetonován ve dnech 20. až 26. června 1938 v II. třídě odolnosti, celková kubatura 1 664 m³.
Osazen dvěma zvony "ZN" pro LK vz. 26 a jedním zvonem "ZP".
Levá střelecká místnost:
zbraň "L1" (4cm pevnostní kanon vz. 36 spražený s TK v. 37 a zbraň "M" - kulometné dvojče TK vz. 37
Pravá střelecká místnost:
zbraň "L1" (4cm pevnostní kanon vz. 36 spražený s TK v. 37 a dvojče TK vz. 37 - zbraň "M"
Pro ochranu vstupu a střílen 4x LK vz. 26


Literatura:
Durčák, J. - Gregar, O. 1998 : Pohraniční opevnění na Opavsku a Bruntálsku : jeho výstavba a osudy. Opava.



URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-OP-S-28-t40291#154283 Verze : 0
Po válce velice dobře zachovalý objekt se všemi pancéřovými prvky. Pak ale byly všechny vytrženy a použity pro muzeální účely, takže dnes je z bunkru ruina Sad
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-OP-S-28-t40291#204678 Verze : 0
Po valce se v objektu skutečně nachazeli všechny panc.prvky, ovšem prostřední zvon byl osazen němci v rámci výcvikového tabora. Byl použit normalni zvon pro lehký kulomet, ktery měl nahradit kopuly na MO 19, ten však vyfoukli darkovičkam lidi z OP 10, kde je dnes zabetonovan. Darkovičky se postarali od Vše ostatní, oba krajní zvony a všechny střílny. Střílny pro D4k byli tak blbě vytržené, že jejich spodní díly byli nepoužitelné, takže museli byt pote vytrženy nové střílny z OP 25. Dnes místo střílen jsou jen díry jak vrata, takové nezůstali ani po němcich.
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-OP-S-28-t40291#207765 Verze : 0
Objekt je těžce poškozen, vnitřní zděné přepážky jsou zdemolovány, barbarsky vyrvány střílny v obou střílnách, čímž vznikly velké otvory. Zřejmě bylo plánováno i vytržení střílen pro ochranu vstupu. Dá se předpokládat že spodní patro je rovněž v dezolátním stavu. Přístup je možný některými střílnami (kde se nachází zásyp), vstupem (ten byl zazděn, ale později byl částečně vybourán) a otvory pro zvony (nedoporučuji). Vrchní patro je poměrně dobře osvětleno z důvodu výše uvedených destrukčních prací. Navštíven počátkem října 2015.
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-OP-S-28-t40291#541166 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více