Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II)

Diskuse

Kolegové – bunkrologové! Prosím o udentifikaci bunkru(jsem v tomto směru naprostý laik).Při loňských toulkách po Jižních Čechách jsem cestou z Nové Bystřice na Slavonice odbočil ke zřícenině hradu Landštejn.Po pár kilometrech jsem v lese narazil na pás opevnění.Jeden z bunkru byl „obýdlený“ mladým nadšencem.Zahltil mě spoustou technických a historických údajů, s kterých jsem si ale moc nezapamatoval. Crying or Very sad Bunkr je ve fantastickém stavu,je vybavený autentickými zbraněmi a spoustou dalšího vybavení.Klobouk dolů před tímto nadšencem a ještě jednou alespoň na dálku díky za výklad.
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#154725 Verze : 0
Myslím že jsi narazil na lehké opevnění u obce Klášter kde je několik objektů lehkého opevnění vz.37 , zajímavostí je (pokud to bylo ono) že jeden z bunkrů je ve stavu v jakém byl využíván po válce, tedy s prefabrikovanou chodbičkou z betonových dílců do které se sestupuje dolů(tzv. protiatomový vchod)
Na prvním obrázku je ve střílně kulomet vz. 26 a na třetím kulomet vz. 24.
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#154759 Verze : 0
zbycho, nemáš viac fotiek objektu zvonku? Kľúčové by totiž bolo určiť typ objektu.
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#154777 Verze : 0
koba: víc fotek nemám ale zkusím ti ten objejkt popsat,vchod je z druhé strany fotky (2116.JPG).Z vchodu jsi se krátkou chodbičkou v pravo dostal do 1 místnosti s kulometem(2114.JPG) a dále se procházelo do místnosti 2 s druhým kulometem (2115.JPG).Více střílen směrem ven v objektu není,kromě střílny uvnitř která bránila vchod.Na fotce z venku(2116.JPG) je vidět střílna z místnosti 1 ,střílna z místnosti 2 je na pravo a míři do lesa.
Snad se z toho dá vyznat… Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#154784 Verze : 0
Dovolím si upřesnit, jedná se o objekty Muzea čs. opevnění - Klášter II
- kontakt: Miloslav Sviták, telefon: 384 327 207; E-mail: svitak@jhweb.cz, podle jiných údajů svitak.miloslav@seznam.cz


Na internetových stránkách Armyfortu naleznete výčet exponátů:
"Sedm lehkých objektů vzor 37 tvoří dobře vybraný reprezentativní soubor, zajímavý z mnoha ohledů. Naleznete zde například objekt rekonstruovaný do zcela původního stavu plánovaného v roce 1938 - v době zpřístupnění s průvodcem, vybavený, vystrojený a vyzbrojený. Součástí muzea je objekt poškozený vytržením střílen, dále zbytky původních zákopů z roku 1938, objekt s protiatomovou úpravou (PAO) a zachovalý základ chaty pro osádky objektů z roku 1936. Kromě plně rekonstruovaného objektu jsou všechny ostatní pevnůstky volně přístupné."


Odkazy
http://www.armyfort.com/cz/infocentrum.php?id=87
www.armyfort.com
mapy.tiscali.cz
Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - Mapa okolí muzea

Mapa okolí muzea
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#154787 Verze : 0
Jiří Tintěra:děkují za vyčerpávající odpověď,návštěvu vřele všem doporučují.
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#154800 Verze : 0
Když se koukneš na www.ropiky.net tak to najdeš v Database/I. sbor/stavební úsek 186 Staré Město pod Landštejnem. Pozor je ještě stavební úsek H-43 Staré Město pod Landštejnem - to není on Wink
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#154940 Verze : 0
jirka vrba: diky za perfektní navigaci,je to opravdu on.Snad jsem ve svém amatérském popisu nenadělal moc bot... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#154948 Verze : 0
Podobný objekt typu D jsme našli( někdy kolem roku 1992) i na Úterském potoce (ZČ) dva objekty D pootočené o 90° spojené chodbou krytou záhozem a s plynotěsnými vraty z PAU 70 tj. poválečná úprava..byly vybaveny periskopy, lafetami a šablonou kopírující terén pro střelbu v noci..... dokonce vlafetě bylo něco co by se dalo nazvat vložkou pro vz. 58.


