CO TO PŘESNĚ JE ??

Kobaltový sikativ + tmavý okr (10:1) a Antidust

Diskuse

Vysvětlíte mi to někdo prosím ? Smile
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154661 Verze : 0
tmavý okr je olejová barva.
kobaltový sikativ se používá k ředění ol.barev.
10:1 znamená 10 dílů sikativu na jeden díl barvy.
antidust je asi nějaká hmota,musel bych vědět v jakém spojení je to napsáno.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154666 Verze : 0
Jirko, trošku tě opravím. Kobaltový sikativ NENÍ ředidlo na olejové barvy, používá se na "uzavření" malby olejovými barvami. V malém množství se dá na ředění použít, ale stejně bych raděj sáhnul po Přípravku pomalu/rychleschnoucím nebo po Sansoduru, případně terpentýnu.
Antidust- je to tekutá látka, která na sebe váže prach a jiné nečistoty při stříkání
v autolakovnách.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154683 Verze : 0
Kua, mám rychlý ENTER Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Takže, tahle směs se používá podle poměru ředění k washi, nebo k zapouštění spár. V modelkuchu je o washi samostatné téma.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154684 Verze : 0
To Jirka: Jestli máš únorové číslo Modeláře (2006), tak tam je to použito ve stavbě T-34/76...Je tam Antidust + hlína = jemná struktura zaschlé hlíny, bláta a oleje


To marty: Kolik ten kobaltový sikativ asi stojí ?..Jak myslíš to uzavření ? Smile
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154702 Verze : 0
Co to stojí nemám ponětí, já to nikdy nekupoval ani nepoužíval. Tipuju tak kolem stovky......
Uzavření, no, ono je to spíš pro malíře obrazů. Zkrátka, když je potřeba malbu ukončit, tak olejovky jsou samozřejmě ještě čerstvé, špiněj a jsou náchylné na rozmazání. Takže malíř vezme kobaltový sikativ a celý obraz jím přestříká nebo přeštětcuje. A barvy působením sikativu "uschnou", alespoň povrchově. Uvnitř jsou samozřejmě stále "živé" takže se dá v práci v podstatě kdykoliv pokračovat.
Pokud to není úplně vyčerpávající, tak sorry, ale nejsem malíř, ani pokojů, ani obrazů. Tohle mi utkvělo v hlavě z diskuze právě o sikativu na Nymburském foru. Co se týče použití olejů na patinování, zapouštění, washe a co já vím ještě, tak se dají barvy ředit třeba ředidlem na syntetiku, benzínem atd. Záleží, co bude modeláři víc vyhovovat, každý si musí svůj postup poctivě osahat a vymakat. Vyrábí se a prodává např. ředidlo pro oleje od Mig production, přímo pro modelařinu. Já používám ředidlo Agama na syntetiku.........
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154719 Verze : 0
zajimavy s tema redidlama, me pridou na jedno brdo a tak pozivam na barvy i olejovky klasicky S6006
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154723 Verze : 0
díky všem za odpovědi ! Smile
to Marty: osvětlil si mi to dobře, zase toho vím z modelařiny víc, a díky tomuhle fóru toho vím víc a víc a víc a víc... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154738 Verze : 0
Tak se ptej a ptej a ptej, my ti budem radit a radit a radit, protože si to do hrobu nevemem a nevemem a nevemem. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Nejlepší je stejně vzít nějaký model za pár korun, bez ohledu na kvalitu ho slepit a zkoušet a zkoušet a zkoušet.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154745 Verze : 0
A nebo na velmi starých modelech, kde by mi to "nebylo" líto zkazit Smile
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154750 Verze : 0
Marty dík za opravu,já si opravdu myslel že sikativ je k ředění barev.No nic zase jsem chytřejší,a o tom to je.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154753 Verze : 0
to Jiří on se do ředidla pro některé techniky přidává, je to právě proto aby to rychleji zaschlo a šlo na to "sahnout" ale ředidlo v pravém slova smyslu to není.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154764 Verze : 0
Jo a co se týče ceny je to hodně o tom od koho jaký přípravek kupuješ pokud se pamatuju tak sikativ stál asi 57,- nebo tak nějak, je to asi decka. a kupoval jsem to normálně v potřebách pro malíře, ptala se mne ta dáma za pultem jakou značku a řekl jsem jí tu nejlevnější Smile ale jak psal Marty někdo ti řekně že to musí být od firmy xy jiný že jedině od PQR jinak že nejsi "in" ale je to o tom co tobě vyhovuje když jsem zkoušel olejovky tak jsem použil asi 4 firmy a protože rozdíl mi přišel pranepatrný používám nakonec české Umton. Prostě se mi zdá že Newton není o tolik lepší o kolik víc stojí (ale ono je to dost fuk, tuba vydrží hodně dlouho a při tom jak teď modelařím tak nejspíš navždy)
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154767 Verze : 0
Bitaxe máš pravdu,já jsem sikativ koupil jen jednou a když došel tak teď používám s 6006.Barvy mám taky Umton a nebo Koh-i-noor,při té trošce co spotřebuji je mám až do důchodu.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154772 Verze : 0
Teď trochu hloupá otázka Smile. Ten sikativ se smíchá s olejovkou nebo se na ní nanáší, až když je olejovka nanesená ?
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#154774 Verze : 0
Olejovky se dají koupit normálně v papírnictví? Jenom abych tam nepřišel, nevyhrknul na ni nějakou "umbru přírodní" nebo "siennu pálenou" a ona na mě čučela jak péro z gauče Shocked Laughing Laughing
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170284 Verze : 0
Já když jsem používal sikativ,tak jsem v něm olejovky rozpustil a potom stříkal.Teď používám normálně ředidlo S6006 a funguje to taky.Olejovky bys měl v papírnictví normálně koupit,jde jen o to kolik budou schopni sehnat odstínů.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170302 Verze : 0
Jaké jsou takové nejpoužívanější, například na tu techniku?
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170319 Verze : 0
Napíšu ti co používám já:okr zlatý,okr světlý pálený,čerň kostní,umbra přírodní,umbra pálená,paynova šeď,zinková běloba.To jsou asi ty nejzákladnější,které používám nejvíc.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170323 Verze : 0
Děkuju! Moc si mi pomohl! Richard