Bunkry dělaly uzávěru údolí a byly kryty dvěma objekty typu C vz 36 pro přímou palbu. Objekty byly v dost velké divočině, takže je nikdo ještě nestačil vykrást..možná ani najít, protože celá linie nebyla dokončena a tak se nedaly postavení vytušit podle palebných sektorů střílny neexistujícího sousedního objektu...... stav dnes ...netuším....
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#155825 Verze : 0
Mám podobný problém, na své procházce po Messině (Sicilie), jsem narazila na ceduli "vojenský prostor". Protže tam ale vedla hlavní silnice, pokračovala jsem dál a našla jsem tohle. Do vnitř se mi nepodařilo dostat, jednak tam byla rodina na pikniku a jednaj jsem se přece jentrochu bála co armáda. Nevím jestli to je neby bylo něco důležitého, spíš než pozůstatek opevnění mi to připadá jako strážní budka u silnice, ale vy by jste mi mohli pomoc a říct mi, jestli to má minulost. O kousek níž ve svahu se nacházel ještě jeden takový objektek, snad to bude na fotce vidět, že jsou tam dva.
Děkuju.


Citace - koba :

zbycho, nemáš viac fotiek objektu zvonku? Kľúčové by totiž bolo určiť typ objektu.

Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - tak tohle je ten můj objekt, bohužel bylo dost slunečno a musela jsem ty fotky trochu zmenšit

tak tohle je ten můj objekt, bohužel bylo dost slunečno a musela jsem ty fotky trochu zmenšit
Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - pohled z druhé strany

pohled z druhé strany
Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - a něco o kousek dál

a něco o kousek dál
Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - pokus o detail jedné z částí

pokus o detail jedné z částí
Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - celek (proti slunci není moc viděť, že střecha je vypouklá)

celek (proti slunci není moc viděť, že střecha je vypouklá)
Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - cedule u silnice, v pozadí vojenstký objekt, nebo to co z něj zbylo

cedule u silnice, v pozadí vojenstký objekt, nebo to co z něj zbylo
Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - ještě jeden šelní pohled ze silnice

ještě jeden šelní pohled ze silnice
Bunkr - identifikace (Lehký objekt vz.37 Klášter II) - tak takhle je to rozmístěné kolem silnice, ta se nachází v pravo před tou stavbou, z tohoto úhlu není vidět

tak takhle je to rozmístěné kolem silnice, ta se nachází v pravo před tou stavbou, z tohoto úhlu není vidět
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#158142 Verze : 0
V súvislosti s nemeckými PL kanónmi som narazil na zmienku o "protilietadlovej veži" - železobetónovom objekte v Berlíne, Viedni a v iných nemeckých mestách. Mal by to byť objekt nezanedbateľných rozmerov - výška niekoľko desiatok metrov, plocha dostatočná pre umiestnenie batérie 128mm plk a niekoľkých menších pl kanónov, brúbka stien niekoľko metrov.
Vie niekto podrobnosti, o čo ide?
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#195110 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Myslím že jsi narazil na lehké opevnění u obce Klášter kde je několik objektů lehkého opevnění vz.37, zajímavostí je (pokud to bylo ono) že jeden z bunkrů je ve stavu v jakém byl využíván po válce, tedy s prefabrikovanou chodbičkou z betonových dílců do které se sestupuje dolů(tzv. protiatomový vchod)
Na prvním obrázku je ve střílně kulomet vz. 26 a na třetím kulomet vz. 24.



je to Klášter, ale směrem dál na Slavonice je to ještě mnohem lepší
URL : https://www.valka.cz/Bunkr-identifikace-Lehky-objekt-vz-37-Klaster-II-t40386#219140 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více