Jinak, jestli jsem dobře četl stříkáš Agamami. Mám dotaz ohledně ředení barev, čím je ředíš (jestli tou vodou, jak se dají ty akrylové) nebo nějakým ředidlem. A přidáváš do toho ten jakýsi pro mě neznámý Smile zpomalovač?
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170330 Verze : 0
Agamami nestříkám,používám je pro malování detailů štětcem.Stříkám barvami GSI a ty ředím origoš ředidlem.Zpomalovač nepoužívám.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170336 Verze : 0
Kluci, držte se tématu. Pokud chcete povídat na téma Agama, udělejte si na to jiný topic. Takhle to mate. Dík.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170343 Verze : 0
Ano Smile Mě se kvůli pár otázkám, nechtělo dělat nové téma, přišlo mi to zbytečné. Navíc vím, co jsem potřeboval, takže asi z mojí strany nepadne už otázka Smile v tomto topicu. Ještě jednou díky Jirko!
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170370 Verze : 0
V pohodě, jde hlavně o to, že když bude někdo hledat něco na Agamu, tak to určitě nebude hledat v kobaltovém sikativu, nic víc.
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170373 Verze : 0
No, to je vlastně pravda...to mě jaksi nenapadlo Sad Je to tady tak rozkouskované Smile 1. kobaltový sikativ a tmavý okr a antidust 2. olejové barvy obecně a kde se dají koupit 3. Agama


No, 3v1 Smile a to se vyplatí Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
URL : https://www.valka.cz/CO-TO-PRESNE-JE-t40382#170378 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více